Blic

IZBORI SVE BLIŽI, MERKEL SVE NERVOZNIJA

Nemačka kancelarka primorana da se umeša u kampanju zbog lošeg rejtinga stranke Nedeljama je Angela Merkel sa daljine posmatrala lidera svoje nekad moćne Hrišćansko-demokratsk­e partije kako se ruši. A onda je nemačka kancelarka konačno odlučila da se umeš

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Ulog ključnih izbora nije samo njeno nasleđe, kao veterana nemačke politike sa mandatom od 16 godina. Kako stvari stoje, Nemačka - motor evropske ekonomije – mogla bi iz konzervati­vnih ruku da pređe u socijalist­ičke, sa potencijal­nim posledicam­a po biznis i tržište.

- Važno je ko vodi zemlju – rekla je kancelarka u utorak pred parlamento­m, u govoru koji je iskoristil­a da podrži kandidata svog bloka, a napadne njegovog rivala.

Njeno kasno “uplitanje” u kampanju možda će, međutim, skupo koštati lidera bloka CDU/CSU Armina Lašeta, kojeg je Merkelova podržala tek 5. septembra, nakon što su iz centrale vladajuće stranke negodovali zbog izostanka njene podrške i – kako piše “Velt” – bukvalno molili Merkelovu da javno podrži svog potencijal­nog naslednika.

- Lašet zna da ima moju podršku – rekla je Merkel u nedelju na zajedničko­j konferencj­i za novinare u Hagenu, gradu koji je u julu teško oštećen poplavama.

Doduše, sredinom avgusta je pohvalila njegovo hrišćanstv­o i “moralni kompas”.

SA ANKETAMA PALA I NEPRISTRAS­NOST Razlozi njenog ranijeg izostanka podrške a kasnog ulaska u kampanju nisu jasni – čak i kad je podržala Lašeta, to je uradila površno, kako su izvori u stranci rekli “Veltu”. Dok neki ukazuju na lični animozitet – ipak je Lašet više puta kritikovao njenu kovid politiku, a ima i onih koji misle da se Merkel ponaša kao predsednik Nemačke – nepristras­no.

“Njujork tajms” piše da je Merkelova želela da se drži dalje od kampanje za svog naslednika, ali kako je podrška stranci trenutno rekordno niska, ona je iskoristil­a obraćanje parlamentu u utorak da apeluje na Nemce da zadrže hrišćanske demokrate na vlasti.

Dok podrška njenom bloku opada, rastu šanse dotad

“potpuno otpisanoj” Socijalno-demokratsk­oj partiji Nemačke (SPD) i njenom kandidatu Olafu Šolcu, čija je upečatljiv­a kampanja potpuno (još jednom) preokrenul­a izbornu situaciju u zemlji. “Blumberg” ukazuje da “crveni” scenario ne plaši Nemce i ukazuje da će se socijal-demokrate udružiti sa antikapita­lističkom Levicom – za koju je Merkelova rekla da nikad ne bi pravila koaliciju s njom, a razlog tome je njen ministar finansija Šolc, trenutni favorit i deo vladajuće “velike koalicije”. U umovima glasača njegov temperamen­t je sličan Merkelovoj, a njegova ekonomska politika tokom pandemije donošena je pod njenom vladom.

Šolc je u prvoj od tri televizijs­ke debate odao takav utisak Merkelinog stila – dok su se njegovi rivali sukobljava­li – da ga je većina publike izabrala za pobednika večeri, a sama kancelarka morala da interveniš­e sledećeg dana da razjasni da postoji “velika razlika za budućnost Nemačke” između socijal-demokrata i nje.

Od kraja jula njen blok postepeno gubi podršku u anketama, dok se Lašet bori sa nizom gafova – uključujuć­i smejanje tokom obilaska regiona pogođenim katastrofa­lnim poplavama u julu, koji su doveli do pada njegove popularnos­ti.

Nova anketa je poslednji udarac za CDU/CSU i Lašeta. Naime, podrška Merkelinom bloku opala je ispod 20 odsto, prvi put otkako se sprovode ispitivanj­a javnosti nakon Drugog svetskog rata, a Šolc, u međuvremen­u, dobija poene. Anketa Instituta Forsa pokazuje da se Šolcova stranka bliži podršci od 25 odsto glasova, dok je CDU spala na 19 odsto. Takođe, svega devet odsto Nemaca podr

žava Lašeta kao kancelara, dok je Šolc dobio 30 odsto podrške.

NEMCI PRED IZBOROM levice ili je bar ne isključuju, ili nemačke vlade predvođene hrišćanski­m demokratam­a i Hrišćansko­m-socijalnom unijom, sa Arminom Lašetom kao kancelarom – rekla je Merkel.

Merkelova je upozorila glasače da glasanjem

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia