Blic

IMAĆEMO PO 7.000 ZARAŽENIH, SADA NI MERE NE POMAŽU

O zabrinjava­jućoj korona situaciji u Srbiji Skoro niko nije verovao da će ovaj četvrti letnji talas korona virusa doći tako rano, a posebno da će pretiti da sruši sve crne rekorde koje smo zabeležili u prethodnih godinu i po dana.

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Okupljanja, koncerti, utakmice, nepoštovan­je postojećih mera... učinili su svoje, ali i delta soj koji je do te mere zarazniji, te se od jedne osobe može inficirati čak 10.

Epidemiolo­g i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže za „Blic“da će brojke i dalje biti u porastu, te se u naredne dve nedelje može zabeležiti i skok do čak 7.000 na dnevnom nivou. Takva statistika, dodaje profesor, doprineće porastu broja hospitaliz­ovanih.

- Prešli smo crvenu liniju, praktično cela Srbija je nesigurna, ali više se može reći da je situacija nepovoljna. Pojedini krajevi kao što su Novi Pazar, Tutin, tu je i Kragujevac, pokazuju da prelaze iz nepovoljne u vanrednu situaciju. Kragujevac je već tražio saglasnost da je uvede, a ovi drugi ne žele. Oni se i dalje ponašaju tako opušteno, iako im je puna bolnica u Novom Pazaru. Zašto smo došli u ovakvu situaciju, nameće se pitanje. Do sada je trebalo da smo sa vakcinacij­om već na 65 do 70 odsto, jer smo bili među prve tri države u početku vakcinacij­e, ali sada je situacija potpuno drugačija - kaže Tiodorović za „Blic“.

Profesor dodaje da polako izlazimo i iz zelene zone, jer nas neke zemlje skidaju sa liste.

- Sada su nas i Nemci skinuli sa liste, za njih smo rizična zemlja, Kipar je počeo pre nekoliko dana, a sve zbog ovih podataka. Trebalo je narod ranije da shvati u kakvoj se situaciji nalazimo. I kada bismo uveli neke mere, veliko je pitanje kako bi se stanovništ­vo ponašalo,

Profesor Tiodorović smatra da ne postoji raspoložen­je u narodu za odgovornij­e ponašanje, ali ni za kontrolu eventualni­h novih mera

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia