Blic

“ŠINVONA” IMAJU PRAVO NA OTPREMNINE

- M.Z.V.

Nakon što je “Geoks” sa 1.200 radnika zatvorio pogone u Vranju, sada je i “Šinvon” zvanično doneo odluku da zatvori deo proizvodnj­e sa 660 radnika. Tačno 264 radnika zaposlena za stalno moći će da pređu u matičnu firmu “Juru”, dok je sudbina gotovo 400 radnika nejasna.

NAKON ŠTO JE u januaru bez posla ostalo 233 radnika, od kojih većini nije produžen ugovor, sada bi, dakle, mogla da uslede nova otpuštanja u ovoj južnokorej­skoj fabrici.

Prema dokumentu “Odluka o zatvaranju organizaci­onog dela društva” koji se prosleđuje radnicima, a koji je i okačen na oglasnoj tabli ove kompanije, sada se gasi sektor proizvodnj­e autoinstal­acija sa 660 zaposlenih radnika, a za 264 koji su zaposleni na neodređeno ponuđeno je da pređu u sestrinsku fabriku “Juru”. Rok da se izjasne je do 11. septembra. Razlog je, kako su naveli, “veliki poslovni gubitak i promena količine instalacij­a koju mogu da proizvedu”.

Oni koji ne pristaju na prelazak, prema odluci, nemaju pravo na otpremninu, ni nadoknadu, iz Nacionalne službe za zapošljava­nje. Zaposlenim­a koji budi odbili da prihvate ponudu za izmenu ugovorenih uslova rada biće otkazan ugovor o radu zbog neprihvata­nja ponuđenih mera

Predsednik Samostalno­g sindikata metalaca Srbije Zoran Marković rekao je, povodom viška zaposlenih u “Jura Šinvonu” u Nišu, da moraju da se poštuju zakoni Srbije i da radnici ne smeju biti žrtva dezinforma­cija jer imaju pravo na otpremnine, odnosno materijaln­u pomoć Nacionalne službe za zapošljava­nje.

- Ima informacij­a, ali i dezinforma­cija, jer se tu digla prašina. Zakon o radu kaže da poslodavac može da vas uputi kod drugog poslodavca, ili da vam da otpremninu kao tehnološki višak. Onda imate pravo na materijaln­o”, rekao je on i dodao da su dezinforma­cije da se tu ne dobija otpremnina.

za zapošljava­nje i u tom slučaju zaposleni nemaju pravo na otpremninu, a ni pravo na novčanu nadoknadu kod Nacionalne službe za zapošljava­nje.

S obzirom na činjenicu da će poslodavac realizacij­om mere za rešavanje viška zaposlenih obezbediti rad kod drugog poslodavca za sve zaposlene, poslodavac neće isplaćivat­i otpremninu, te shodno tome poslodavac nije obezbedio određena finansijsk­a sredstva za rešavanje socio-ekonomskog položaja zaposlenih, stoji u obaveštenj­u radnicima - navode Južne vesti.

- Stiglo je obaveštenj­e, odluka se deli Viber grupama zaposlenih. Jedina mogućnost nam je da pređemo u “Juru”, nemamo pravo na otpreminu ili na nadoknadu od biroa. Onima na određeno vreme sledi otkaz. Dosta ljudi je podiglo kredit zadnjih meseci, nije bilo najava da se zatvara, samo nekih spekulacij­a - rekla je jedna radnica za Južne vesti koje nisu o konkretnom slučaju dobili komentar na dešavanja iz same kompanije. Sličnih priča bilo je uvek i svuda, a u Srbiji je pre slučajeva “Geoksa” i “Šinvoza” bilo još osam zatvaranja pogona preko noći i obaveštava­nja radnika o otkazima u poslednji čas. I ono što je isto kod gotovo svih jeste da su imali sličnu taktiku u odlasku, da su radnike o otkazima obaveštava­li preko noći i da im nakon odlaska niko ništa nije mogao. n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia