Blic

ČEŠKA NAS STAVILA NA CRVENU LISTU

Evropska unija planira da skine Srbiju sa spiska „korona bezbednih zemalja“

-

Češka je stavila Srbiju na spisak zemalja sa veoma visokim rizikom od zaraze (tamnocrven­a kategorija). Putovanje u ovu zemlju dozvoljeno je samo za određene kategorije putnika koji imaju dozvolu za boravak, kao i za osobe koje su potpuno vakcinisan­e određenim tipovima vakcina i poseduju sertifikat o vakcinacij­i. Priznaju se sledeće vakcine: “fajzer”, “moderna”, “astra-zeneka”.

novozaraže­nih u porastu.

- Kada je reč o putovanjim­a u zemlje Evropske unije, svakako će ići preporuka s obzirom na to da se nalazimo na crvenoj listi, da se neki od uslova promene. To znači da će neke zemlje, možda, bez obzira na to da li je neko vakcinisan ili ne, insistirat­i na karantinu, kao što su Nemačka, Austrija i druge koje su najrigidni­je. Međutim, ono što je nama u ovom trenutku najvažnije jeste da zemlje u koje putujemo turistički, svakako i bez obzira na preporuke, i stavljanja na crvenu listu, sve postupaju u skladu sa svojim interesima. Tako je bilo i tokom leta. Zato ne očekujem da Grčka, Hrvatska, Bugarska i još nekoliko zemalja menjaju pravila do kraja septembra, i oni koji su vakcinisan­i ili imaju testove, moći će da ulaze u te zemlje kao i do sada. To očekujem, ali da li će tako i da bude videćemo. Svakako, savet ljudima koji putuju je da, s obzirom na to da se situacija komplikuje i menja, da dan do dva pre polaska na put provere na sajtu Ministarst­va inostranih poslova uslove za putovanje u određenu zemlju. Opet smo u fazi kada se to menja bukvalno iz sata u

Činjenica da ćemo se vratiti na crvenu listu otežaće putovanja. Vakcine koje priznaju u EU će biti prihvaćene, za ostale će biti potrebni PCR testovi

sat ili iz dana u dan. Mora da se vodi računa da ne bismo došli u situaciju koja je dosta komplikova­na – kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute, i dodaje da su nas pojedine zemlje, kao što je Kipar, već stavile na crvenu listu.

- Čak i putnici koji su vakcinisan­i mogu biti podvrgnuti nasumičnom testu o svom trošku, a ljudi koji dolaze sa PCR testovima na Kipar imaju obavezu da urade PCR test i na aerodromu o svom trošku, dakle dupli PCR - zaključuje Aleksandar Seničić.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia