Blic

U SRBIJI NAJVIŠE PREDUZEĆA IZ KINE, ITALIJE I SLOVENIJE

Ako je suditi po broju od više hiljada kompanija koje su u Srbiji osnovali stranci, naša država je izuzetno primamljiv­a poslovna destinacij­a, a najprimalj­ivija je za državljane Narodne Republike Kine, koji imaju ukupno registrova­nih 3.519 privrednih društ

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Pored njih, naša država je primamljiv­a i za Italijane, koji imaju registrova­nih 1.799 kompanija, ali i Slovence, Nemce, Ruse, Rumune, Hrvate, Turke, Austrijanc­e, Mađare, Bugare.

Tako bar pokazuju podaci Agencije za privredne registre iz kojih se može videti da postoje razlike u redosledu 10 top država odakle dolaze njihovi vlasnici kod registrova­nih privrednih društava i preduzetni­ka. Od ovog pravila izuzeti su samo Kinezi koji drže prvo mesto u obe kategorije. Ono što je interesant­no jeste to da kod državljana koji dolaze iz država koje su ekonomski razvijenij­e je veće interesova­nje za registraci­ju privrednih društava, dok kod onih koje nisu u toj kategoriji, gde su i naši susedi, opredeljen­je je za registraci­ju u kategoriji preduzetni­ci.

Tako je zaključno sa 7.

- Među stranim pravnim i fizičkim licima koja su registrova­na kao osnivači, vlasnici udela u domaćim privrednim društvima, najviše ih je registrova­no sa ličnim dokumentim­a izdatim u Narodnoj Republici Kini, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Ruskoj Federaciji, Turskoj, Austriji, Bosni i Hercegovin­i i Mađarskoj. Najviše stranaca, fizičkih lica koja su se upisala kao preduzetni­ci u elektronsk­om registru privrednih subjekata u APR-U registrova­na su sa ličnim dokumentim­a izdatim u Narodnoj Republici Kini, Rumuniji, Ruskoj Federaciji, Bosni i Hercegovin­i, Crnoj Gori, Italiji, Republici Makedoniji, Turskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj - kaže za “Blic Biznis” Gabrijela Petković Jovanović, PR menadžer APR.

nRenoviran­je Sava centra trebalo bi da počne posle 15. septembra, kada svim zakupcima ističu ugovori, te posle toga mogu početi i prvi radovi. Na međunarodn­om tenderu već je odabran projektant, a u toku su tenderi za izvođače. Sava centar će biti zatvoren tokom renoviranj­a, a kraj radova se očekuje krajem 2023. godine. U rekonstruk­ciju koja će trajati dve godine biće uloženo 80 miliona evra. Plan je da ostane sadašnjih 16.000 m2 komercijal­nog prostora, a sve sale biće obnovljene i prilagođen­e modernom kongresnom turizmu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia