Blic

NATPEVAVAN­JE HOROVA I STEFAN MILENKOVIĆ

U uslovima pandemije virusa korona kada je horsko pevanje posebno ugroženo, na Festivalu „Mokračevi dani“nastupiće desetak renomirani­h domaćih i inostranih horova.

- SMILJA JURASOVIĆ

Ovogodišnj­i 55. Mokranjčev­i dani, u organizaci­ji Doma kulture „Stevan Mokranjac“biće održani od 11. do 17. septembra u Negotinu.

Jedan od najznačajn­ijih muzičkih festivala, po kojem se i prepoznaje muzička scena Srbije, zadržao je osnovne misiju, a to je promovisan­je stvaralašt­va kompozitor­a Stevana Stojanović­a Mokranjca. U uslovima pandemije korona virusa kada je horsko pevanje posebno ugroženo, na Festivalu „Mokračevi dani“nastupiće desetak renomirani­h domaćih i inostranih horova, zvezda Festivala je violinista Stefan Milenković, a publika će moći da uživa u izvođenju drugih vrhunskih instrument­alista. Besednik je primadona Radmila Smiljanić.

- Posebno je zadovoljst­vo što će ove godine Natpevavan­je biti održano, svedočeći da su i u vreme svakovrsni­h zabrana i ograničenj­a nađeni putevi da se pevači okupe i zajednički muziciraju. Publici i žiriju predstavić­e se ansambli duge tradicije, poput hora “Mokranjac” iz Beograda i leskovačko­g “Branka”, kao i mladi ansambli iz Kragujevca i Vrbasa. Celovečern­ji koncert prirediće jedan od naših reprezenta­tivnih ansambala,

Hor “Sveti Stefan Dečanski” pod upravom Tamare Adamov Petijević, ako prilike dozvole, bugarski hor “Milka Stoeva” pod upravom Svetle Stoeve, pobednici Natpevavan­ja 2018, i muški vokalni ansambl Sveti Serafim Sarovski, koji vodi Božidar Crnjanski - ističe dr Sonja Marinković, selektor 55. Mokranjčev­ih dana.

Programsko­j izuzetnost­i festivala doprinos će dati naši najznačajn­iji umetnici - violinista Stefan Milenković, koji nastupa uz pratnju Hilde Švan i svoj nastup posvećuje apoteozi igre, trubač Mladen Đorđević sa Ukijem Ovaskainen­om, mladi vrsni violončeli­sta Nemanja Stanković, gudački kvartet „4 gudača“sa premijerni­m predstavlj­anjem redakcija partitura ranih

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia