Blic

Ima li pravde

- JELENA PAUNOVIĆ urednik

Slavko Ćuruvija, novinar i vlasnik „Dnevnog telegrafa“, ubijen je na Uskrs davne 1999. godine. Za danas su zakazane završe reči i ponovo isto očekivanje njegovih najbližih, ali i cele javnosti u Srbiji da će se uskoro obelodanit­i ko je naručio i ko izvršio njegovo ubistvo.

Prvooptuže­ni u ovom slučaju je tadašnji šef Resora državne bezbednost­i Radomir Marković, tadašnji šef beogradsko­g centra RDR-A Milan Radonjić i operativac Ratko Romić. Miroslav Kurak, optužen je kao neposredni počinilac ubistva, ali je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu

Njih četvorica su posle prvog suđenja bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje, jer je presudom u slučaj uvedeno NN lice kao neposredni izvršilac ubistva, što je suprotno optužnici. Tužilaštvo je u završnoj reči tvrdilo da je motiv za ubistvo bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti i kritika tadašnjeg predsednik­a SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković. Ono što je Miloševiće­vu vlast naročito iritiralo, kako smatra tužilaštvo, jeste to što je Ćuruvija imao i političkih ambicija jer je planirao da osnuje političku stranku.

Za više od dve decenije dosta ljudi koji su dovođeni u vezu sa ubistvom Ćuruvije više nije među živima poput Mirjane i Slobodana Miloševića.

Ko je kriv za ovako dugačak proces? Jedni bi rekli da istraga nije dobro urađena, drugi pak da je optužnica loše napisana, a treći i jedno i drugo jer nekome ne odgovara da se istina sazna. Ćerka Slobodana Ćuruvije, Jelena sve ove godine strpljivo čeka da sazna istinu. Mnogi su je osuđivali zašto nasahrani nije pustila suzu za ocem. Zajedno sa bratom želeli su da pokažu svoju jačinu jer je upravo Ćuruvija bio oličenje pobednika.

Svi se iskreno nadamo da će u slučaju Ćuruvija pravda pobediti.

Ono što je Miloševiće­vu vlast naročito iritiralo, kako smatra tužilaštvo, jeste to što je Ćuruvija imao i političkih ambicija jer je planirao da osnuje političku stranku

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia