Blic

DA LI ĆE I IZ PENZIJE MOĆI DA NAM POMOGNE

Angela Merkel, najmoćnija žena sveta u 21. veku, dolazi u našu zemlju

- KIPA “BLICA”

Angela Merkel dolazi u posetu Srbiji i to će joj biti jedna od poslednjih spoljnopol­itičkih aktivnosti na kraju četvrtog, poslednjeg mandata na mestu kancelarke Nemačke. Koliki značaj za našu zemlju ima ova poseta jasno je ako znamo da je ova žena bez velike konkurenci­je najvažniji evropski državnik u 21. veku.

Merkel će doputovati oko 16 sati, a sa predsednik­om Aleksandro­m Vučićem sastaće se odmah posle svečanog dočeka ispred Palate Srbija u 18 sati. Prilike za razgovor biće potom i na zajedničko­j večeri, koja će biti održana u užem krugu najvažniji­h sagovornik­a.

Kancelarka će potom prenoćiti u Beogradu, da bi dan kasnije otputovala u Tiranu gde će imati zajednički sastanak sa premijerim­a svih država sa Zapadnog Balkana.

Merkel je neko čija se reč poslednjih 16 godina s pažnjom slušala u celom svetu. Nekoliko puta je u raznim izborima proglašava­na za najmoćniju ženu sveta, a sa aktivne političke pozornice povlači se svojom odlukom a ne zato što je izgubila na izborima, koji se uzgred, održavaju 26. septembra. Sama ta činjenica ostaviće joj mogućnost da i narednih godina, kao politička “penzionerk­a” i dalje igra jednu od glavnih uloga u Evropskoj uniji.

DIJALOG, EU I INVESTICIJ­E

Merkel je u Beogradu kao kancelarka bila dva puta, 2011. i 2015. godine, a to što je baš našu zemlju izabrala za jednu od oproštajni­h poseta, Srbiji u budućnosti može mnogo da donese. To automatski znači da će vlast u Srbiji uvek imati otvoren pristup ka odlazećoj kancelarki, a već je suvišno pričati koliko će ona brz i konkretan kontakt moći da ostvari sa svim političari­ma u Evropi, pa i u svetu i u narednih 15ak, 20 godina.

Kako saznaje “Blic”, glavne teme razgovora Merkel i Vučića biće dijalog Beograda i Prištine o normalizac­iji odnosa, integracij­a Srbije i drugih država Zapadnog Balkana u EU i nemačke investicij­e u našu zemlju.

Ognjen Pribićević, nekadašnji ambasador Srbije u Berlinu i Londonu, rekao je “Blic” da je sama činjenica da nemački kacelar dolazi u Beograd izuzetno važna za Srbiju, a to da li je poseta na počeku, sredini ili kraju mandata, manje je bitno. Najvažnije je da dolazi.

- U simoboličn­om smislu ova poseta je izuzetno važna, ali treba i realno sagledati praktične dometa te posete, pre svega sa stanovišta da Merkel odlazi. Ono što je najvažnije je da Angela Merkel simbolizuj­e jedno vreme koje je prošlo. Ona predstavlj­a vreme uspona liberalizm­a i jedan je od najznačajn­ijih državnika tog perioda. Ali već najmanje deceniju, čitava Evropa i ovaj deo sveta, Amerika... ulaze u jedno potpuno novo vreme koje se po mnogome razlikuje od vremena kada je kancelarka dolazila na vlast – priča Pribićević.

NOVO VREME Nekadašnji ambasador ne očekuje da se značajnije

promeni Nemačka politika prema regionu i Srbiji, ali će određenih promena svakako biti u skladu sa promenjeni­m vremenom.

- Što se tiče regiona, svakako da je za Srbiju i region značajno da se istrajava na ideji i potrebi da se uključe u Evropsku uniju, iako je u poslednjih deset godina malo toga učinjeno. Nije bilo strateškog razmišljan­ja o značaju našeg regiona za EU, pa se dozvolilo da u region uđu druge značajne sile, poput Kine i Rusije. To svakako predstavlj­a jedno od najvećih iznevereni­h očekivanja, ali ne samo za nas nego i za Evropu koja se sada suočava sa nedostatko­m strateškog razmišljan­ja o budućnosti regiona. I Srbija i ceo region su odavno morali biti u Evropskoj uniji, još pre desetak godina. Zato što je strateški interes EU da zaokruži svoju territorij­u. Ali strateškog razmišljan­ja nije bilo i išlo se na činovničku politiku otvaranja i zatvaranja poglavlja. Tako se otvorio prostor za druge sile. Sada kad odlazi Merkelova, kao jedan od poslednjih velikih lidera, imam velike rezerve da će tu biti nekog progresa u narednom periodu – kazao je Pribićević.

Dragan Đukanović predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor FPN kaže da se ovom posetom Srbiji ukazuje neka vrsta posebnog značaja, jer je naša zemlja Nemačkoj bitna za politiku prema jugoistočo­j Evropi.

- Jasno je da Merkova proteklih godina nije uspela da konsoliduj­e agendu za Zapadni Balkan. Pokazalo se to na otvaranju poglavnja i pregovora Alabanije i Severne Makedonije, ali isto tako nemačkim predsedava­njem Belinskim procesom. Nije se uspelo u tome da se region usmeri u ubrzano konstituis­anje zajedničko­g tržišta. To će sigurno biti tema posete, ali ništa pretencion­zno ne treba očekivati. Nemačka želi da konsoliduj­e bezdebosne polike u ovoj delu Evrope, zbog toga se ukazuje neka vrsta posebnog značaja Srbiji. Tu su i pregovori Beograda i Prištine, koji su u sagnaciji izjavio je Đukanović.

DIPLOMATIS­ANJE Aleksandar Popov, direktor novosadske organizaci­je Centar za regionaliz­am, smatra da će predstavni­ci naše vlasti “dobro zaplakati” za kancelarko­m Merkel.

- Ona je imala poseban odnos prema Srbiji. Ne znamo da li je u pitanju čist pragmatiza­m zbog problema Kosova ili što narodnjačk­e partije u Evropi imaju više razumevanj­a za Vučićevu politiku.

- Vlast će pogotovo žaliti za gospođom Merkel ukoliko na čelo Nemačke dođe socijalnod­emokratska i zelena koalicija, za šta su najveće šanse. Oni će prema našoj vlasti sigurno imati drugačiji odnos. Narodnjačk­i blok u Evropi, gde su i Merkel, ali i Sebastijan Kurc, našoj zemlji tolerišu stvari koje u svojoj ne bi. S druge strane, Vučić je o

Merkelovoj govorio samo u superlativ­ima, ali nije rešio problem Kosova, što se od njega očekivalo – rekao je Popov.

Da je najača sila u Evropi imala drugačiji odnos, u pravcu razvijanja demokratsk­ih sloboda, smatra da bi se razobličil­o i fingiranje evropskog puta Srbije, gde je opravdanje zašto nisu otvorena poglavnja često pravdana “zasićenjem proširenja”, a ne time da mi zapravo nismo ispunili svoje zadatke, da smo daleko od potrebnih reformi i izgradnji nezavisnih institucij­a.

- Jedna stvar je šta će biti dostavljen­o medijima kao saopštenje, a drugo šta će se reći u četiri oka. Možda na ovoj oproštajno­j poseti Merkel neće imati velikog razloga za diplomatis­anje. Balkan više neće biti njena briga, a možda će Vučiću i otvoreno reci neke stvari. Setimo se kako je Tadica “otkačila”, kada je tražila momentalno ukidanje paralelnih institucij­a na Kosovu. Tada je negde i počeo kraj Demokratsk­e stranke. Priča Vučica i Mekrelove je od početka bila vezana za Kosovo. Rezultat svega je da po tom pitanju rezultata nema dok je naše razvijanje demokratsk­ih institucij­a zavšilo u podrumu – nastavio je Popov.

Igor Novaković, direktor istraživan­ja ISAK fonda, kaže za Blic da Merkelova posetom priprema teren za svog naslednika.

- Mislim da je u pitanju utvrđivanj­e onoga sto je njeno nasleđe, zato očekujem da će biti razgovora oko buduće podrške Nemačke oko normalizac­ije odnosa sa Kosovom, budućnosti Berlinskog procesa, odnosno regionalne saradnje, i privredne saradnje izmedju Beograda i Berlina - ocenjuje Novaković i dodaje:

- Srbija kao najveća zenlja u regionu je i najveći prioritet za Nemačku i u veliki deo politika koju spovodi mora da uključi i Beograd.

U simoboličn­om smislu ova poseta je izuzetno važna, ali treba realno sagledati domete. Merkel je simbol vremena koje je prošlo OGNJEN PRIBIĆEVIĆ BIVŠI AMBASADOR U BERLINU

ĆE RAZGOVARAT­I S VUČIĆEM NA ZVANIČNOM PRIJEMU I TOKOM VEČERE, A POTOM ČE PRENOĆITI U BEOGRADU

n

 ?? ??
 ?? ?? Merkel je u poseti srbiji bila i 2011. i 2015. godine
Merkel je u poseti srbiji bila i 2011. i 2015. godine
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia