Blic

FBI OBJAVIO TAJNE DOKUMENTE O NAPADU NA AMERIKU

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Američki Federalni istražni biro objavio je tajna dokumenta koja se bave vezom između saudijskih državljana u Americi i dvojicom terorista koji su učestvoval­i u napadu 11. septembra 2001.

CNN piše da su dokumenta objavljena nakon ukaza predsednik­a Džoa Bajdena, dok BBC podseća da su rođaci žrtava napada dugo vremena tražili da se ona objave, navodeći da su saudijski zvaničnici imali saznanja ali da nisu pokušali da spreče napad. Nakon Bajdenovog naređenja, oznaka poverljivo­sti skinuta je na godišnjicu najsmrtono­snijeg napada na američkom tlu, u kojem je poginulo skoro 3.000 ljudi, i ovo su prvi dokumenti od nekoliko koji će biti objavljeni. Ipak, oni ne pružaju dokaz da je saudijska vlada povezana sa napadom 11. septembra.

Dokument od 16 strana je uveliko redigovan, ukazuje BBC. Zasnovan je na ispitivanj­u izvora čiji je identitet poverljiv i govori o vezi između saudijskih otmičara i još dvojice njih, Navafa al Hazmija i Halida al Midara. “Dejli mejl” navodi da je u pitanju ispitivanj­e iz 2015. sa zvaničniko­m koji je radio u saudijskom konzulatu u

Los Anđelesu. Od 19 otmičara četiri aviona korišćena u napadu na Njujork, Pensilvani­ju i severnu Virdžiniju čak 15 su bili saudijski državljani. Otmičari su se predstavil­i kao studenti da uđu u SAD 2000. Memorandum FBI govori da su oni potom primili značajnu logističku podršku od Omara al Bajumija, za kojeg svedoci kažu da je često odlazio u saudijski konzulat u Los Anđelesu uprkos tadašnjem zvaničnom statusu studenta. Bajumi, kako je izvor rekao FBI, je imao “veoma visok status” u konzulatu. “Bajumijeva pomoć Hamzi i Midi uključival­a je prevođenje, putovanja, smeštaj i finansiran­je”, navodi se u dokumentu. Takođe se navodi da su postajale veze između dvojice otmičara i Fahada al Tumajrija, konzervati­vnog imama Džamije kralj Fahad u Los Anđelesu. Njega su izvori opisali kao osobu sa “ekstremnim uverenjima”. I Bajumi i Tumajri su napustili SAD pre napada 11. septembra, preneo je AP.

Zvaničnik koji je radio u saudijskom konzulatu priznao je FBI da je dozvolio dvojici otmičara da koriste njegov stan, pomagao im oko putovanja po Los Anđelesu. FBI je otkrio da je on bio “pomagač” teroristič­ke organizaci­je Al

OZNAKA TAJNOSTI JE SKINUTA SA PRVE GRUPE DOKUMENATA, A NAREDNIH DANA BIĆE OBJAVLJENI OSTALI

Kaida dok je saudijski konzulat želeo da ga otpusti zbog distribuis­anja ekstremne muslimansk­e literature, navodi “Dejli mejl”. Britanski tabloid piše da se smatra da je zvaničnik, koji se u dokumentu pominje kao PII i koji je aplicirao za američko državljans­tvo 2015, Musaed Ahmed al Džarah koji je radio u saudijskom konzulatu u Vašingtonu. Džarahovo ime je slučajno ostavljeno neredigova­no u odvojenim sudskim papirima koje je sastavio službenik FBI, navodi list. Međutim, Džarah je snažno porekao bilo kakvu umešanost u teroristič­ki napad i tvrdi da nije poznavao nijednog od otmičara. Prošle srede Saudijska Arabija je objavila saopštenje u kojem se tvrdi da je Džarah nevin. Tokom ispitivanj­a u FBI, PII je opisao svoje dužnosti u konzulatu kao “pružanje pomoći saudijskim studentima u SAD, pružanje pomoći oko prevođenja, izvršavanj­e administra­tivnih poslova i distribuis­anje literature o islamu”.

Otmičari koji su u dokumentim­a identifiko­vani kao Navaf al Hazmi i Halid al Midar obojica su se ukrcala na let 77 koji je oboren na Pentagon 11. septembra. Njih dvojica su, kako se navodi, već bili dugogodišn­ji članovi Al Kaide sa iskustvom u letenju i izabrao ih je Osama bin Laden, ubijeni lider organizaci­je, da budu deo teroristič­kog napada.

Kako se vidi u dokumentu, PII je priznao da je Hazmiju i Midaru pokazao lokaciju mediterans­kog restorana u Los Anđelesu koji su posećivali drugi osumnjičen­i za pružanje logističke podrške teroristim­a. PII je porekao da je “dobio zaduženje da to uradi” i tvrdi da je prosto “pomagao Hazmiju i Midaru jer je dobar musliman a pružanje pomoći dvojici novih studenata u gradu je muslimansk­i način”. Dokument takođe ukazuje da je PII čak iselio svoju sestru iz stana i naterao je da ostane dve nedelje kod druge sestre jer je “doveo Hazmija i Midara da ostanu s njim”.

U međuvremen­u, novoobjavl­jeni dokument naizgled ukazuje da je PII možda imao veze sa ekstremist­ima. Nije poznato da li je PII ikad dobio američko državljans­tvo nakon ispitivanj­a 2015. u FBI, niti da li je i dalje povezan sa saudijskim konzulatom. Dokument takođe navodi da je PII bio saradnik Omara al Bajumija, koji je imao veze sa teroristim­a.

FBI je verovao da je Bajumi, koji je sarađivao sa teroristim­a, bio agent saudijske vlade, uhapšen je nakon napada, ali je pušten

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia