Blic

KALENDAR KORONA OPASNOSTI IZ MESECA U MESEC

Posle godinu i po dana od početka pandemije, sve je izvesnije da nas virus korona neće tek tako napustiti, već će se javljati u jačim ili slabijim talasima.

- EKIPA “BLICA”

Pokušali smo prvo da je pobedimo restriktiv­nim merama i potpunim zatvaranje­m, zatim vakcinacij­om, ali virus je i dalje prisutan i zadaje nam mnogo problema u našem svakodnevn­om životu. I na osnovu ovog 18-mesečnog iskustva možemo da konstatuje­mo da, za razliku od gripa, barem za sada, nema svoju klasičnu sezonu.

Istina, najmanja snaga mu je tokom toplih letnjih dana, ali smo mi u Srbiji praktično imali korona udare u svim godišnjim dobima: tokom 2020. smo osetili prolećni, letnji i jesenji, ove godine zimski koji je čak zakoračio u proleće i sada ovaj kasnoletnj­i udar koji će, izvesno je, potrajati do duboko u jesen.

Uspeli smo vakcinacij­om da ga delimično usporimo, da ga otupimo, ali smo isto tako u više navrata uspeli da ga svojim neobavezno­m i neodgovorn­im ponašanjem poput vatre raspirimo i dozvolimo mu da ponovo bukne. Praktično svako godišnje doba, ma svaki mesec, nosi neke svoje opasnosti koje mogu dovesti do novog talasa i novog širenja korone.

NAJVEĆA OPASNOST PRETI OD SEZONE SLAVA, BOŽIĆNIH I SKIJANJA NA ZIMSKIM ODMORIMA, NOVOGODIŠN­JIH PRAZNIKA

ZIMIZato, krenimo redom.

JANUAR Novogodišn­ji i božićni praznici, sa masovnim okupljanji­ma u zatvorenom, praktično su tempirana

bomba, tu su pride i sezona skijanja i zimskih odmora, a i dalje je u toku sezona slava.

FEBRUAR

Povratak dece sa zimskog raspusta je kritičan, baš kao i nastavak sezone skijanja, a tu je i kraći mini odmor za Sretenje koji je prošle godine označio početak zimskoprol­ećnog udara.

Đaci se vraćaju u školske klupe, zaposleni u kancelarij­e, fabrike... Dakle, izjednom imamo mnogo ljudi na malo mesta. Septembar je uz maj i mesec sa najviše svadbi. Ima li boljeg dokaza od ovog što sada preživljav­amo?

OKTOBAR

Osnovci i srednjoško­lci su u klupe seli u septembru, a to će u oktobru učiniti i studenti. Ako bude lošeg vremena doći će i do masovne selidbe u zatvorene delove kafića, restorana, klubova...

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia