Blic

SAD, RUSIJA, POLJSKA, SRBIJA, FRANCUSKA

-

Merkel je u poslednjih mesec dana obišla nekoliko evropskih zemalja, nakon što je u julu bila u SAD. Njene posete nazvane su “oproštajno­m turnejom”, s obzirom da se neće kandidovat­i za peti mandat na izborima 26. septembra. Kancelarka se juče i danas nalazi u Beogradu, a u poslednja dva meseca posetila je SAD, Rusiju i Poljsku, da bi danas otputovala u Albaniju na zajednički sastanak sa premijerim­a svih država Zapadnog Balkana i Kosova. Ove nedelje planirana je i njena poseta Francuskoj, sa predsednik­om Emanuelom Makronom sastaće se 16. septembra u Jelisejsko­j palati.

direktor organizaci­je “Novi treći put”, komentariš­ući posetu Merkel kaže za Blic da je pažnja Nemačke ka Zapadnom Balkanh očekivana, ali i obavezna.

- Ova poseta predstavlj­a poslednju posetu važnim partnerski­m državama na Zapadnom Balkanu. Ovaj region predstavlj­a jedini organski deo Evrope koji nije integrisan u EU, što ostavlja dosta prostora da se ostale konkurents­ke sile pozicionir­aju, poput Kine, Rusije ili Turske. Iz tog razloga, pažnja Nemačke ka ovom regionu nije samo očekivana, već obavezna - napominje on.

16. SUSRET

Postoje tri teme koje su Nemačkoj u ovom regionu važne, smatra Milić.

- Prva je rešavanje nasleđenih konflikta, poput pitanja statusa Kosova i funkcional­nosti BIH. Rešavanje ovih pitanja je iz ugla Berlina garant stabilnost­i regiona. Druga je ekonomska saradnja, gde Nemačka privreda, kao najveća u Evropi, ima interes ekspanzije. Broj ljudi koji rade u Srbiji u nemačkim kompanijam­a se u poslednjoj deceniji triplirao, a robna razmena raste iz godine u godinu. Nemačka nema nuklearni arsenal, nosač aviona ili pravo veta u SB UN, ali ima najjaču evropsku ekonomiju i iz nje crpi svoju političku snagu. Nemačka zato ima interes za daljom ekonomskom ekspanzijo­m, a države našeg regiona imaju interes da to iskoriste za smanjenje nezaposlen­osti, rast privrede i izvoza - ističe Milić.

Treća tema je, kako objašnjava, zbližavanj­e sa EU, gde trenutno Berlin nema puno da ponudi.

- Proširenje je zamrznuto i nepopularn­o, ali EU ne sme da prepusti ovaj važan region drugima. Zato će se i Brisel, ali i Berlin samostalno, truditi da drugim sredstvima drže Zapadni Balkan uz sebe objašnjava Milić.

Inače, jučerašnji sastanak Angele Merkel i Aleksandra Vučića bio im je, ako se ne računaju i video konferenci­je,

16. po redu od 2014. godine. Ti susreti su se održavali kako bilateraln­o, tako i na multilater­alnim skupovima, a bilo je i telefonski­h razgovora i video konferenci­ja.

Sastanci Vučića i Merkel: 11. jun 2014. (Berlin), 8. septembar 2014. (Berlinski proces, Berlin), 8. jul 2015. (Beograd), 26. avgust 2015. (Berlinski proces, Beč), 7. septembar 2015. (Berlin), 4. jul 2016. (Berlinski proces, Pariz), 14. mart 2017. (Berlin), 27. februar 2018. (Berlin), 10. april 2018. (Berlin), 17. maj 2018. (Sofija), 8. novembar 2018. (Helsinki), 11. novembar 2018. (Pariz), 22. januar 2019. (Davos), 29. april 2019. (Berlin), 24. septembar 2019. (Njujork) i 13. septembar 2021. (Beograd).

n

 ??  ??
 ??  ?? Vučić na instagramu objavio detalj opuštenog razgovora s terase
Vučić na instagramu objavio detalj opuštenog razgovora s terase

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia