Blic

Makovo zrno

-

Svaki se grubijan iživljava nad slabijima, a pezi pred jačima. Tako i ovaj ovdašnji. Svoje sužnje šiba, vređa i ponižava bezdušno i bezobzirno. Pred belosvetsk­im silnicima, međutim, nigde ga nema.

Žalosno je Gledati Ga u susretu sa strancima. U Beloj kući je sedeo na šamlici i potpisivao što god mu je bilo potureno. Putinu skute ljubi i „divi mu se do imbecilnos­ti“. Si Đi Pingu se umiljava i na kolena pada. Makronu je klanjao i u Beogradu i u Parizu. Sa angelom Merkel, videli smo pre nekoliko dana, drhtao je, mucao i blebetao koješta. Zato ga i drže na vlasti. Zato mu dozvoljava­ju da nam lomi grbaču. Takav im je idealan. Spolja snishodlji­v i inferioran, unutra - brutalan autokrat.

On je njihov konj za trku od 2005. On je njihov proizvod, njihov plan, njihov ljubimac. Oni su orkestrira­li razvod od Šešelja, oni su ga ohrabrival­i, savetovali, njim rukovodili. Zar mu dotični Montgomeri nije bio glavni pokrovitel­j i specijalan gost na osnivačkoj supštini SNS? Ili me sećanje u ovim godinama, može biti, prevarilo?

nijedan od naših skorašnjih glavara nije bio ovoliko servilan prema tuđinima koliko je ovaj. nijedan. Konkurenci­ja mu je u tom pogledu, mora se priznati, veom jaka. U udvorištu mu, uprkos svemu i svima, nema takmaca.

a šta nama radi, znamo dobro. Isuviše dobro. Od njegovog zagrljaja, muka nam pripada. Klecamo, posrćemo i propadamo. neumitno i bez otpora. Budućnost nam nudi radom u rudnicima, u otrovanoj zemlji, čiji se narod jeftino prodaje kao najprostij­a radna snaga. I to, on zove – razvoj. njemu i njegovima nisu potrebni obrazovani, pametni i slobodni. njemu je potrebno beslovesno roblje što ga sluša bespogovor­no i veruje u njegove bestidne laži. To je ono roblje koje prihvata svaku neistinu i podmetačin­u: od litijuma do „praznika nacionalne zastave“. U prvom nas gura u trovačnicu, u drugom imitira albance. Pa, za Boga miloga, albanci su izmislili takvu svetkovinu. Do te mere nas je srozao kao naciju i kulturu da nam albanci postanu uzori i idoli. nepojamna bruka i sramota! nepojamna!

Teško onom narodu koji svu svoju veru pokloni

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia