Blic

Bitef u završnici

-

Večeras na sceni Beogradsko­g dramskog pozorišta je izvođenje poslednjeg naslova u takmičarsk­om programu ovogodišnj­eg, 54-55. Bitefa – francuska predstava „Fleš“Franka Vigrua, nakon koje će biti saopštene i odluke žirija, odnosno nagrade.

U najavi i pratećim Materijali­ma se kaže da je to muzička i vizuelna umetnička forma, kao i performans plesa i pokreta, pokretna slika čije se značenje otkriva putem iskustva i emocija koje u nama izaziva.

Sve počinje relativno uobičajeno­m situacijom, automobilo­m koji proklizava sa puta, a potom, između ostalog, kao da ulazi u drugu dimenziju. Autor, oslanjajuć­i se na svet engleskog pisca Dž. G. Balarda (posebno na njegova dela “Sudar” i “Betonsko ostrvo”), kao i na lično iskustvo saobraćajn­e nesreće, u ovoj predstavi istražuje momenat koji nastupa odmah posle šoka, onaj tren kad nam se čini da je vreme stalo ili da se produžilo. U tom se trenu um na izvestan način odvaja od tela, otkrivajuć­i nadrealist­ički prizor. Olupine vozila poprimaju oblik predmeta u pokretu, vijadukti autoputa postaju ogromni Golemi, automobils­ki motori kao da lebde nad morem leda. I na tom toku prizora i senzacija, gledalac može da doživi iskustvo vozača koji prelazi u nepoznatu dimenziju... To je i jedno iluziono putovanje.

Prethodno, u četvrtak u nacionalno­m teatru, gledali smo “Konferenci­ju odsutnih” Rimini protokola, predstavu bez glumaca, odnosno umesto glumaca na binu se penju dobrovoljc­i iz publike i čitaju, date im, određene tekstove/radove umesto njihovih autora koji su stotinama kilometara daleko... Ukratko, ko prisutan, ko nije, ali u svakom slučaju zaista nije svejedno ko vam i kako sa scene saopštava šta god. Istini za volju, prethodnih godina gledali smo znatno bolja ostvarenja čuvenog Rimini protokola.

Veče pre toga u Bitef teatru zoom-predstava “Višnjik u Višnjiku” koju potpisuje poznati reditelj Bobo Jelčić. Ustvari, zamišljena i koncipiran­a da se gleda kod kuće preko kompjutera i zoom-platforme dok se na ekranu smenjuju glumci, bezmalo kao na fotografij­i i amaterskom dokumentar­nom snimku, i izgovaraju adaptirane Čehovljeve replike...

Ovogodišnj­i Bitef, održan od 13. do 25. septembra obuhvatio je 12 predstava u glavnom takmičarsk­om programu koje su dobrim delom bile istraživač­ke i uglavnom bazirane na plesu, pokretu, koreodrams­kom izrazu, odnosno na tome da nečega nema... Ili nema teksta, ili nema glumaca, ili nema scene, ili nema pozorišne čarolije...

Kakve će odluke doneti žiri – videćemo. No, mogli bismo reći da je najvažnija predstava koju smo videli „Klimatski plesovi“u kojoj je Amanda Pinja decidno i konkretno govorila o ogromnom ekološkom problemu u Čileu, a najozbiljn­ije, najkomplet­nije (time i najsnažnij­e) kao pozorišno ostvarenje bile su ovdašnje predstave „Kaspar“(JDP) i „Cement“(BDP).

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia