Blic

Opasne igrice

- BOJANA BOGOSAV pomoćnik urednika

Društvene mreže nastale su da bi nas povezale sa prijatelji­ma koje godinama nismo videli, familijom koja živi na drugoj strani sveta. Na njihovom samom početku primena je takva i bila, međutim poslednjih godina one dobijaju potpuno drugačije namene. Sve više ljudi, mahom tinejdžera, društvene mreže više ne koristi da bi se povezali sa dragim ljudima, već kako bi ispali „kul u društvu“. Fotografij­e ručka, iz izlaska, sa putovanja, sada su deo naloga „starijih generacija“. One mlađe začinile su vreme koje provode na internetu smišljajuć­i izazove za svoje pratioce, a neretko neki od njih su jako opasni i mogu dovesti do tragičnog ishoda. O tomem svedoče i tragedije koje su se širom sveta događale, kada su najmlađi stradali pokušavaju­ći da odgovore na internet izazov. Kako? Deca na društvenim mrežama vide svoje vršnjake koji im pokazuju kako da „posvetle oči“, „izazovu varnicu u utičnici“, a neretko i kako da „ispadnu smešni i fasciniraj­u drugare“saplićući svoje prijatelje ili tako što će im sipati mleko i pahuljice u usta dok leže.

I to je samo početak jezivih izazova i saveta koje tinejdžeri dele među sobom i izazivaju jedni druge da dokažu da su „kul“.

Ne to nije ni kul, a ni normalno. I o tome bi sa decom trebalo ozbiljno da se priča. Jer deca, kako stručnjaci naglašavaj­u, do 16. godine nemaju razvijenu svest o tome šta je opasno i šta nije.

Svest o životu, o tome šta je dobro, a šta ne, deci treba da pomognu da razviju njihovi roditelji, ali i nastavnici, razredne starešine, psiholozi, treneri.

Sa decom se mora razgovarat­i, jer im se mora skrenuti pažnja da nije sve što vide na internetu dobro, ispravno i da mnoge stvari koje vide mogu biti opasne po njihov život.

Nikakve zabrane, pretnje, kažu stručnjaci, psiholozi, neće uroditi plodom.samo razgovor i podizanje svesti.

Jer samo na taj način izbeći ćemo tragedije i imaćemo miran san. Bez brige da će neko dete, zbog društvenih mreža nastradati.

Psiholozi navode da deca do 16 godina nemaju razvijenu svest o tome šta je opasno, a šta nije

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia