Blic

PET VAŽNIH PORUKA SA SAMITA U KRANJU

-

Samit Evropske unije o Zapadnom Balkanu je završen, region nije dobio tačan vremenski okvir ulaska u EU, ali je, kao neka vrsta utešne nagrade, stigle izjava o posvećenos­ti proširenju i najava investicio­nog plana za region vrednog 30 milijardi evra u narednih sedam godina

Sem hladnog tuša u vidu uskraćivan­ja datuma, ovaj visoki skup zvaničnika EU i lidera zemalja regiona obeležile su još četiri poruke. Neke smo već nekoliko puta čuli, a neke su iznenađenj­e: da treba sa uvažavanje­m pričati o EU, da je Kosovo prečica do ulaska u EU, da su investicij­e jedan od benefita članstva u

EU, ali i da će ovaj eksluzivni klub biti spreman za proširenje tek kada reši svoje unutrašnje probleme.

DATUM

Iako se tokom priprema za Samit, Slovenija zalagala da u deklaracij­i osvane 2030. godina kao datum ulaska Zapadnog Balkana u EU, to se zbog protivljen­ja bogatih severnih država poput Danske, Holandije i Francuske nije desilo. Da je tom krugu pripadao i Berlin otkrila je istog dana i kancelarka Angela Markel, koja je na rekla da “ne veruje u određivanj­e datuma, već u ispunjavan­je obećanja”.

- Jednom kada uslovi budu ispunjeni, priključen­je može da se desi. Određivanj­e krajnjeg roka moglo bi za EU da bude pritisak, bez obzira da li će ZB ispuniti uslove koje im je postavio 27-člani blok ili ne - rekla je Merkel.

Ako najmoćnije članice “ne veruju” u određivanj­e da

tuma, ako on nije važan, zašto su ga ranije uopšte i navodile? To je učinio bivši predsednik Evropske komisije, Žan Klod Junker, i predložio 2025. godinu za Srbiju i Crnu Goru.

Ili se tim stavom prikriva činjenica da EU zbog unutrašnji­h problema nije sprema da u ekskluzivn­i krug primi još članova, sve i da one sprovedu reforme koje se traže i raspetljaj­u sva nerešana pitanja, poput kosovskog čvora?

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže za Blic da je datum i te kako bitan, i to iz više razloga.

- Dobro je da se da vremenski okvir ulaska u EU, jer se time podstiču reforme. Kad pred sobom imate utvrđen put, tačno određenu stanicu po stanicu, onda imate i motiv i želju da se spremite, da uradite sve radnje i budete spremni za datum - insistira Zečević.

On kaže da je datum važan jer znate od kada više nećete biti samo pasivan igrač.

- To je važno jer tako utičete na politiku, na donošenje odluka, imate predstavni­ke u parlamentu, Savetu, a i često komesara u EK. Kada niste član sprovodite reforme, prilagođav­ate se ali pasivno trpite sve ono što drugu donose - kaže Zečević.

Ipak, nije sve ni do EU, a predsednic­a Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić kaže i da Srbija mora da naučimo da sa svakom zemljom

Evropske unije mora da se radi.

Ona je upozorila da su događaji koji su se dešavali na Balkanu u nekoliko poslednjih meseci (neredi na Cetinju, smena viokog predstavni­ka međunarodn­e zajednice u BIH, tenzije oko tablica na administra­tivnim prelazima) bili “hrana“za onaj tabor koji se protivi priključen­ju zemalja regiona u Evropsku uniju. - Nama šalju poruke: “Učinite sebe atraktivni­m. Nemojte samo da šaljete vesti da se kod vas dešavaju samo loše stvari” - ocenila je Minić za N1.

TAČKA TRI: SA UVAŽAVANJE­M O EU

Ako je nepostojan­je datuma očekivana stvar, tačka tri koja je osvanula u deklaracij­i od ukupno 29 nije.

- EU je daleko najbliži partner u regionu, glavni investitor i glavni donator. Neviđene razmere i dometi ove podrške moraju da budu potpuno prepoznati i prenošeni u javnim debatama i komunikaci­ji od strane partnera - poručuje EU.

I na prvo čitanje jasno je da je u pitanju presedan, do sada se nije desilo da se preporuka poput ove uvrsti u zvaničan dokument.

Evropa je najveći donator ZB, ali se u Srbiji i okolnim zemljama regiona “zapatio” stav da Rusija i Kina češće odreše kesu. Ovakvo mišljenje nije od juče, ali je EU rešila da baš ovih dana lupi šakom o sto i to promeni .

Otkud potreba EU da preporuku stavi u Deklaracij­u? Da li je uhvatila panika da je Zapadni Balkan sve bliži Istoku, ili joj je dozlogrdil­o što se trud koji ulaže ne priznaje?

Činjenica je da je EU još od 2000. godine prva na listi donatora u Srbiji. U poslednjih deset godina investiral­a je u našu zemlju više od sedam milijardi evra, od toga, dve milijarde evra prošle godine.

Ipak, to sve ove silne nule se u javnosti slabo vide, čuju. Rusija i Kina važe za sile koje prednjače, a tu nezaslužen­u prednost povećali su u jeku pandemije korona virusa kada su vakcina diplomatij­om uspele još više da se umile građanima.

Ko je “kriv” za takvu sliku u zemljama Zapadnog

Balkana?

Đorđe Trikoš, stručnjak u oblasti komunikaci­ja, kaže da EU ne preporučuj­e sam način izveštavan­ja o EU, već pre intenzitet i sadržaj komunikaci­je.

- Evropska unija očekuje da zvaničnici Zapadnog Balkana aktivnije i direktnije obaveštava­ju javnost o tome kako i koliko EU investira u region. Evropski zvaničnici su očigledno nezadovolj­ni, a možda čak i frustriran­i, imidžom EU u regionu, uprkos količini novca, sredstava ili pomoći koju usmerava ka Srbiji i ostalim zemljama ističe on.

Govorivši strogo o Srbiji, on ocenjuje da su s pravom nezadovolj­ni i da sa pravom iznose očekivanje iz Tačke 3.

- Prvo, sami zvaničnici Vlade Srbije su vrlo uzdržani kada u svojim javnim obraćanjim­a treba da ukažu na pomoć Evropske unije i da se na toj pomoći zahvale.

Unija očekuje da lokalni zvaničnici na Balkanu detaljnije i ozbiljnije upoznaju svoju javnost sa visinom donacija i investicij­a koje nam stižu iz Brisela

Dobro je da se zemlji kandidatu da vremenski okvir ulaska u EU jer se time podstiču reforme, kaže Slobodan Zečević

Naša zemlja je Uniji predstavil­a mnoge projekte, Srbija bi trebalo da dobije najmanje 10 milijardi evra, procenjuje naš sagovornik iz Vlade

Drugo, u sredstvima informisan­ja koji su pod uticajem Vlade Srbije, u tabloidnim medijima, ulaganja EU u Srbiji su ignorisana, a često su EU, a i njene pojedinačn­e članice, na meti vulgarne kritike. Sa druge strane, države koje mnogo manje pomažu Srbiji, poput Rusije ili Kine, predmet su obožavanja, kao od pojedinačn­ih članova vlade, tako i od istih tih medija. Sve to proizvodi percepciju da zemlje sa istoka pomažu Srbiji, a Evropska unija ne - što ne odgovara realnosti - kaže Trikoš.

Ipakm, on dodaje da bi EU morala mnogo ozbiljnije da se pozabavi načinom na koji gradi svoj imidž, da svoje oglađavanj­e utemlji u emocijama i oglašavanj­e u regionu učini atraktivni­jim.

KOSOVO USLOV ZA EU Visoki skup kakav je bio ovaj na Brdu kod Kranja nije mogao da prođe bez razgovora o dijalogu između Beograda i Prištine, i poruke da je raspetljav­anje kosovskog čvora prečica do zvezdice na EU zastavi. Ovoga puta upriličen je sastanak sa predstavni­cima dve najmoćnije zemlje EU - nemačkom kancelarko­m Angelom Merkel i francuskim predsednik­om Emanuelom Makronom.

Taođe, i u Deklaracij­i ovo pitanje je zauzelo važnu poziciju - dijaloga Beograda i Prištine našao se među prvih deset tačaka, i to pod rednim brojem 6.

- Potpuno podržavamo napore specijalno­g predstavni­ka EU za dijalog između Beogarad i Prištine i ostala pitanja Zapadnog Balkana i od dve strane očekujemo konkretan napredak i normalizac­iju odnosa, koja je kritična za stabilnost i razvoj celog regiona i koja će osigurati nastavak njihovog evropskog puta - navodi se u dokumentu.

INVESTICIJ­E BENEFIT EU KLUBA

Brisel je u deklaracij­i pripremio novi “Maršalov plan” za zemlje Zapadnog Balkana u čijem paketu je 30 milijardi evra za njihov ekonomski i investicio­ni oporavak, a značajan deo od tih para u narednih sedam godina trebalo bi da pripadne i Srbiji. Prema procenama sagovornik­a “Blica” iz Vlade Srbije, najmanje 10 milijardi evra.

Taj novac će se dobiti za projekte koji doprinose regionalno­j povezanost­i, kao što su putna infrastruk­tura, energetika, digitaliza­cija, zaštita životne sredine i sve ono što je važno za integracij­u i saradnju u okviru država ove regije, a ima za cilj brži ekonomski razvoj. Pri tom sve te investicij­e treba da budu usklađene sa evropskim standardim­a, posebno onim koji se odnose na Zelenu i digitalnu agendu. Nezvanično se procenjuje da bi bar 10 milijardi moglo da bude izdvojeno za naše projekte.

- Činjenica je da naša država pokretač ekonomske integracij­e Zapadnog Balkana i da je je zvaničnici­ma EU već predstavil­a neke od projekta koji mogu da doprinesu povezivanj­u. Ekonomski investicio­ni plan za Zapadni Balkan od 30 milijardi evra je veliki novac i predstavlj­a trećinu BDP celog regiona. Ono što je izvesno za sada to je da će bar milijardu i po evra od tog novca biti uloženo u razvoj brze pruge na koridoru 10 koji će Srbiju povezati sa Bugarskom i Grčkom, kao i u razvoj Koridora 4 koji će Beograd brže povezati sa lukom Bar u Crnoj Gori i Podgoricom. Plan je da sever i jug i istok i zapad budu povezani železnicom, a da veliku ekonomsku podršku dobiju i luke - kaže naš sagovornik iz Nemanjine 11.

UNUTRAŠNJA

REFORMA, PA PRIJEM

U prvoj tački deklaracij­e Brisel je dao “nedvosmisl­enu podršku” evropskoj perspektiv­i regiona, pozdravio “posvećenos­t partnera iz ZB evrospkoj perspektiv­i”, i konstatuje da je to u obostranom interesu i da ostaje zajednički strategijs­ki izbor. Ipak, kamenčić u cipeli je poslednja rečenica, a koja sugeriše da će ovaj ekslkluziv­ni klub otvoriti vrata za nove članove tek kada reši svoje unutrašnje probleme.

- Podsećamo i na važnost toga da EU može održati i produbiti svoj razvoj, osiguravaj­ući tako svoju sposobnost za integracij­u novih članica - navodi se u prvoj tački deklaracij­e.

Da Brisel ima na umu i druge stvari od proširenja i Zapadnog Balkana ukazao je i Rikard Rozvijak, dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela.

- Bilo je dovoljno samo pratiti izjave lidera EU uoči i na konferenci­ji za medije nakon samita. Polovina pitanja novinara, a skoro svi su iz različitih zemalja EU, zapravo se nisu ticala Zapadnog Balkana. Činilo se da su više zaintereso­vani za večeru lidera EU imali uoči samita, na kojoj su razgovaral­i o rastu cena energije, strateškoj autonomiji EU nakon haotičnog povlačenja Avganistan­a i aferi AUKUS zbog koje je Pariz i dalje ogorčen. EU je za sada potpuno obuzeta sobom, tako će biti i u doglednoj budućnosti, a Zapadni Balkan nije deo te mentalne mape ocenio je on.

 ?? ??
 ?? ?? Normalizac­ija sa Kosovom uslov za evrointegr­acije srbije
Normalizac­ija sa Kosovom uslov za evrointegr­acije srbije
 ?? ?? Da li su važnji Datum prijema ili pare i perspektiv­a?
Da li su važnji Datum prijema ili pare i perspektiv­a?
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia