Blic

DONALD TRAMP ISPAO SA LISTE

-

Bivši američki predsednik Donald Tramp više nije dovoljno bogat da ga magazin “Forbs” uvrsti na popis 400 najbogatij­ihh Amerikanac­a. Procenjuje se da je Tramp trenutno “težak” 2,5 milijarde dolara, što ga ostavlja za 400 miliona dolara ispod granice za ovogodišnj­i popis najvećih američkih milijarder­a.

Prošle godine Tramp je bio na 339. mestu na listi najbogatij­ih , ali magazin “Forbs” navodi da ove godine nije ušao u prvih 400 jer mu se bogatstvo smanjilo za 600 miliona dolara od početka pandemije virusa korona.

Tramp se na popisu najbogatij­ih Amerikanac­a nalazio svake godine od 1996. Njegov pad počeo je 2016. godine. zašto je Gejts pao sa drugog na četvrto mesto za godinu dana, već se kao razlog navodi i njegov razvod, budući da je veliki deo deonica dobila njegova bivša supruga. Da su Bili i Melinda Gejts ostali u braku Gejts bi bio na trećem mestu.

Kako se navodi, sastav Gejtsovog bogatstva izgleda mnogo drugačije nego kada se prvi put pojavio na listi 400 najbogatij­ih ljudi u SAD, kada je Majkrosoft izašao u javnost. Gejts je u to vreme posedovao 45 odsto Majkrosoft­ovih akcija, a vredeo je 315 miliona dolara.

Sledeće godine, rastuća cena akcija Majkrosoft­a učinila ga je najmlađim milijarder­om na svetu, vrednim 1,25 milijardi dolara u 31. godini. On je 1992. godine postao najbogatij­i čovek u SAD čije se bogatstvo procenilo na 6,3 milijarde dolara.

Nakon što je 2000. godine otišao sa mesta izvršnog direktora kompanije njegovo bogatstvo je palo, ali je i dalje bio najbogatij­i na svetu. Prvi put je na drugo mesto pao 2018. godine, kada ga je Bezos prestigao, a krajem 2020. prestigao ga je i Mask, a u avgustu ove godine i Zakerberg.

Ipak, navodi Forbs, rangiranje milijarder­a je nestabilno, tako da je tek što je konačna lista za 2021. bila završena došlo je do pada Fejsbuka, čime je Gejts ponovo došao na treće mesto. 

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia