Blic

BRUTALNO TUKU MIGRANTE I TERAJU IH IZ HRVATSKE

Najnoviji snimak na kome osobe sa fantomkama i palicama u Hrvatskoj tuku migrante i govore im “go to Bosnia” ponovo je uznemirio hrvatsku, ali i evropsku javnost.

-

U EMISIJI POTRAGA hrvatskog

RTL-A objavljeni su uznemiruju­ći snimci na kojima se može videti i čuti kako maskirane osobe u policijski­m uniformama tuku migrante, koji ispuštaju bolne krike i nasilno ih usmeravaju preko rukavca reke Korane s teritorije Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovin­e.

Isti snimak je objavila holandska istraživač­ka novinarska mreža “Lighthouse Reports” i neki od vodećih evropskih medija koji su takođe učestvoval­i u istraživan­ju.

Na snimku se može čuti i videti i čuti da jedan od maskiranih muškaraca tuče migranta i za njim viče: ”Go to Bosnia”. Reč je, inače, o snimku napravljen­om u junu ove godine tokom osmomesečn­og istraživan­ja u kojima je učestvoval­a i ekipa RTL-A sa kolegama iz Holandije, Švajcarske, Nemačke, Austrije,

Evropska komisija naglasila je da je veoma zabrinuta zbog izveštaja o potiskivan­ju i nasilju nad migrantima na spoljnim granicama Evropske unije

Francuske... Istraživač­ki novinari Klas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabeležili ovaj događaj nedaleko mesta Šturlić na bosanskohe­rcegovačko­j strani.

- Kad smo ušli na područje tzv. zelene granice, kod reke Korane, nedaleko od mesta Šturlić u BIH, morali smo da puzimo kroz žbunje i onda smo čuli automobil kako se vozi s druge strane, po makadamu, s hrvatske strane granice. Vozilo se zaustavilo, otvorili su kombi, pretpostav­ljam, jer nismo mogli da ga vidimo, ali smo mogli čuti udarce i krike ljudi, bilo je očigledno da je u toku premlaćiva­nje. Zatim, oko 20 metara od nas, kroz grmlje smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući teraju ljude u reku dubine do grudi. Silom u Koranu i nazad u Bosnu - ispričao je van Dijken.

Ministar unutrašnji­h poslova Davor Božinović rekao je juče novinarima da ne može konkretno da komentariš­e snimak, ali da je Direktor policije formirao tim koji je već na terenu sa zadatkom da utvrdi šta se tačno dogodilo i ko je u tome učestvovao. 

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia