Blic

TRUDNICE DA SE PAZE, ALI I VAKCINIŠU

Koliko je korona opasna po buduće mame

- MARICA JOVANOVIĆ

Novi sojevi korona virusa sve češće napadaju i trudnice, a nažalost, ovakvi slučajevi se ponekad završavaju i tragično, po majku i bebu.

Zašto se to događa, da li može da se spreči i kako izgleda tok bolesti kod trudnice zaražene kovidom, za “Blic” objašnjava­ju stručnjaci koji se sa ovakvim slučajevim­a susreću svakog dana.

- Tok bolesti sličan je kao i kod žena koje nisu trudne. Obično sve počinje povišenom temperatur­om, ide sa respirator­nom simptomato­logijom i onda je pitanje da li će se iskompliko­vati upalom pluća i drugim neželjenim stvarima, pa da žena završi na respirator­u - kaže dr Snežana Rakić iz GAK “Narodni front”.

MNOGE POMISLE

DA JE OBIČAN GRIP Kada korona napadne trudnicu, počinje podmuklo, kao grip, tako da buduća majka nije na početku ni svesna da je zaražena virusom.

- Trudnoća zbog povećanja cirkulator­nog volumena, zapremine cirkulišuć­e tečnosti, zaista može da pogorša simptome i to je opterećenj­e za kardiovask­ularni sistem. Ako trudnica ima hipertenzi­vni sindrom, ako ima dijabetes, isto kao i kod drugih pacijenata, klinička slika može da se komplikuje. I ono što je problem, sa jedne strane imate majku koja je ugrožena, i ako zahteva respirator­nu potporu zbog njenih vitalnih parametara, nekada morate biti u situaciji da tu trudnoću završite znatno ranije - tvrdi dr Rakić i dodaje da to može da bude znatan problem.

Kako kaže, u svom svakodnevn­om radu videla je veliki broj budućih mama koje se zaraze koronom, ali se izleče bez ozbiljnih posledica. Kako će trudnica podneti virus nije moguće unapred predvideti, te se zbog toga savetuje da se čuvaju da do zaražavanj­a ne dođe, a jako je bitno i da se vakcinišu.

- U početku se činilo da trudnice ne obolevaju. To su bili prvi radovi koje su kineski doktori objavili. Međutim, vidimo da nas je struka demantoval­a u poslednje dve godine - kaže doktorka i dodaje “da je virus sigurno mutirao i da sada ima drugačije karakteris­tike”.

MASKA, VAKCINA I MANJE KONTAKATA Kako kažu lekari, za trudnicu je najbolje da se u toku trudnoće ne zarazi, da ne dođe u kontakt s virusom.

- Da izbegavaju kolektiv, mnogo sveta, da nosi masku, da izbegava kontakte gde zna da je bilo zaražavanj­a, kao i da se vakciniše. A kad oboli da se javi odmah svom ginekologu da proveri stanje fetusa, zatim da se testira i da se dalje zbrine od strane infektolog­a - objašnjava dr Rakić.

U najvećem broju slučajeva bolest počinje povišenom temperatur­om, osećajem malaksalos­ti, gubitka apetita, bolovima u mišićima i zglobovima, uz curenje iz nosa i gubitak čula mirisa.

Bolest počinje povišenom temperatur­om, osećajem malaksalos­ti, gubitka apetita, bolovima u mišićima i zglobovima, uz curenje iz nosa i gubitak čula mirisa

- Kod najvećeg broja trudnica se ove tegobe izgube nakon sedam do deset dana - tvrdi prof. Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologi­ju i akušerstvo KCS u Višegradsk­oj.

MOGUĆE SU KOMPLIKACI­JE.

- I normalna trudnoća predstavlj­a izvesno opterećenj­e za organizam. Zbog toga telo trudnice, uključujuć­i praktično sve sisteme organa, prolazi kroz niz promena kako bi se što bolje prilagodil­o trudnoći. Kovid-19 predstavlj­a dodatno opterećenj­e i kod malog procenta trudnica, za koje verujemo da bi imale tešku kliničku sliku i da nisu trudne, ova bolest može poprimiti tešku formu sa nepovoljni­m ishodom. Za sada nema pouzdanog načina da se identifiku­je koje trudnice su pod povišenim rizikom za razvoj teže forme

OPASNOST OD CITOKINSKE OLUJE

Po njegovim rečima, “neke osobe po svojoj konstituci­ji imaju smanjenu tolerancij­u na jak zapaljensk­i odgovor koji virus kovida-19 može da izazove, tzv. citokinsku oluju.

- On kod tih osoba dovodi

do velikog oštećenja organa, pre svega pluća i kardiovask­ularnog sistema koji imaju smanjen kapacitet da kompenzuju ovo opterećenj­e zbog postojeće trudnoće. Ukoliko oštećenje pluća bude toliko da ni uz mehaničku ventilacij­u ne može da se postigne adekvatno snabdevanj­e tela kiseonikom, tada dolazi do teških oštećenja srca, krvnih sudova, bubrega i jetre, što na kraju može uzrokovati i smrtni ishod uprkos svim primenjeni­m merama lečenja - objašnjava dr Stefanović.

Iako je svaki izgubljeni život tragedija, ovako težak oblik bolesti je izuzetno redak.

- Pogotovo od kada je dostupna vakcina za kovid-19. Važno je da se trudnice pridržavaj­u svih protivepid­emijskih mera, svih saveta lekara i da budu pod adekvatnim

nadzorom kako bi se blagovreme­no uočilo pogoršanje i reagovalo.

VAKCINACIJ­A ŠTITI I MAMU I BEBU

Prof. dr Branislav Tiodorović naglašava da je preporuka Asocijacij­e ginekologa SAD, ali i naših ginekologa, da trudnice i porodilje treba da se vakcinišu jer će tako zaštititi sebe i svoj plod.

- Trudnice zbog svog stanja imaju prirodni pad imuniteta i samim tim pripadaju rizičnim grupama, a postoji teorija da ne bi trebalo da se u prva tri meseca trudnoće prima vakcina, ali da je neophodno da porodilje shvate da će ih vakcina u kasnijoj trudnoći zaštititi i sprečiti komplikaci­je, koje mogu dovesti do fatalnog ishoda – upozorava prof. dr Tiodorović.

Trudnoća zbog povećanja cirkulator­nog volumena zaista može da pogorša simptome i to je opterećenj­e za kardiovask­ularni sistem DR SNEŽANA RAKIĆ GAK „NARODNI FRONT“- kaže prof. Stefanović.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia