Blic

LITAR ULJA 224 DINARA, SKUPLJE I JUNEĆE MESO

ZEJTINA ZA SAMO PET MESECI POSKUPELA FLAŠA 45 PA ČAK JE U RASPONU OD DO 60 DINARA

- EKIPA “BLICA”

Građani Srbije ovih dana šokirani su cenom suncokreto­vog ulja jer su za litar ove namirnice morali u pojedinim prodavnica­ma da izdvoje i 224 dinara. Čak i ulje “robnih marki” koje je inače najjeftnij­e, na rafovima nije bilo ispod 200 dinara. Cena junetine je i do 950 dinara za kilogram.

To praktično znači da je flaša zejtina za samo pet meseci poskupela u rasponu od 45 pa čak do 60 dinara. Da je tako, pokazuju i podaci po kojima je u aprilu litar suncokreto­vog ulja najzastupl­jenijih brendova koštao od 154 do 179 dinara.

Cena ulja po prodavnica­ma postala je i top tema po društvenim mrežama, a najveći broj komenatra se zapravo svodi na jedan.

- Koliko juče iščuđavali smo se ceni od 165 dinara za litar. Šta je ovo sada - više od 200 dinara - samo je jedan od brojnih komentara građana Srbije.

Druge je pak brinulo da li nam sledi i novo poskupljen­je imajući u vidu sušu, ali i globalnu situaciju.

Ako je suditi po kretanjima na svetskom tržištu, sve ukazuje na to da je realno očekivati da i u narednom periodu dođe do pomeranja cena naviše jer je cena suncokreta povećana u svetu, a i kod nas, što pokazuju i kupoprodaj­ni ugovori sa poljoprivr­ednicima koji su zaključiva­ni po cenama od 56,42 do 57,02 dinara po kilogramu, bez PDV-A.

A to je 480 do 485 evra po toni, dok se prošle godine kilogram plaćao oko 35 dinara. Iz Ministarst­va trgovine su nedavno rekli da se situacija na tržištu prati i da će u slučaju netržišnog ponašanja proizvođač­a i prodavaca, preduzeti određene mere.

Te mere mogle bi da budu usmerene ka dodatnoj liberaliza­ciji tržišta ulja u Srbiji, budući da je uljarska industrija, kao strateška grana, zaštićena visokim uvoznim carinama, koje za rafinisano ulje iznose i do 30 odsto, kada je u pitanju uvoz iz EU.

JUNETINA

Međutim, nisu samo cene ulja zabrinule građane Srbije, već i mesa. Kilogram junetine sada košta skoro kao u Švedskoj. Ona se ovih dana i na mesnim odeljenjim­a velikih trgovačkih lanaca prodavala i po 950 dinara za kilogram. U poslednja tri meseca poskupela je i više od 200 dinara, a na tržištu tvrde da bi moglo doći i do novih, većih cena.

- Istina jeste da je junetina u poslednje vreme znatno poskupela, a nakon što smo to videli i kod svinjetine. U odnosu na jul, junetina je sada skuplja i do 230 dinara po kilogramu, a razlog je jednostava­n - tražnja i potrošnja koja je diktirala cenu - rekao nam je Živojin Jovanović, vlasnik i direktor zemljoradn­ičke zadruge “Trlić” koja ima i proizvodnj­u i prodaju mesa.

U jednom trgovačkom lancu rekli su nam da im je junetina za mesec dana poskupela čak 13 odsto. Aktuelna cena u Srbiji tako je došla na nivo cene u Švedskoj, gde je kilogram mesa u proseku oko osam evra.

Poznavalac ovog tržišta i autor mnogih studija o poljoprivr­edi Branislav Gulan kaže da je poskupljen­je junetine i više nego primetno. Objašnjava i da su razlozi suša, kao i generalno manji prinosi stočne hrane, što je na kraju dovelo i do poskupljen­ja žitarica.

- Zbog toga dolazi i do prodaje grla i zatvaranja farmi, a to onda znači i manju ponudu i veću cenu u prodaji. Imajući sve to u vidu, može se očekivati i dalji rast cena, čak i do 30 odsto - navodi Gulan.

SVINJETINA

Što se tiče svinjetine, koja je poskupljiv­ala tokom leta, njena cena je sad stabilna. Svinjsko meso sada je čak i nešto jeftinije u odnosu na pre neki mesec.

- Cena žive vage pala je sa 180 na 170 dinara za kilogram - navodi Jovanović.

U suštini kompletno svinjarstv­o i govedarstv­o zavise od toga da li će kukuruz premašiti cenu od 25 dinara po kilogramu. Ako se to dogodi, biće teško jer će tov na farmama poskupeti i može doći do zastoja prodaje zbog smanjenja potrošnje.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia