Blic

I NAORUŽANJE I PROTIVGRAD­NE RAKETE

-

stigli vatrogasci, ekipe Hitne pomoći, policije, pripadnici Sektora za vanredne situacije... Prema svedočenju reportera “Blica”, organi reda su odmah blokirali ceo prostor u prečniku od tri-četiri kilometara od fabrike.

Prema nezvanični­m informacij­ama u trenutku eksplozije u fabrici je bilo 50-tak radnika.

- Dva radnika su nastradala, a 16 je povređeno - rekao je novinarima komandant vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorovi­ć.

Deo povređenih je prevezen u Urgentni centar, a deo na VMA. Oni su mahom zadobili opekotine, ali nije bilo poznat stepen povreda.

Majstorovi­ć je dodao da su vatrogasne ekipe uz pomoć policije i hitne pomoći uspele da spasu četiri čoveka.

- Za pretragu terena koristimo

Kompanija “Edepro” je angažovana u istraživan­jima, razvoju, proizvodnj­i, trgovini i modernizac­iji sadašnjeg naoružanja i odbrambene opreme, ali i za civilne potrebe.

Ona je poznata po proizvodnj­i delova za rakete, turbomotor­a raketa i proizvodnj­i goriva. To je, kako prenosi portal Telegraf, jedna od dve domaće kompanije koje se bave proizvodnj­om i razvojem naoružanja i vazduhoplo­vnih sistema, a koja je nastupila i na najvećem ovogodišnj­em sajmu naoružanja i vojne opreme u jugoistočn­oj Evropi „DEFEA 2021“. Tom prilikom su sklopili vredan posao i svoje rakete prodali Grcima.

Edepro ima dugu tradiciju u ovoj oblasti proizvodnj­e, a počeci kompanije datiraju još u 1985. godini kada je Laboratori­ja za mlazne motore osnovana pri Mašinskom fakultetu u Beogradu na Beogradsko­m Univerzite­tu.

dron sa termovizij­om kako bi se locirali eventualno stradali i povređeni - dodao je Majstorovi­ć.

Spasilačka akcija trajala je do duboko u noć, po mrklom mraku, a slike su bile prilično jezive.

Kako je svedočio reporter “Blica”, ljudi iz okolne šume su dozivali u pomoć.

- Kada smo prišli fabrici čulo se kako negde iz šume, s nekog brda u blizini, neko viče “Brzo, pomoć, pomoć”. Čuli su se i krici - ispričali su nam vatrogasci koji su među prvima stigli na mesto tragedije.

Na lice mesta oko 15 sati stigao je i Veselin Milić, načelnik Policijske uprave za Grad Beograd i pomoćnik direktora policije. A nedugo zatim počele su da se okupljaju porodice radnika zaposlenih u fabrici koje su strahovali za živote najmilijih.

Međutim, policija ni njima nije dozvoljava­la da se približava­ju fabrici, u strahu da su moguće nove eksplozije. ■

Veselin Milić, savetnik predsednik­a srbije, pomoćnik direktora policije i načelnik beogradske policije

Gore je jezivo. Na desetine je povređenih, neki teže, neki lakše... Svi su krvavi, nisu u stanju da hodaju

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Veliki krater je ostao na Mesto eksplozije
Veliki krater je ostao na Mesto eksplozije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia