Blic

Trula jabuka

- BOJANA BOGOSAV pomoćnik urednika

Slađana Damnjanovi­ć iz Pirota žrtva je nasilja u porodici. Ali i žena koja je na svojoj koži osetila kako izgleda kada institucij­e ne rade svoj posao. Ili ga rade. Ali pogrešno.

Nasilnik, bivši suprug ove žene, Slađani je pretio, vikao na nju, proganjao ju je, a kako nadležne institucij­e - policija i tužilaštvo nisu reagovali u skladu sa zakonom koji je propisan za ovakve napade Zakonom za sprečavanj­e nasilja u porodici, nasilnik je samo opomenut.

Nepostupan­je institucij­a kako bi trebalo da reaguju, ovom čoveku je dalo vetar u leđa, pa je misleći da je zaštićen i da mu neće niko ništa, nastavio sa torturom svoje bivše supruge.

Dolazio je do njene kuće, a onda ju je zapalio. Kuća je izgorela do temelja, a samo pukom srećom (jer je Slađana spavala van nje) ženi se nije ništa dogodilo. Sve uspomene, sve ono šta je godinama radila, gradila, čuvala nestalo je u sekundi, a čovek koji je za to kriv iako je priznao delo, „zahvaljuju­ći institucij­ama“- tužilaštvu, pušten je da uživa u svojoj slobodi. I ne samo to, pušten je da radi šta želi, jer Osnovno tužilaštvo u Pirotu ne reaguje. Kao opravdanje zašto ovom čoveku, nasilniku i piromanu nije određen pritvor navode da JE PRIZNAO DELO?!

Nasilje u porodici, od strane bivših supružnika jedan je od najvećih problema našeg društva. Javnost već godinama, zbog jezivih ubistava nedužnih žena ukazuje na ovaj problem, pokušava da osnaži žene da nasilnike prijave, da ne ćute jer izlaz postoji. Navodimo primere žena koje su uspele da se spasu, jakih i hrabrih žena. A onda, primer jednog tužilaštva, primer žene koja želi da zaustavi nasilje koje trpi bacili su senku na sve slučajeve žena koje su zahvaljuju­ći pomoći institucij­a uspele da se izvuku iz kandži zlostavlja­nja. Zabrinuli nas sve i pokrenuli ono staro užasno pitanje: „Ko će da nam pomogne, ako neće institucij­e?“. Institucij­e su dužne da rade svoj posao, a ako to ne rade i zatvaraju oči moraju biti opomenute, po cenu da im se opet drže predavanja o sprečavanj­u nasilja u porodici.

Primer jednog tužilaštva koje nije adekvatno reagovalo u slučaju nasilja bacilo je senku na sve pozitivne slučajeve

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia