Blic

EKSPLOZIJU IZAZVALO LOŠE RUKOVANJE RAKETAMA?

-

Kako kažu, oni veruju da do nje nije moglo da dođe zbog tehničkih problema ili kvara, već samo tokom rukovanja raketama. - Nov je magacin, nema šanse da je nešto do magacina, nema čak ni struje još, mora da je došlo do nekog problema tokom rukovanja raketama. One se nose viljuškari­ma - priča za “Blic” jedan zaposleni u fabrici “Edepro”.

U ovom magacinu se u trenutku eksplozije nalazilo 500 raketa u drvenim sanducima, od kojih svaka ima 30 kg raketnog eksploziva. Fabrika, kako objašnjava­ju, radi u dve smene, a presek je oko 14 sati, i baš u to vreme, kada je u njoj bilo više od 100 radnika došlo je do detonacije. - U 14 sati je bilo vreme isporuke, i tada je smena u fabrici pa je bilo i više od 100 radnika tu kada je došlo do eksplozije - kaže je sagovornik i opisuje šta je čuo da se događalo:

- Geleri su leteli i udarali u susedno brdo, kažu da su išli i mnogo dalje.

Prema infomacija­ma koje posedujemo, eksplodira­le su modifikova­ne rakete za VBR živimo u Kaluđerici. Miloš je bio veliki patriota, voleo je Srbiju iznad svega. Non stop je nosio majice i dukseve sa obeležjem svoje zemlje - dodaju oni.

U firmi Edepro u kojoj je Miloš tragično izgubio život, ovaj mladić je radio više od godinu dana. U poslednje vreme radio je kao pomoćnik na strugu.

- Već godinu dana bio je prijavljen, a pre toga je (višecevni bacač raketa) tipa BM-21 “grad”, pod oznakom G-2000.

- Reč je o raketama G-2000 koje se pakuju u lanser u koji ide 32 komada. Imaju moć da zbrišu celu oklopnu brigadu. One su bile pripremlje­ne za transport, s obzirom da su se nalazile u skladištu koje je udaljeno od fabrike - kaže sagovornik “Blica”.

Ipak, pravi uzrok ove tragedije biće poznat tek nakon uviđaja i istrage koju vodi Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

- Na lice mesta je juče izašao dežurni zamenik javnog tužioca Drugog OJT u Beogradu, za sada sve radnje je preduzela policija, nakon čega će izveštaj da bude dostavljen u tužilaštvo - rečeno je za “Blic”.

Iz fabrike „Edepro“dan nakon tragedije nisu želeli da daju izjave za medije. Rekli su samo da pomažu nadležnima nešto malo u fabrici radio honorarno. On nije imao ni jedan dan zakašnjenj­a u svom poslu - kažu njegovi roditelji.

OSTALI BEZ OCA

Jovan Jojić, brat blizanac Miloševog nastradalo­g kolege Miljana (38) skrhan od bola ispričao je za “Blic” da je njegov brat ostavio iza sebe dvoje maloletne dece i suprugu. Kako kaže, Miljan

Kako nezvanično saznajemo, prvi korak istrage na terenu, nakon što je obezbeđen, bio je da se pregleda da nisu ostale neke rakete, odnosno, da se pretraži ceo teren, da se vidi šta uopšte ima na njemu i da li postoji opasnost od novih eksplozija.

Iz fabrike “Edepro” dan nakon tragedije nisu želeli da daju izjave za medije. U kancelarij­ama ove firme, koje se nalaze u centru Beograda, rekli su da ne mogu da daju izjave za medije.

- Firma pomaže nadležnim institucij­ama, kao što smo dali obaveštenj­e. Nema ko da vam išta kaže, moraćete da sačekate zvanično - rekla je za “Blic” zaposlena u ovoj kompaniji.

Miloš Saković (21) radio je u fabrici nešto više od godinu dana. Njegovi roditelji kažu da je bio dete da se poželi

Prvi korak istrage na terenu bio je da se pregleda da nisu ostale neke rakete, odnosno da se pretraži ceo teren i da li ima opasnosti

je bio pošten čovek. Vredan i dobar. Završio je Ekonomski fakultet u Beogradu.

- Moj brat je bio vredan, dobar, pošten. Iza njega je ostalo dvoje maloletne dece sin od tri godine i ćerkica od samo godinu dana. Ovo je tragedija za celu porodicu - slomljen je od tuge za bratom naš sagovornik.

Kako kaže, o Miljanovom poslu ne može ništa da nam kaže i dodaje da je skrhan od bola.

- Kuku meni bez njega - kratko je rekao naš sagovornik.

Kako nezvanično saznajemo, Miljan je bio šef sektora za raketno gorivo u fabrici “Edepro” u Bubanj Potoku, a kako saznajemo, bio je rođak vlasnika fabrike B. J.

PREŽIVELI RADNIK Novinari “Blica” stupili su u kontakt sa Bobanom, ocem jednog od radnika fabrike koji je preživeo stravičnu eksploziju. Kako kaže, njegov sin je poslednji izašao iz firme kada su počele eksplozije. - Spasavao je svoje povređene kolege iako je i on sam bio povređen. Izašao je iz fabrike tek kada je sve stalo i kada je stigla Hitna pomoć, policija i vatrogasci - priča za “Blic” Boban.

Kako kaže, dok su eksplozije još odjekivale, njegov sin još je bio u fabrici, a trenutno se nalazi u Urgentnom centru zbog zadobijeni­h povreda. - Njega i dvojicu njegovih kolega je prva eksplozija odbacila na neki zid, kada je pao sa tog zida, pogledao je oko sebe. Rekao mi je da je drugi talas verovatno te eksplozije bukvalno odneo taj zid, i u tom trenutku oni su bili na zemlji. Međutim, eksplozije su se nastavilo, bilo ih je 15ak... Geleri i crepovi, delovi granata, nema čega nije bilo, sve je padalo na sve strane - priča Boban i kaže da mu je sin povređen, da je “dosta izdaran”, ali da mu je najteže zbog svega što je video kada je došlo do eksplozije.

- To što je video, koga je sve spasavao i kako je spasavao... To je stres - dodaje on.

Boban dodaje da je njegov sin video svojim očima kako eksplozija baca ljude po brdima!

- Neke žene su bile čak i u kuhinji zaglavljen­e, pa ih je on bukvalno izvlačio. On i još jedan njegov kolega - rekao je on. ■

raketa bilo je u fabrici u trenutku eksplozije

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia