Blic

GAS - BORBA ZA SVAKI DOLAR

Vučić i Putin danas rešavaju ključno pitanje za Srbiju Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Sočiju sa predsednik­om Rusije Vladimirom Putinom, a glavna tema biće cena gasa, koju je Vučić nazvao “ključnim pitanjem za našu zemlju”. Biće to 1

- MARKO TAŠKOVIĆ

Vučić je govoreći o ceni gasa rekao da ukoliko cena gasa iz Rusije bude 500 dolara na 1.000 kubnih metara, to će značiti godišnji direktan gubitak za Srbiju od 600 miliona evra.

- Ako imamo cenu od 300 dolara za 1.000 kubnih metara, a nama je potrebno tri milijarde kubnih metara na godišnjem nivou, i ako dobijemo cenu od 500, koja je značajno bolja nego cena na berzi, to je direktno 600 miliona evra gubitka za našu zemlju na godišnjem nivou pojasnio je Vučić.

On je uoči sastanka sa Vladimirom Putinom izjavio je da su rezerve gasa naše zemlje pale na 128 miliona kubika i da će danas jedna od najvažniji­h tema u razgovoru sa predsednik­om Ruske Federacije biti - gas.

- Za nas je gas ključno pitanje, mi u ovom trenutku imamo rezerve gasa 128 miliona metara kubnih, a imali smo ranije i 261 milion, rekao je predsednik Srbije.

Vučić kaže da je to zbog toga što svakodnevn­o trošimo gas da ne bismo uvozili struju koja je na berzi put puta veća od proizvodne cene u Srbiji.

- Zbog toga ne moramo

da uvozimo neophodne količine struje po visokim cenama, koje na dnevnom nivou iznose više miliona evra.

Predsednik je dodao da su to trenutno ogromni gubici

Čak i ako dobijemo cenu od 500 dolara, koja je znatno bolja nego cena na berzi, to je 600 miliona evra godišnje gubitka za nas - kaže Vučić

za mnoge zemlje, a posebno za države u regionu.

- Na berzi je cena gasa bila u jutarnjim časovima 1.064 dolara, a mi plaćamo gas 270 dolara, a cena struje je izmedju 250 i 300 po megavata u celoj Evropi, dok je kod nas cena 50 evra po megavatu. Samo zbog uvoza struje padaju ekonomije mnogih zemalja, srednje i niže razvijenih, i raste im javni dug. Zato je za nas cena gasa od presudnog značaja, naveo je Vučić.

Govoreći o drugim temama o kojima će razgovarat­i sa Putinom, Vučić je naveo je da je sve dogovoreno i da Rusi, odnosno NIS, preuzmu “Petrohemij­u”.

- To je velika i važna vest za radnike Petrohemij­e. Konačno Petrohemij­a neće zavisiti od konjukture, tako da, na primer, dve godine sve bude dobro kao sada, pa onda tri godine da bude katastrofa. Sve zavisi od primarnog benzina, Petrohemij­a koristi primarni benzin 90 odsto, a 10 odsto u troškovima poslovanja je cena gasa i jedino sa kim smo mogli da napravimo suštinski ovakva sporazum su Rusi, naveo je Vučić i dodao da je dogovor sa Rusima napravljen posle mnogo godina i muka i da je lično učestvovao u rešavanju pitanja Petrohemij­e još od 2014. godine.

Predsednik se juče osvrnuo i na ekonomsku saradnju dve zemlje, a pričaće se i o Kosovu, situaciji u regionu i svetu, borbi protiv korone... Naveo je da je Rusija četvrti trgovinski partner Srbiji, i da veruje da ima mnogo prostora za uvećanje trgovinske razmene sa Rusijom.

- Već smo završili mnogo razgovora i pregovora sa ruskim partnerima. Prvo što je usaglašeno jeste strateško srpski - ruski program eknomske saradnje od 2021. do 2026. godine, u različitim oblastima ekonomskog razvoja i trgovinske saradnje, to smo dugo pripremali i saglasili sa ruskim partnerima - naveo je Vučić. ■

Ambasador SAD Entoni Godfri izjavio je uoči skupa “Otvoreni Balkan - put ka stabilizac­iji, saradnji i prosperite­tu regiona” u Skupštini Srbije da SAD daju punu podršku ekonomskom povezivanj­u regiona. On je rekao da su ideje “Otvorenog Balkana” presudne za evropske integracij­e, ali da će svoj potencijal ispuniti kada ceo Zapadni Balkan bude povezan. Godfri je rekao da će “Otvoreni Balkan” pomoći u povećanju plata, ali i napretku u reformama u evropskim integracij­ama.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia