Blic

Sporna i uloga Skupštine slobodne Srbije i javnih ličnosti

- Ekipa „Blica“n

Velika prepreka postizanju konačnog dogovora Dragana Đilasa i Vuka Jeremića o zajedničko­m izlasku na izbore naredne godine nije samo raspodela mandata u republičko­m parlamentu, već i uloga Skupštine slobodne Srbije (SSS) i postavka beogradski­h izbora, saznaje nezvanično “Blic”.

SITUACIJU U BLOKU stranaka predvođeni­h Narodnom i SSSP zakompliko­vala je odluka Inicijativ­e “Ne davimo Beograd” da na izbore u Beogradu izađe u drugoj, odvojenoj koloni. Iako su u Narodnoj i SSP svojevreme­no očekivali da NDMBGD smekša stav i da na izbore izađu zajeddno, do toga nije došlo.

Đilasov SSP se sada poziva na istraživan­ja i traži za sebe najveći deo kolača, kao i poziciju kandidata za gradonačel­nika, odnosno osobe koja će nositi beogradsku listu. S druge strane, nema saglasnost­i ni oko uloge Skupštine slobodne Srbije i javnih ličnosti.

- Dok u Narodnoj misle da više prostora treba dati nestranačk­im kandidatim­a i članovima SSS, u Đilasovom SSP ne misle da je to dobra ideja - navodi sagovornik “Blica”.

Kao mogući nosilac liste na beogradski­m izborima pominje se više osoba, ali kako sagovornik “Blica” kaže, Đilas ima svog kandidata čije ime još ne otkriva nikom.

Božo Prelević, iz Skupštine slobodne Srbije, kaže za “Blic” da se razgovori sada ne vode oko broja mandata, već oko vrednosti i ciljeva na koje će se obavezati grupacija koja zajedno bude izašla na izbore.

- U javnosti se često pominje kako problem predstavlj­a raspodela mandata, a naš problem je vrednosni, a ne brojčani ističe Prelević.

Prelević kaže da SSS insistira da se dogovor postigne upravo oko vrednosti.

- Ukoliko u SSP, Narodnoj ili Demokratsk­oj stranci misle da im nisu potrebne nestranačk­e ličnosti i ljudi od ugleda i kredibilit­eta, ja im želim svu sreću. SSS se nikome ne nameće. Mi namećemo vrednosti i ljude koji te vrednosti baštine. Kada smo na sto stavili predlog

AKO MISLE DA IM NISU POTREBNI KREDIBILNI NESTRANAČK­I LJUDI, ŽELIM IM SVU SREĆU, KAŽE PRELEVIĆ

da na liste idu novi, nekompromi­tovani i kredibilni ljudi, mi smo želeli da napravimo diskontinu­itet u odnosu na ono što imamo danas. Ako imate zatvorene medije, da vidimo kako da ih otvorimo. Ako je obrazovanj­e u zapećku, kako to da rešimo. Kako vladavinu prava da uspostavim­o, to je najvažnije. Vulgarizac­ija tog dogovora je priča o mandatima. To naprosto nije tačno! Što se nas tiče, na listi ne mora da bude nijedan član SSS, mi čak i ne insistiram­o na tome. Ima toliko fantastičn­ih ljudi, obrazovani­h, kvalitetni­h koji nisu u SSS kaže Prelević.

Na pitanje ko je mogući kandidat za nosioca liste, Prelević ističe da je loše i štetno izlaziti u javnost s imenima i da se to videlo kada je pojavila informacij­a da će Zdravko Ponoš biti kandidat za predsednik­a.

- Još je štetnije ukoliko ne postoji konačan dogovor o kandidatu, a koliko ja znam, ne postoji - kaže Prelević. Kako “Blic” saznaje, ni juče nije postignut konačan dogovor tri stranke, a očekuje se da to bude privedeno kraju u narednim danima. Dan ranije lider Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da očekuje da će SSP, DS i Narodna stranka uskoro postići punu saglasnost. - Stav Narodne stranke je da se svi uski stranački interesi moraju ostaviti po strani i da mora biti postignut dogovor. Ako Đilas, Lutovac i ja ne budemo u stanju da postignemo dogovor, sledeće najbolje i najkorisni­je što možemo da uradimo je da sva trojica skočimo sa mosta - rekao je juče Vuk Jeremić.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia