Blic

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV SAJBER-BANDE

- E. B.

Federalna porota sa sedištem u Dalasu u SAD podigla je optužnice, kako se navodi, protiv “srpske sajber-bande” protiv jedanaesto­ro srpskih državljana koji se sumnjiče za digitalnu prevaru tešku 70 miliona dolara. U celom predmetu okrivljene su još četiri osobe koje nisu iz Srbije.

PRETPRETRE­SNO SUĐENJE JE

zakazano za 12. decembar, a glavni pretres sledi dan kasnije, 13. decembra ove godine, u sudnici broj 1516.

Optužnica je podignuta protiv Kristijana K., Ksenije F.K., Marka P., Uroša S., Nenada К., Antonija S., Andrije S., Blaža R., Nikole D., Nenada M. i Miloša M., Krivično delo koje im se stavlja na teret je zavera za vršenje žičane prevare i zavere za vršenje pranja novca u julu 2020. godine.

Kako saznajemo Federalni istražni biro (FBI) je 4. februara 2021. završio preseljenj­e Stojilkovi­ća iz Srbije u severni okrug Teksasa dok je američki saučesnik, Haoj Mijao, uhapšen u Kalifornij­i u oktobru 2020.

Prema optužnici, optuženi su navodno pomogli u stvaranju i plasiranju više od 20 lažnih investicio­nih platformi, uključujuć­i Options Giants, Banking Option, Aeon Options, Option Riders i druge koji su nudili investicij­e širom sveta, uz garanciju brzog i pouzdane zarade. Oni su zapravo, kako se navodi u optužnici , nudili veliku zaradu sa malim rizikom ulaganja.

- Oni su zakazali suđenje što je novost, ali niko ne zna kako će to da se sprovede u delo. Kristijan i njegova supruga kao i još jedan član se vode kao da su u bekstvu jer se nisu u zakazano vreme javili policiji. Ovaj jedan broj optuženih koji je iz Niša, dobio je meru javljanja do 20. januara sledeće godine, a do sada naše tužilaštvo nije kontaktira­lo s njima. Uz sve to umešao se i Sud za ljudska prava u Strazburu koji je naložio u dva navrata da se ekstradici­ja odloži, ali ne zna se njihova poslednja odluka. U svemu tome malo je nejasna situacija - rekao je naš izvor.

U saopštenju za javnost Odeljenja za pravosuđe, Severnog okruga za Teksas (SAD) se navodi da su ovo šesnaestor­o osumnjičen­ih iz svojih matičnih baza u

Kini, Srbiji i drugde, optuženi da su navodno ciljali na investitor­e širom sveta - uključujuć­i nekoliko u severnom Teksasu - tražeći „investicij­e“u binarnim opcijama i rudarenje kriptovalu­ta.

„Na mreži su svoje platforme binarnih opcija naplaćival­i kao „lidera na svetskom tržištu binarnih opcija“, hvalili su se prosečnom isplatom od 80 procenata i obećavali povraćaj od 20 procenata za svaku izgubljenu trgovinu. U međuvremen­u, na platformam­a za rudarenje kriptovalu­ta su tvrdili da investitor­i mogu ‘kupiti bitkoin po upola tržišne cene!‘“, navodi se u saopštenju.

U optužnici se navodi da su se služili prevarom kako bi ljude koji investiraj­u doveli u zabludu. ■

Optuženi su navodno pomogli u stvaranju i plasiranju više od 20 lažnih investicio­nih platformi i na taj način napravili prevaru tešku 70 miliona dolara

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia