Blic

DECO, PONESITE NAVIJAČKE REKVIZITE

Đoković dobro raspoložen pred početak Dejvis kupa

- A. Pijevac JELENA MEDIĆ

Crvenu zvezdu će večeras, kao i protiiv Kairata, zbog kazne UEFA sa tribina bodriti samo deca do 14 godina. Zato su crveno-beli pozvali najmlađe da gromoglasn­im navijanjem pomognu svojim ljubimcima.

- Pozivamo svu decu koja će doći na utakmicu između Crvene zvezde i Ludogoreca da budu pripremlje­ni u smislu navijačkih rekvizita i da na meč ponesu balone, papiriće, zastavice, kako bismo ponovo napravili atmosferu za pamćenje i na krilima mališana napravili još jednu zvezdašku noć za pamćenje. Prva asocijacij­a na tribine i mališane do 14 godina koji će je ispuniti je svakako Kairat. Tog 28. jula je više od 20 hiljada dece došlo na stadion i pružilo nezaboravn­u podršku za izabranike Dejana Stankovića. E, pa hajde da tako bude i večeras! Hajde da opet budete toliko glasni u navijanju da se ceo stadion ori kao što je bilo i protiv Kairata. Da igrači imaju osećaj kao da je “Marakana” ispunjena do poslednjeg mesta poručuju iz Zvezde.

Degenek i Gobeljić su suspendova­ni, Sanogo je stigao, ali ne znam koliko može da igra, vratili smo Falka...

Zato na njih gledamo kao na najbitniju utakmicu u polusezoni. Znam 95 odsto ko će da izađe i kako ćemo da igramo. Mi smo uvek samokritič­ni, ne bežimo od odgovornos­ti. Kad pogrešimo, priznamo i trudimo se da to ispravimo. Igramo ofanzivno, uvek se dešava pad koncentrac­ije, da vas neko kazni...

VETAR U LEĐA Stanković je ponovio da mu je žao što na tribinama neće biti navijača, zbog kazne UEFA.

- Nedostajać­e nam navijači. U Lučanima su bili iza naše klupe, pevali su 90 minuta. bilo je fenomenaln­o. Dali su nam vetar u leđa. Igrali smo već pred decom, protiv Kairata, bila je lepa i

prijatna astmosfera, Vidite, zvezdaš je uvek zvezdaš, bilo da li je dete ili odrastao. Naša obaveza je da ih sve obradujemo i da obezbedimo proleće u Evropi.

Zvezdi bi najviše odgovarao remi u Danskoj, između Midtjiland­a i Brage. Tako bi se i matematičk­i obezbedilo drugo mesto u grupi.

- To bio spektakl za nas, ali prvo moramo mi da pobedimo, da uzmemo tri boda. Da li ću da pratim rezultat iz Danske? Voleo bih da imam komunikaci­ju i da mi kažu gde gori na terenu i gde škripi u našoj igri. Da pitam za drugi rezultat? Nikada to nisam uradio, ne verujem i da ću uraditi večeras - zaključio je Stanković.

„Praktično smo na novom početku, nadam se da će i publika to prepoznati i da će nam pružiti veliku podršku u večerašnjo­j utakmici“, kaže kapiten „orlova“Miloš Teodosić.

Tri dana upoznavanj­a su prošla i vreme je da se sa reči pređe na dela. Srpski košarkaši večeras (20) počinju kvalifikac­ije za Svetsko prvenstvo 2023. godine. Rival u „Pioniru“je Letonija, dok će naš nacionalni tim tri dana kasnije igrati protiv Belgije u Monsu.

Selektor Svetislav Pešić je uradio šta se uraditi može sa ekipom u kojoj su sedmorica debitanata, među kojima je i 34-godišnji Marko Jagodić Kuridža koji je duplo stariji od Nikola Đurišića iz Mege. Ali, šta je, tu je...

– To nije bio lak posao. Mi smo to unapred znali i to nije bilo iznenađenj­e. Mi smo pokušali da formiramo reprezenta­ciju i siguran sam da su ovi mladići zaslužili da budu u reprezenta­ciji i siguran sam da će to i opravdati. To su talentovan­i igrači koji su zapravo i budućnost novog olimpijsko­g ciklusa, koji zapravo poćinje već danas. Očekuje nas EP u Nemačkoj 2022, pa SP, za koje igramo kvalifikac­ije, pa onda Pariz... I to su naši dugoročni ciljevi – poručio je Pešić.

Povodom izostanka brojnih igrača, istakao je da su svi imali želju da se odazovu pozivu u reprezenta­ciju, ali da to nisu mogli da učine iz opravdanih razloga, što zbog zdravstven­ih problema, što zbog klupskih obaveza. Kapiten „orlova“Miloš Teodosić se u utorak priključio nacionalno­m timu. – Ulazimo u kvalifikac­ioni ciklus koji će trajati gotovo dve godine, a koji zbog sistema takmičenja svaku utakmicu čini veoma važnom. Letonija ume da bude neugodna, sigurno imaju određenu prednost kada je uigranost tima u pitanju, ali sam siguran da ćemo pokazati dobru energiju i igru koja će nas dovesti do željene pobede. Praktično smo na novom početku, nadam se da će i publika to prepoznati i da će nam pružiti veliku podršku u večerašnjo­j utakmici –

Selektor Svetislav Pešič kaže da je ovo početak stvaranja nove reprezenta­cije pred kojom je dosta velikih takmičenja

naglasio je Teodosić.

Jedna od iskusniji je i Nemanja Dangubić, koji će pored sebe imati još petoricu igrača iz Partizana.

- Rado sam se odazvao i tu sam da pomognem. Maksimalno sam fokusiram da odradim svoj deo posla. Nadam se da ćemo biti uspešni u ovom prozoru. Iskoristil­i smo prve treninge da se upoznamo sa selektorom i njegovim novima principom rada. Svi smo koncentris­ani, znamo da imao veoma malo vremena da usvojimo nove detalje. Mislim da za sada radimo dobar posao - rekao je Dangubić.

Krilni košarkaš se nada da će tim odigrati dobro uprkos tome što je bilo malo vremena za pripremu za prvi duel protiv Letonije.

- Iz tog razloga trener i zahteva od nas da budemo fokusirani non-stop i vam terena, što se tiče sastanaka, da budemo pažljivi, da pohvatamo sve detalje kako bismo bili spremni da odigramao dobar meč. Letonci igraju veoma brzu košarku i naša odbrana u tranziciji biće jedan od ključnih faktora u meču. Opšte je poznato da su dobri šuteri, moramo biti koncentris­ani na našu odbranu i da kroz nju dođemo do samopouzda­nja i da dobru odbranu pretvorimo u dobar napad - zaključio je Dangubić.

Miloš Teodosić je najiskusni­ji u našem timu u kojem su sedmorica debitanata

VBio sam na egzibiciji u Inzbruku pre nekoliko godina, stvarno je sjajan događaj. Veoma mi je lepo ovde, ali sada nisam video ništa od Inzbruka osim hotela koji je sjajan

Srpski teniser u petak u Inzbruku prvo igraju sa domaćinom Austrijom, dok nam u subotu na megdan izlaze Nemci.

Sa Novakom Đokovićem u timu sve je lakše. Najbolji teniser sveta nalazi se u Insbruku gde će pomoći našoj reprezenta­ciji na finalnom turniru Dejvis kupa.

Đoković se u utorak popodne pridružio saigračima i selektoru Viktoru Troickom koji veruju da “orlovi” mogu dalje. Prvi rival u petak (16) je domaćin Austrija, lišena pomoći povređenog Dominika Tima, dok se u subotu, u istom terminu, sastajemo sa Nemačkom za koju ne igra osvajač završnog Mastersa u Torinu, Aleksandar Zverev. U nastavak takmičenja idu dve reprezenta­cije. a svaki duel se sastoji od dva singla i jednog meča u dublu.

Reprezenta­cija Srbije održala je konferenci­ju za novinare, svi su bili dobro raspoložen­i, a prva vedeta tima Troickog, Novak Đoković je istakao:

- Naravno da je svima nama u mislilma Salatara,

ali takmičenje još nije ni počelo. Polako, prvo da prođemo grupu, idemo korak po korak.

Selektori Austrije i Nemačke su istakli da je Srbija favorit da se domogne Madrida i završnog turnira, a Srbima prija što imaju takav status.

- Naravno da želimo da drugi na nas gledaju kao na favorite, ali to ne znači da ćemo mi pobediti. Hoćemo da delujemo samouveren­o, verujemo u snagu našeg kolektiva. Mi imamo sjajnu atmosferu, jednu od najboljih u teniskom svetu. Želimo da imamo kontinuite­t dobrih rezultata. Imamo novu generaciju tenisera koja tek dolazi, a bitno je da i ova starija generacija, poput Viktora, Janka, Zikija, pomogne. Svako na svoj način koliko može. Lično, ne osećam nikakav pritisak, navikao sam na to.

Selekcije Austrije i Nemačke su imale konferenci­je pre našeg tima, na kojima su izrazili nadu da možda Novak neće igrati u grupnoj fazi, već tek od četvrtfina­la.

Tačno je da osećamo pritisak, ali tako je uvek kada igramo za Srbiju, svi smo zdravi, to je bitno i idemo korak po korak - rekao je Krajinović

Na tu konstataci­ju, nasmejao se Troicki.

- Pa mogu samo da se nadaju. Ja se nadam da će Novak igrati i u četvrtfina­lu, ali sigurno će igrati i u mečevima u grupi. Znači Novakovo prisustvo, naravno. Došli smo ovde u nedelju, treniramo već tri dana. Atmosfera je super, prezadovol­jni smo uslovima ovde, sve nam baš prija. Za mene je zaista čast što ću voditi tim kao Dejvis kup kapiten. Biće ovo moj debi u ovom takmičenju na novoj funkciji.

Troicki još nije odlučio ko će zauzeti mesto na drugoj tabli - Dušan Lajović ili Filip Krajinović.

- Na slatkim sam mukama - rekao je kroz osmeh selektor, pa je nastavio: Svi oni odlično treniraju, tako da ne znam još ko će igrati taj drugi meč. Danas su svi zajedno trenirali i u dublu, zajedno ćemo odlučiti ko će sa Nikolom u paru da igra.

Đoković je posebno želeo da istakne prijateljs­tvo koje vlada među igračima.

- Poslednji sam se priključio ekipi, oni su već desetak dana zajedno. Teniseri koji nisu igrali u Parizu i Torinu, imali su priliku da se okupe i da treniraju. Iako fizički nisam bio prisutan, jesan duhom. A onda sam došao ovde i potpuno se uklopio. Ohrabrujem­o jedni druge i svako od nas kada igra za reprezenta­ciju daje sve od sebe. Verujemo jedni u druge, u individual­ni kvalitet svakog u timu. Mi, na primer, u timu imamo jednog specijalis­tu za dubl, Nikolu Ćaćića, trenirali smo svi sa njim i verujemo da ćemo biti na visini zadatka.

Poslednji put, pre dve godine, srpski tim je doživeo bolan poraz u Madridu u Dejvis kupu.

- Definitivn­o mi imamo različita iskustva i istina je da smo doživeli emotivno poraz u Madridu, ali iz njega smo sigurno naučili nešto. Izvukli smo pouke i sada imamo ambicije koje jesu najviše. Želimo da ponovimo 2010. kada smo osvojili Salataru. Želje su nam u ovoj godini pobedničke istakao je Troicki.

Ono za čim svi žale su naravno - navijači. Austrija je od ponedeljka u karantinu.

- Stvarno mi je žao što neće biti navijača. Dosta Srba radi u Austriji koji bi došli da nas bodre. Ovako, igraćemo pred praznim tribinama, ali kako nama, tako i svima ostalima - rekao je Đoković. ■

nedelju teško gostovanje Voždovcu, zatim Kup, pa nastavak Superlige i Lige konferenci­ja... Moramo da budemo mudri - kaže Stanojević.

On je u Estoniju stigao sa 18 igrača i tri golmana. U Beogradu su ostali povređeni Bibras Natho i Igor

Vujačić, koji ima koronu. - Biće kombinovan tim, moramo tako zbog utakmice u nedelju. Duža je lista malo onih na koje ne mogu da računam, a od ovih koji su sa nama, Marković nije još potpuno spreman, rovit je, čuvamo ga koliko možemo, prošli put je trebalo da uđe, namestio se rezultat. Jović ima probleme s kolenom, to je što se tiče ovih ovde. A za ostale znate. Ono što bi moglo da zabrine Partizan je povratak Rauna Sapinena, najboljeg strelca Flore, koji nije igrao u Beogradu. On će biti predvodnik napadačkog arsenala ekipe iz Talina, pa tako i Stanojević očekuje nešto dinamičnij­eg protivnika. - Siguran sam da će biti ofanizvni, sad imaju Sapinena koji im se vraća, on je njihov najbolji strelac i zato će biti drugačije. Mi moramo da idemo na sva tri boda iz hiljadu razloga. Videli smo da je hladno, da je padao sneg... Nadam se da će biti dobro pripremlje­n teren. Oni teško gube pred svojim navijačima - dodao je Stanojević. ■

 ?? ?? milan pavkov Će ponovo biti usamljen u napadu crvene zvezde koja bi pobedom nad ludogoreco­m stigla na korak do plasmana u nokaut fazu lige evrope
milan pavkov Će ponovo biti usamljen u napadu crvene zvezde koja bi pobedom nad ludogoreco­m stigla na korak do plasmana u nokaut fazu lige evrope
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia