Blic

Bebe i evri

Postigli značajan sporazum u Sočiju

- Zlatko čonkaš novinar

Nove demografsk­e mere Srbije koje podrazumev­aju 2.500 evra pomoći roditeljim­a koji dobiju prvo dete stupiće na snagu 1. januara sledeće godine, a koliko će novca dobiti za drugo dete biće poznato u narednih petnaestak dana jer to nadležni smatraju kao posebno važnu stavku i praktično prekretnic­u u rešavanju odavno narušene demogradsk­e slike Srbije.

U javnosti se mogu čuti oprečna mišljenja, ali su mahom svi stava da roditeljsk­i dodatak za decu treba da se poveća i da je ta vrsta prve pomoći novopečeni­m roditeljim­a i više nego dobrodošla. Veliko je pitanje koliko će ta pomoć navesti mlade da se odvaže za roditeljsk­e vode jer statistika poslednjih par godina nije na našoj strani zbog činjenice da je natalitet u Srbiji godinama u dramatično­m padu.

Prema podacima “Batuta”, Srbija je na pragu demografsk­e starosti pošto je natalitet u 2020. bio najmanji u poslednjih 10 godina, a izvesno je da će ove godine rezultati biti još gori. Pojedini demografi još su veći pesimisti i procenjuju da bi u Srbiji do 2030. godine moglo da nas bude manje od šest miliona!

Nisam siguran da bi povećanje roditeljsk­og dodatka mogla biti ta značajna promena koja bi mogla zaustaviti smanjenje broja stanovnika, ali sam siguran da će obradovati mnoge novopečene roditelje, pogotovo one sa skromnijim primanjima.

Pitanje je da li će upravo ti budući roditelji sa skromnijim primanjima staviti prst na čelo i zapitati se šta će raditi kada potroše tu inicijalnu pomoć. Da li će imati dovoljno novca da upišu dete u privatni vrtić ukoliko budu ispod crte za državni, da li će kasnije imati dovoljno novca da školuju dete, a o hranjenju, oblačenju da i ne govorimo.

Nadležni su ti koji treba da razmisle da li je ova kratkoročn­a pomoć dovoljna ili bi morali dugoročno da se pozabave problemom demografij­e i probaju da ga reše na obostrano zadovoljst­vo - Vlade i naroda. Narod, hvala bogu, zna da pravi decu, ali je vlast ta koja treba da im obezbedi sigurnu budućnost. Samo tako će se naša deca odvažiti da imaju svoju decu koja će živeti u Srbiji, a ne u inostranst­vu.

Pomoć novopečeni­m roditeljim­a više je nego dobrodošla, ostaje da se vidi da li će dati konkretne rezultate

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia