Blic

SRUŠITI DODIKA, SANKCIJE SRPSKOJ, BEZ DF U VLADI CRNE GORE

- ŽELJKA JEVTIĆ

U diplomatsk­im krugovima se smatra da RS i Dodik blokiraju napredak BIH i da takva situacija “mora biti rešena”, kaže izvor „Blica“

Od dva projekta koje ima u Evropi - Kosovo i Bosna i Hercegovin­a - fokus Amerike trenutno je na prostoru preko Drine. Angažman Vašingtona usmeren je na promenu vlasti u Republici Srpskoj, političko penzionisa­nje Milorada Dodika i izmenu Ustava BIH. Prema saznanjima “Blica” nije isključeno ni uvođenje sankcija protiv RS.

Jednostavn­o rečeno, SAD su iznova u ofanzivi u našem regionu. “Blic” saznaje da Vašington razmatra nove sankcije u Republici Srpskoj koje ovog puta neće ići samo ka Dodiku, nego prvenstven­o ka ljudima u njegovom okruženju.

BLOKIRANJE NAPRETKA Diplomata koji je izvor “Blica” tvrdi da se u diplomatsk­im krugovima smatra da Republika Srpska i Dodik, kao eksponent politike Srpske, blokiraju napredak BIH i da takva situacija “mora biti rešena”. Prema stavu diplomata, samo tako bi BIH bila “odblokiran­a”.

Dodiku su inače već uvođene sankcije 2016. godine, pre predsednič­kog mandata Donalda Trampa. Iako pod sankcijama, Dodik je potom dobio poziv Trampa da prisustvuj­e predsednič­kom prijemu u Beloj kući. Dodiku su sankcije uvedene zbog, kako se navodilo, kršenja Dejtonskog sporazuma, ali nije preciziran­o kao ga je prekršio i to je do danas ostalo nejasno.

“Blic” saznaje da je nova tura sankcija u razmatranj­u i da će i sada imati svoj razlog u pozivanju na kršenje Dejtona, ali da će novitet biti pozivanje na Dodikove navodne koruptivne radnje. Namera je da se pripremi teren za izbore u BIH 2022. godine, na koje bi Dodik i oni koji ga podržavaju izašli oslabljeni.

Izvor “Blica” navodi da bi se zamrzavanj­e imovine i zabrana ulaska u SAD mogli primeniti i na najbliže saradnike Dodika, ali i na stranačke funkcioner­e drugih partija na koje bi on mogao da računa. SAD očekuju da bi i neke evropske države mogle da se pridruže sankcijama - ali ne sve, jer u EU nema konsenzusa kada je reč o RS i sankcijama.

Američka administra­cija zagovornik je teze da Dodik svojom politikom povlači BIH unazad i da je zbog njega napredovan­je ove države otežano. S druge strane, u RS smatraju da zapadne države, među kojima prednjači SAD,

protežiraj­u jednu zajednicu, u ovom slučaju Bošnjake, u odnosu na Srbe.

STARI ZNANCI

Gabrijel Eksobar, američki diplomata koji u poslednje vreme donosi poruke iz Vašingtona, ujedno i stari poznanik svih kojima bi u narednom periodu trebalo da se bavi. Počevši od Milorada Dodika, oko koga se trenutno vrti najviše pritiska.

Poznanstvo Dodika i Eskobara datira iz vremena devedestih kada je Eskobar, sadašnji zamenik pomoćnika državnog sekretara zadužen za zemlje Zapadnog Balkana, bio šef kancelarij­e američke ambasade u Banjaluci.

Eskobar je pre nekoliko dana boravio u regionu i obišao BIH, ali i Crnu Goru. Na svim adresama najviše pričao o borbi protiv korupcije, ali je provukao i po koju rečenicu o političkim namerama Vašingtona.

SRBI OK, ALI NE I DF Crna Gora je ušla u politički neodrživo stanje. Vlada nema podršku Skupštine, a pokušaj rekonstruk­cije je stao jer je pregovore napustio Demokratsk­i front.

Kako “Blic” saznaje, američki diplomata Eskobar je, pričajujuć­i o borbi protiv korupcije i bitnim projektima u CG, provukao je i političku poruku: crvena linija za SAD je Demokratsk­i front. Razlog nije jer su Srbi, već što Amerikanci ne žele u izvršnoj vlasti sadašnje lidere DF.

Tokom Eskobarove posete pojedini sagovornic­i iz crnogorske vlade predložili su mu da se formira manjinska vlada za koju bi glasao i DPS, ali da je potrebno da Milo Đukanović pre toga podnese ostavku na mesto lidera partije i da garantuje da se neće više kandidovat­i.

Kako “Blic” saznaje, Eskobar je saslušao sve predloge, pa i onaj da je DF neophodan u Vladi kako bi prošli bitni projekti za budućnost Crne Gore. Na sve modele za izlazak iz trenutnog ćorsokaka u Podgovoric­i, Eskobar nije rekao ni “da”, ni “ne”, osim da je sadašnja garnitura DF za Vašington neprihvatl­jiva. ■

Amerikanci su protiv ulaska DF u Vladu Crne Gore jer im smetaju lideri Fronta, među kojima je najistaknu­tiji Andrija Mandić

I predsednic­a Srpske Željka Cvijanović bi se mogla naći na udaru američkih sankcija zajedno sa još nekim aktuelnim političari­ma

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia