Blic

DA LI ĆEMO IMATI 5.000 ZARAŽENIH

Korona brojke već nedeljama su u padu, ali epidemiolo­zi, ipak, nisu preterani optimisti pre svega jer nas čeka vreme velikih izazova slava, novogodišn­jih i božićnih praznika.

- MARKO TAŠKOVIĆ

Posle gotovo tri meseca tokom kojih je konstantno rastao broj novozaraže­nih, a kovid bolnice se punile iz dana u dan, stigao je napokon period olakšanja za zdravstven­e radnike, ali i sve građane Srbije. Činjenica da se epidemiolo­ška kriva spušta probudila je nadu da bismo predstojeć­i praznični period mogli da dočekamo koliko-toliko normalno. A mnogi smatraju da smo brzom upotrebom buster doze izbegli epidemijsk­i talas koji je trenutno zahvatio veći deo Starog kontinenta.

PETROVIĆ: NOVI UDAR IZ ZAPADNE EVROPE Epidemiolo­g dr Radmilo Petrović više je nego oprezan sa prognozama.

- Sledi period slava koje mi Srbi volimo masovno da slavimo, ali bi trebalo da se suzdržimo od toga kako ne bismo napravili veći problem. Verovatno će broj zaraženih opadati još nedelju-dve, ali bojim se da bi onda moglo sve da se ponovo okrene naopačke. Situacija u okruženju se pogoršava, korona bukti u Hrvatskoj, Austriji, Češkoj, Nemačkoj tako da to mora zahvatiti i Srbiju. Nismo mi oaza ni ostrvo, pa da talas korone ne zahvati i nas – ocenjuje Petrović za “Blic”.

Kako kaže, iako bismo voleli da je talas korone koji je zahvatio zapadnu Evropu iza nas, to nije tačno.

- Što se tiče epidemijsk­og talasa, mi kasnimo za zapadnom Evropom mesec dana koliko je kasnije kod nas stigla korona u početku. Jesmo mi u avgustu počeli da vakcinišem­o građane buster dozom, ali je i dalje mali broj ljudi primio treću dozu, pa će nas teško to spasiti – apostrofir­a Petrović.

JANKOVIĆ: PRODUŽENI TALAS DO KRAJA MARTA I prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš, veoma je oprezan.

- Neko diskretno olakšanje je prisutno. Jako je teško donositi prognoze, procene, naročito optimistič­ke. Slično, veoma slično bilo je i prošle godine. Imali smo lagano smirivanje, čak i iznenađuju­će posle sezone zimskih slava, a onda je krajem januara krenula druga grba trećeg talasa koja je bila jaka. Za očekivati je da će se to desiti i sada. Nije realno da broj zaraženih padne ispod 1.500-2.000 na dan, održavaće se na nekom nivou, a od nas zavisi koliko će završetak talasa biti težak.

Po njemu, “nije za očekivati smirivanje pre ranog proleća”.

- Realno, tek početkom aprila. Mi idemo ispred drugih, ono sa čime smo se mi suočili već krajem avgusta, sada stiže u zapadnu Evropu. Nije realno da se jedna kapljična infekcija zaustavi tokom zime. Mislim da ćemo imati produženi zimski talas do kraja marta, a bilo bi dobro da ne bude ranijeg udara, narednih nedelja zbog povratka dece u škole.

KON: DUGO ĆEMO BITI NA NIVOU OD 2.000 Epidemiolo­g i član Kriznog štaba Predrag Kon takođe ne želi da gleda mnogo unapred. Kako je rekao, očekuje nas nastavak pada brojki i ove nedelje, ali usporen.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia