Blic

ĐACI NA RASPUSTU ZA SVETOG NIKOLU, KATOLIČKI BOŽIĆ ILI NOVU GODINU

Velika polemika među lekarima i prosvetari­ma o zimskom školskom odmoru

- ALEKSANDRA KRESOVIĆ

Tek što su se svi đaci u Srbiji vratili u klupe, ponovo je glavna tema zimski raspust, a trenutno su u opticaju tri datuma kada bi školarci trebalo da dobiju tronedeljn­i odmor.

Kako je “Blic” već pisao, ovo će biti i glavna tema na prvoj narednoj sednici Kriznog štaba, koja, uprkos ranijim najavama, još nije zakazana.

Po važećem školskom kalendaru, đaci u većem delu Srbije bi trebalo da se raspuste 31. decembra (učenici u Vojvodini nedelju dana ranije), što trenutno podržava Ministarst­vo prosvete.

- Zimski raspust u Srbiji počinje 31. decembra i završava se 23. januara. Što se mene tiče, raspust počinje kada sam rekao, mada se možemo prilagodit­i - izjavio je ministar prosvete Branko Ružić, uz napomenu “da će konačnu odluku doneti Krizni štab”.

Druga opcija je da raspust bude pomeren za nedelju dana, pa da đaci u celoj Srbiji na odmor odu 25. decembra, za katolički božić. Za ovu opciju se pre nekoliko dana izjasnio prof. dr Branislav Tiodorović.

- Bliži smo tom 25. decembru. Mi moramo da poštujemo i stav prosvetnih radnika. Oni su herojski izdržali velike probleme ove dve godine - kazao je prof. Tiodorović.

Ipak, njegov kolega iz Kriznog

štaba dr Predrag Kon zalaže se za treću opciju i raspust od 18. decembra, dakle pre Svetog Nikole.

- Za samo nedelju dana došlo je do porasta broja novozaraže­nih pet puta. Skoro milion osoba je vezano za školu. Kad sve povežete pola Srbije je povezano sa odlaskom u škole - rekao je dr Kon pokušavaju­ći da obrazloži zašto nam je neophodan produžen raspust.

On je naglasio da se o ranijem odlasku na raspust uveliko razgovara.

- Moramo unapred pričati. Ministarst­vo prosvete treba da se organizuje. Mi iz medicinsko­g dela Kriznog štaba mislimo da je korisno da raspust počne ranije. Jesmo pričali o datumima, ali nije u redu da se izlazi sa tim. Naši građani zbog katoličkog božića već oko Svetog Nikole dolaze iz zemalja gde puca delta soj. Realno je da deca ne idu u školu u periodu kad dolaze ljudi koji donose virus. Moramo brzo reagovati, jer nema baš mnogo vremena rekao je Kon.

Stav dr Predraga Kona nije dočekan sa oduševljen­jem među prosvetari­ma. “Nije realno da zimski raspust počne pre Svetog Nikole”, zaključak je prosvetnih sindikata.

- Prerano je da zimski raspust počne sredinom decembra. I kasno je da nam se to sada saopšti. Ostalo je mnogo posla da se uradi da bi se završilo polugodišt­e. Mi sad za 19 dana treba da uradimo

šija kaže da se “videlo da tu nešto nije u redu”.

Javnost u Leskovcu je, inače, ogorčena snimcima koji su pojedini mediji objavili, pa se na društvenim mrežama apeluju na sud da se N. S. trajno oduzmu deca.

N. S. je posle saslušanja, po odluci tužioca, puštena da se brani sa slobode, budući da se proverava autentično­st snimaka, a deca su poverena ocu.

Šta je od svega ovoga istina, verovatno će utvrditi sud, ali ovakav slučaj do sada nije zabeležen u gradu na Veternici.

„Blic“inače, nije mogao da dođe do majke i čuje njenu priču jer na naznačenoj adresi nismo uspeli da je pronađemo. Priča se da je, navodno, posle emotivnog raskida veze sa suprugom, jer zahtev za razvod još nije na dnevnom redu već istraumira­na deca, prešla da živi kod ljubavnika.

“Blic” je imao uvid u pomenute snimke, a na jednom od njih se vidi žena koja sedi na ivici kreveta, puši cigarete i gleda nešto na mobilnom telefonu. Dečak joj prilazi, ona u jednom trenutku naizgled pokušava da mu zakopča rajsferšlu­s, da bi već u narednom počela da viče: “Ovo nije normalno”. Dok dete vidno uplašeno stoji, ona nastavlja da urla na njega, ali i da ga mučki udara. Uz plač četvorogod­išnjaka prolama se i njena vriska: “Ovo nije normalno”. Udarci nisu prestali sve dok dečak nije uspeo da izađe iz sobe. Nije poznato da li se teror tu završio jer uskoro i ona napušta prostoriju, gde se snimak i završava.

kovid bolnici i, prema rečima direktora ove ustanove, nikada se niko nije žalio na njeno ponašanje. Ona je saslušana, ali je puštena da se brani sa slobode

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia