Blic

ZARAĐUJU PO 420 EVRA I ŽIVE SKROMNO

- LAKIĆ

U Srbiji danas prema zvaničnim podacima radi nešto više od 20.000 stranaca. Reč je o stranim državljani­ma koji imaju uredne dozvole za rad, a koji nam najviše dolaze iz Kine, Turske i Indije. u proseku zarađuju po 50.000 dinara.

NAJVIŠE rade u Građevinar­stvu, a ukoliko ne žive u kolektivni­m smeštajima koje im je obezbedila fabrika za koju rade, onda iznajmljuj­u stanove u kojima ih bude i po nekoliko. Ovo je u najkraćem slika strane radne snage u Srbiji, koje je s godinama sve više. Prema podacima nacionalne službe za zapošljava­nje, samo tokom ove godine u Srbiji je izdato više od 20.000 dozvola za rad stranim državljani­ma. u pitanju je intenzivni­ji priliv, imajući u vidu da je prošle godine bilo 7.000 dozvola manje.

- nije reč o migrantima, već o stranim državljani­ma, koji najviše dolaze iz Kine, Turske, Rusije, Indije, ukrajine i Severne Makedonije, ali ih ima i iz mnogih drugih zemalja. ako me pitate ko ih zapošljava, to su strane kompanije koje su angažovane u Srbiji. Dovode svoje ljude, jer im je potrebna radna snaga koja poznaje njihov jezik i koja lako može da se uključi u njihove procese rada - rekao je direktor nsz zoran Martinović.

Procene su da ih samo na srpskim gradilišti­ma radi više od 13.000. na drugom mestu je proizvodnj­a gde često dolaze preko agencija koje im ovde poslove

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia