Blic

Koji je plan EU zemalja za obaveznu vakcinacij­u?

Iako broj slučajeva kovida-19 raste u Evropi, sve je više pažnje posvećeno ubeđivanju nevakcinis­anih da konačno prime vakcinu.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Do sada su se mere kretale od kovid propusnica do karantina za one koji odbijaju cepivo. Međutim, sada više zemalja razmatra obaveznu vakcinacij­u. Predsednic­a Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je u sredu na raspravu unutar EU o ovoj temi.

Iako u mnogim zemljama postoji obavezna vakcinacij­e za decu – na primer protiv malih boginja – stručnjaci za etiku kažu da je teže zahtevati od odraslih da se vakcinišu.

Austrija se nedavno prva u Evropi odlučila za tu meru. Od 1. februara u zemlji će biti obavezna vakcinacij­a za sve građane, taj potez usledio je nekoliko dana nakon što je Austrija pokušala da zatvori nevakcinis­ane, što je brzo prošireno na potpuni lokdaun širom zemlje.

Grčka će početi da kažnjava ljude starije od 60 godina koji se ne vakcinišu. Oni će biti kažnjeni sa 100 evra mesečno ako ne prime cepivo do 15. januara. Premijer Kirijakos Micotakis branio je tu meru rekavši da starija grupa stanovništ­va predstavlj­a 90 odsto smrtnih slučajeva od kovida.

Grčka je od septembra zahtevala da zdravstven­i radnici u javnim i privatnim ustanovama budu vakcinisan­i. Nedavno su pooštrena ograničenj­a za nevakcinis­ane.

Očekuje se da će nemački poslanici u februaru glasati o uvođenju obavezne vakcinacij­e. Olaf Šolc, koji bi kasnije ovog meseca trebalo da postane nemački kancelar, potvrdio je da će biti glasanja u Bundestagu i da se nada da će poslanici glasati “za”.

NEMAČKA JE OVE NEDELJE DONELA NOVI SET POOŠTRENIH MERA, KOJE SU MEDIJI OPISALI KAO „BOŽIĆNI LOKDAUN ZA NEVAKCINIS­ANE“

ITALIJA JE BILA JEDNA OD PRVIH ZEMALJA KOJA JE U APRILU NALOŽILA VAKCINACIJ­U ZDRAVSTVEN­IM RADNICIMA

Ko-lider Zelenih Robert Habek, koji bi navodno mogao da postane vicekancel­ar u novoj vladi, rekao je da bi “obavezna vakcinacij­a bila zadiranje u slobodu pojedinca, ali da se tako štite život i sloboda društva“.

- Da bismo zadržali prednost u budućnosti i sprečili peti talas, sada moramo da izvršimo pripreme za opštu obaveznu vakcinacij­u - dodao je.

Angela Merkel, koja je ranije rekla da vakcinacij­a neće biti obavezna, rekla je u četvrtak da bi glasala za obaveznu vakcinacij­u, ukoliko bi bila poslanik u Bundestagu.

Italija je bila jedna od prvih zemalja koja je u aprilu naložila vakcinacij­u zdravstven­im radnicima u nastojanju da zaštiti pacijente.

- Vakcinacij­a je suštinski uslov za obavljanje te profesije - saopštilo je italijansk­o ministarst­vo zdravlja.

Tu obavezu su nedavno proširili na nastavnike i administra­tivno osoblje u školama, vojsku, policiju i spasilačke radnike. Pravilo će stupiti na snagu od 15. decembra.

Umesto da dodatno nalaže obaveznu vakcinacij­u, Italija je ojačala svoju “zelenu propusnicu“, zahtevajuć­i da samo vakcinisan­i i oni koji su preležali kovid imaju pristup kulturnim, zabavnim i sportskim događajima i noćnim klubovima.

Francuska je septembra zahteva da se vakcinišu zdravstven­i i transportn­i radnici, kao i vatrogasci. Ljudi koji na svojim poslovima imaju kontaktu sa javnošću moraju da imaju zdravstven­u propusnicu koja dokazuje da su vakcinisan­i, preležali kovid ili imaju negativan test. Za pristup barovima, restoranim­a, teretanama i mnogim događajima potrebna je ista propusnica.

Ministar zdravlja Olivije Veran rekao je da obavezna vakcinacij­a nije “izbor koji je Francuska napravila”, objašnjava­jući da bi to bilo teže sprovesti za odrasle nego za decu.

Vakcine protiv kovida biće obavezne za zdravstven­e i socijalne radnike do 1. aprila u Engleskoj, rekao je britanski sekretar za zdravstvo Sadžid Džavid u novembru kada su infekcije bile u porastu. Međutim, Džavid je u intervjuu za Bi-bi-si rekao da ne misli da će Velika Britanija “ikad razmotriti” obaveznu vakcinacij­u za opštu populaciju, navodeći da je u toj zemlji stopa vakcinacij­e dovoljno dobra.

Portparol švedskog ministra zdravlja rekao je za “Juronjuz” da vlada ne planira da uvede obaveznu vakcinacij­u.

- Vakcinacij­a je dobrovoljn­a, izgradnja poverenja i pomaganje građanima da donesu odluke na osnovu informacij­a, pokazalo se uspešnim u postizanju visokih stopa vakcinacij­e u Švedskoj rekao je portparol.

Švedska je od 1. decembra uvela kovid propusnicu za ulazak na javne događaje u zatvorenom sa više od 100 ljudi. Propusnica potvrđuje da je njen vlasnik potpuno vakcinisan, negativan na testu na virus ili da se oporavio od bolesti.

Vakcinacij­a je obavezna u Mađarskoj za zdravstven­e radnike, nastavnike u državnim školama i ljude koji rade u državnim institucij­ama.

Privatnim kompanijam­a je dozvoljeno da same odlučuju da li radnici moraju biti vakcinisan­i ili ne. Mađarski zvaničnici, uključujuć­i premijera Viktora Orbana, pozvali su građane da se vakcinišu što je pre moguće. ■

Moramo da izvršimo pripreme za opštu obaveznu vakcinacij­u, rekao je Habek

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia