Blic

Umesto proslave Nove godine, novac poklanjaju deci

Ove Nove godine “najhumanij­i Deda Mraz” dolazi u Novi Pazar, Užice i Vranje, jer će novac za proslavu najluđe noći u ova tri grada biti preusmeren mališanima kojima je ta pomoć najpotrebn­ija.

- MARKO TAŠKOVIĆ

Naime, Novi Pazar već pet godina ne organizuje proslavu Nove godine na trgu, ali zato organizuje nešto drugo, mnogo veće i značajnije zbog čega su srećni, zadovoljni i ponosni svi stanovnici ovog grada, ali i cele Srbije. Gradska vlast odlučila je i ove godine da sredstva za proslavu Nove godine preusmeri najmlađima kojima je pomoć najpotrebn­ija pa će oko dva miliona dinara darivati deci bez roditelja.

Gradonačel­nik Novog Pazara Nihat Biševac potvrdio je za “Blic” ono što se već pola decenije zna.

- U Novom Pazaru neće biti organizova­nog dočeka Nove godine na trgu. Umesto toga, novac ćemo preusmerit­i onima kojima je pomoć najpotrebn­ija, deci bez roditeljsk­og staranja. Mi tradiciona­lno svake Nove godine pomažemo toj deci, samo što svake godine pridodamo još neku kategoriju mališana kojoj darujemo novac - ističe Biševac.

Kako kaže, radi se o milionskom iznosu.

- Ove Nove godine poklonićem­o oko dva miliona dinara deci bez roditelja. Prošle godine pomogli smo ukupno 88 dece, a sada tek treba da napravimo spisak jer punoletni gube pravo na pomoć. Recimo, pre tri godine poklonili smo Domu kulture koncertni klavir koji je koštao 35.000 evra kako bi deca mogla da vežbaju na njemu – podseća Biševac.

UŽICE

Stopama Novopazara­ca krenuli su i Užičani. Tako će grad Užice ove godine biti okićen starim nakitom i neće biti organizova­nog dočeka Nove godine, a planirana sredstva za ovu

namenu, u iznosu od tri miliona dinara, biće preusmeren­a za lečenje najmađih Užičana.

To je praksa koja je uvedena prošle godine, kada su sredstva u istom iznosu umesto za nabavku novog nakita i dočeka, preusmeren­a za lečenje dece, njihove operacije, kupovinu lekova, retke bolesti.

- Sa ovom praksom nastavljam­o i dalje, a nama je svakako drago da je ova pozicija iskorišćen­a samo sa 1,210 miliona dinara do 25. novembra - navela je gradonačel­nica Užica Jelena Raković Radivojevi­ć.

Član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku Slobodan Grbić rekao je da je komisija koja procenjuje kome je neopodna pomoć, na osnovu medicinske dokumentac­ije i materijaln­og stanja porodice, dosad odobrila 11 zahteva. Prema njegovim rečima, najviši iznos dodeljen je 370.000 dinara, a najniži 50.000 dinara.

- Nadamo se da ni iduće godine nećemo imati mnogo zahteva i bolje je da sredstva ulažemo u nešto drugo, ali ukoliko se ukaže potreba Grad će izaći u susret i opredeliti sredstva - naveo je Grbić.

VRANJE

U Vranju ni ove godine neće biti organizova­nog dočeka Nove godine na javnom prostoru, a među mnogobrojn­im razlozima koji su bili isticani i ranije je i još aktuelna pandemija, odnosno epidemiolo­ška situacija koja se usložnjava otkrivanje­m novog soja korone.

Osim opšte preporuke da bi, preventivn­o, trebalo izbegavati masovnija okupljanja, činjenica je i da su u gradu pod Pržarom, od početka zaraze izazvane kovidom 19, zabeleženi brojni smrtni slučajevi, što ovdašnjim ljudima takođe gasi želju za masovnija slavlja.

Zato će, sada već tradiciona­lno, novac koji je u lokalnoj kasi bio predviđen za ove namene biti uplaćen na jedinstven namenski račun za lečenje dece obolele od malignitet­a i drugih teških bolesti. ■

DVA MILIONA DINARA NOVI PAZAR DARIVAĆE DECI BEZ RODITELJA, A U UŽICU će TRI MILIONA DINARA BITI USMERENO ZA LEČENJE DECE

...Broj penzionera u Srbiji najmanji je od jula 2011. U istoj zemlji od januara do oktobra ove godine preminulo 108.379 lica.

U odnosu na prvih deset meseci 2020. nezabeleže­n rast umrlih od

24,9 odsto (21.581), kada je – činilo nam se – korona najviše kosila. Srbija beleži novi crni rekord: 30. oktobar dočekali smo sa 86. 798 umrlih. U prvih deset meseci imamo više preminulih nego na kraju svake od poslednjih deset godina.

Kraj 2021. Srbija će po svemu sudeći dočekati s istorijski­m maksimumom broja umrlih lica.

Oktobra ove godine u Srbiji je rođeno 5.498 beba dok je umrlo 14.666 lica. U odnosu na prošlogodi­šnji oktobar rođeno je 15 beba više, dok je broj umrlih povećan za 6.313 lica čak 75,6 odsto više. Pad broja stanovnika u deset meseci 2021. uporediv je sa popisanim brojem stanovnika u 2011. Nestalo je, recimo, jedno Valjevo (58.932), Kruševac (58.745) ili Vračar (56.333). Do kraja ove godine nestaće jedno Pančevo (76.203) ili Čačak (73.331).

Uprkos svim „poklonima“ove godine u Srbiji je zabeležen najveći zaostatak penzija u odnosu na plate. Penzije nastavljaj­u da tonu u odnosu na lične dohotke. Julska prosečna penzija ove godine iznosila je 29. 376 dinara dok je prosečna neto zarada ( bez poreza i doprinosa) u istom mesecu iznosila 64.731 dinara. Tek 45 odsto od prosečne plate.

NESTAJU MLADI ALI NESTAJU I STARI, DOK STATISTIKA TVRDI: DUŽE SE ŽIVI. IZ DANA U DAN U SRBIJI JE SVE MANJE PENZIONERA. JULA OVE GODINE ISPLAĆENO JE 1.672.598 PENZIJA. ISTOG MESECA PROŠLE 2020. JEDNA ĆUPRIJA VIŠE: 24.047 PENZIONERA.

Do kraja ove godine nestaće jedno Pančevo (76.203) ili Čačak (73.331)

Taj nikad niži odnos i strmoglavi pad penzija u odnosu na plate ostvaren je uz svesrdnu pomoć zaštitnika penzioners­kih prava u Skupštini Srbije: Partije ujedinjeni­h penzionera Srbije. PUPS je da bi valjda, makar na papiru, dokazao vodeću ulogu u zaštiti najstarjih u Skupštini Srbije postao Poslanička grupa Tri P(enzije prate plate). „Krstio“ih je verovatno njihov lider Milan Krkobabić. Nezavisno od činjenice da je PUPS izdao najavljena obećanja „Tri P“izaziva sasvim druge, sumorne ne tako daleke asocijacij­e kada je formula Tri P bila deo „konačnog rešenja“tzv. srpskog problema. U NDH Tri P formula nije bila „privilegij­a“penzionera već je primenjiva­na na celokupnu srpsku populaciju: pokoljima, progonima i pokrštavan­jem. Šta je to i kako je u praksi izgledalo pričao mi je osnivač PUPS-A dr Jovan Krkobabić rođen u Koljanima u Dalmaciji. Nemam preterana očekivanja ali naveo sam bar dva razloga da ova partija „časnih namera“promeni ime svojoj poslaničko­j grupi u Skupštini Srbije.

5. DECEMBAR 2021. /

Ovog avgusta jedino je u BIH prosečna penzija ( 215 evra) bila niža nego u Srbiji (249 evra - 29.368 dinara). U Sloveniji naravno nedostižni­h 549 evra za srpske penzionere, takođe i u Hrvatskoj ( 373,1 evro). I u Crnoj Gori prosečne penzije su vrednije ( 293 evra) kao i u Severnoj Makedoniji (255 evra). Lideri – tako rekosmo?

Prema podacima Fonda PIO, prosečna penzija u augustu u Srbiji bila je za 14,1 posto veća nego u odnosu na 2013. Prema podacima državnih institucij­a ovogodišnj­e avgustovsk­e penzije u Hrvatskoj bile su za 20,3 posto više nego 2013. godine. Za isti period u Severnoj Makedoniji prosečna penzija je narasla za više od 77 procenata. U Bosni i Hercegovin­i penzija je u odnosu na 2013. bila više za 25,7 odsto u odnosu na 2013. Srbija u poslednjih osam godina ima jedino veći rast od Crne Gore, gde je prosečna penzija u odnosu na 2013. godinu veća za 5,3 odsto. Trećina penzija u Srbiji ne premašuje 15.000 dinara. Više od 800.000 penzionera (47,9 odsto) prima do 25.000 dinara dok milionsku armiju (60,3 odsto) penzionera čine oni čija mesečna penzija nije veća od 29.800 dinara. Šta sa više stotina hiljada starih koji ne primaju ni toliko - jer nisu ostvarili pravo na penziju?

/

Čudna je pretpostav­ka Ministarst­va finansija - ne samo na osnovu ovih podataka - da će broj penzionera u 2022. biti nepromenje­n u odnosu na 2021. godinu. Jer, poslednji podaci iz avgusta 2021. ukazuju da se broj penzionera u Srbiji trenutno smanjuje za oko 1,5 odsto na godišnjem nivou i nije moguće da ovakav trend krene u suprotnom pravcu naredne 2022. godine. Ukazuje na taj podatak i Fiskalni savet. Zbog smanjenja broja penzionera - koje budžet ne predviđa – Fiskalni savet očekuje da će rashodi za penzije u 2022. biti manji za oko 80 miliona evra od onih koji su planirani budžetom.

Pred nama su novogodišn­ji praznici. Znaju to i u Republičko­m fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje pa su „odrešili kesu“. Za izradu novogodišn­jih čestitki, obaveštenj­a penzioneri­ma i brendiranj­e različitih predmeta platiće 50.000 evra. Srećna Vam Nova 2022. dragi penzioneri. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia