Blic

Leteci ,,reno 4"

„AIR4“nema točkove, umesto njih ima propelere sa dve oštrice – po jedan u svakom uglu vozila.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Legendarni „reno 4“ove godine slavi 60. rođendan i francuski proizvođač na svaki način želi da obeleži važan datum autmobilsk­e ikone koja se proizvodil­a od 1961. pa sve do 1994. Zvanično, prodato je oko osam miliona „četvorki“kojih je, međutim, sve manje na ulicama. Bio je to jednostava­n auto, koji je svako mogao da popravi ispred kuće, a bez da je ikada uzeo alat u ruke. „Reno 4“je najbolje opisao bivši prvi čovek francuskog brenda, Pjer Drajfus: To je bio auto koji su, baš kao i farmerke, svi mogli da priušte.

Godine uzimaju danak, ali to ne znači da će „reno 4“da ode u zaborav. Daleko od toga. „Reno“je već najavio da bi u bliskoj budućnosti predstavio električnu verziju koja bi, vizuelno, zadržala što je moguće više od originala. Ideja je da serijska verzija bude spremna do 2025. Ali, ni to nije sve. Francuzi planiraju da „reno 4“podignu u oblake, i to bukvalno. Za to se brine koncept „reno AIR4“koji je urađen u saradnji sa centrom za razvoj ekosistema mobilnosti „The Arsenale“. „Reno AIR4“je simbol nezavisnos­ti i slobode, nastao iz verovanja da saobraćajn­a situacija postaje sve složenija i da nam oduzima vreme, a da je prostor iznad nas slobodan i nedovoljno iskorišćen. Za futuristič­ki „reno 4“, vazdušni putevi su oni koji nas odvode u budućnost.

„Reno AIR4“nema pogon na točkove. Umesto njih ima propelere sa dve oštrice – po jedan u svakom uglu vozila. Šasija je ugrađena na sredini okvira, a za ulazak u funkcional­nu kabinu potrebno je podići redizajnir­ani okvir „Renoa 4“na prednjoj strani. Tehnički gledano, „AIR4“napajaju litijum-polimerske baterije od 22.000 mah ukupnog kapaciteta od oko 90.000 ma. Vozilo u horizontal­nom letu razvija maksimalnu brzinu od 95 kilometara na sat, sa nagibom od 45 stepeni do maksimalni­h 70 stepeni. Može da uzleti na visinu od 700 metara brzinom od 50 km/h (ograničenu na 15 km/h iz sigurnosni­h razloga), dok je brzina sletanja 11 km/h. Poslednje, ali ne manje i važno, „AIR4“nudi maksimalni vektorski potisak od 380 kilograma, odnosno 95 kg po propeleru. U celosti je izrađen od ugljenični­h vlakana i zadržava iste linije i masu kao i originalna „četvorka“, ali se razlikuje po novim dinamičnim performans­ama. Svojstva krutosti su izmenjena kako bi se omogućio potisak i uzletanje.

Oslanjajuć­i se na tehnike generativn­og dizajna koje počivaju na veštačkoj inteligenc­iji, inženjeri kompanije „The Arsenale“su uspeli da testiraju terabajte podataka kako bi poboljšali i integrisal­i ideje svojih dizajnera, čak i pre početka testiranja u stvarnim uslovima. ■

U celosti je izrađen od ugljenični­h vlakana i zadržava iste linije i masu kao i originalna „četvorka“

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia