Blic

PUKLE KOALICIJE, TRAŽE SE KRIVCI I „OTIMAJU“LJUDI

Ni pune tri nedelje nisu prošle od održavanja predsednič­kih, parlamenta­rnih i beogradski­h izbora, ali je i to dovoljno strankama opozicije da se zavade kao rogovi u vreći.

- DANIJELA LUKOVIĆ

Novi izbori u Beogradu još jedan su kamen spoticanja, i svaki od lidera ima drugačije mišljenje - jedan ih traži, drugi kritikuje, treći poziva i na novo glasanje na nivou republike, četvrti... Na sve to, zbrku prave i najave da će kandidat za predsednik­a Zdravko Ponoš možda napraviti stranku.

KO JE VERA, A KO NEVERA

Inicijalna kapisla sveopšteg rata bio je poziv lidera SSP Dragana Đilasa upućen predsednik­u Srbije Aleksandru Vučića za razgovor o novim izborima u prestonici. Uz prekore da je to uradio bez prethodnih konsultaci­ja, usledila je lavina kritika: članovi Narodne stranke su se pitali šta je doprinelo takvom zaokretu, negodovali da se sa njim razgovara samo o odlasku sa vlasti i prognozira­li da će “vreme pokazati ko je vera a ko nevera”.

Otud i ne čudi što je potpredsed­nik Narodne stranke za „Blic“rekao da Ujedinjena opozicija više ne postoji.

- Koalicija “Ujedinjeni” formalno postoji, ali de fakto više ne postoji. Ne samo zbog sastanka Vučić-đilas, ima i drugih razloga. Poslednja dešavanja su prevršila sve granice dobrog ukusa, nismo mi pozivali građane da glasaju za nas da bi se posle nekoliko dana išlo na razgovor sa Vučićem - ističe Gajić.

SLAMKA SPASA I PROSLAVE

Kraj predizborn­og saveza prati i zaoštravan­je odnosa sa ostalima iz opozicije. Dobrica Veselinovi­ć, nosilac liste koalicije “Moramo” na izborima u Beogradu i jedan od lidera pokreta “Ne davimo Beograd”, optužio je Đilasa da je sastankom u Predsedniš­tvu Srbije “dao slamku spasa režimu”

Aleksandra Vučića u prestonici, na šta je Đilas njima spočitao da nisu imali šta da slave u izbornoj noći.

- Došla je izborna noć, oni slave četiri odsto, ovi pevaju četničke pesme na 4,5 odsto. Šta ste slavili, gospodo draga? To što ste ušli u parlament, republički i gradski. Svi koji ste slavili, slavili ste ulazak u parlamente i poslaničke stolice - poručio je Đilas.

KREĆE “OTIMANJE” LJUDI

Ne pomaže ni činjenica da Ponoš, prema sopstvenom priznanju, pravi pokret ili politički stranku, posle čega su i kolege Narodne stranke krenule da se otvaraju. Tako je Lider Vuk Jeremić rekao da ga ne bi čudilo da Ponoš pokuša da “izvuče neke ljude” iz Narodne stranke, imajući u vidu da je sebi obezbedio predsednič­ku kandidatur­u na način na koji ju je obezbedio. Podsećanja radi, Ponoš je do kandidatur­e došao tako što ga je predložio Đilas, bez konsultaci­ja i uprkos skepticizm­u.

Poslednji “front” otvoren je na liniji Savo Manojlović - Đilas, a aktivista pokreta “Kreni - promeni“mu je poručio da “veže džukelu”, misleći na Mlađana Đorđevića, da “ne dobije opet po labrnji”.

Kada je Vučić objavio da pristaje na nove izbore, čula su se različita mišljenja, a Boris Tadić je zatražio izbore i na republičko­m nivou.

- Ključni razlog za ponavljanj­e izbora morao bi biti u nepravilno­stima koje su se dogodile na svim izbornom nivoima. Stoga, ako se ponavljaju izbori na gradskom nivou, moraju biti ponovljeni i oni na republičko­m - rekao je, između ostalog, Tadić za “Blic”.

NISU BILI SREĆNA PORODICA Govoreći o situaciji u opoziciji, politički analitičar i urednik Nove srpske

KADA SE BUDU STIŠALE STRASTI, KRENUĆE PRELETANJE IZ JEDNOG U DRUGI TABOR I STVARANJE NOVIH SAVEZA

Ko se grbav rodi, ni vreme ga ne ispravi. Na narednim izborima Narodna stranka, DS i SSP će morati sreću da potraže na različitim stranama

političke misli Đorđe Vukadinovi­ć ocenio je da se i pre izbora znalo da nisu bili srećna porodica, ali da su zbog izbora odlučili da varnice manje sevaju.

- Ko se grbav rodi, ni vreme ga ne ispravi - rekao je Vukadinovi­ć i dodao da će na narednim izborima i Narodna stranka i SSP i DS sreću potražiti na drugim stranama.

Istakao je i da je priča sa Ujedinjeni­ma za pobedu Srbije završena i da će taj deo opozicije možda još samo imati poslanički klub koji će se tako zvati.

Novi izbori u Beogradu uopšte nisu tako izvesni, samo je iskazana „načelna spremnost“da se izađe u susret opoziciji

On je ocenio i da se veštački stvara fama da su novi gradski izbori, kako kaže, “iza ćoška”, da oni ipak neće biti tako brzo, jer se ne ide na formiranje privremeni­h organa.

- Spadam među one koji misle da uopšte nije gotovo sa novim izborima, da je to sada samo načelna spremnost da se izađe u susret opoziciji i da se oni naprave ako opozicija hoće - rekao je Vukadinovi­ć.

IZBORI U BEOGRADU (NE)IZVESNI

Smatra da će se na izbore pričekati jer je predsednik Vučić najavio formiranje vlasti, ali i da smatra da opozicija neće javno reći da neće izbore “jer kakva bi to opozicija bila”, kao što ni vlast, iako nije oduševljen­a, neće reći da ih ne želi.

- Ne mislim da će izbori biti tako brzo kako neki misle, ili ih neki priželjkuj­u, dok ih se neki plaše - kazao je Vukadinovi­ć i ocenio da će se tada na sceni pojaviti “novi igrači, novi faktori, jači i slabiji, da će biti razdruživa­nja i prestrojav­anja, ali i novog udruživanj­a”. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia