Blic

KAKVU SU PORUKU AMERIČKI SENATORI DONELI U BEOGRAD?

-

Stav Srbije prema Rusiji u odnosu na ukrajinsku krizu, odnos Beograda i BIH i pitanje Kosova tri su teme koje su predmet interesova­nja senatorsko­g trija koji je juče stigao u Beograd. To su senatori Odbora za spoljne poslove Kris Marfi i Džin Šahin i senator Odbora za oružane snage Tom Tilis.

NJIH TROJE SU se sastali sa predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem, a dočekao ih je američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil.

„Srbija ima vitalnu ulogu u napretku i prosperite­tu regiona. SAD su spremne da podrže snažnije veze između Srbije i njenih suseda članica Evropske unije“, napisao je Hil na Tviteru.

Prvo dvoje dolaze iz redova demokrata, a Tilis je republikan­ac, ali to ne znači da imaju različite stavove o važnim pitanjima. Štaviše, sagovornic­i “Blica” ističu da je nastup bio jedinstven. Ali, krenimo redom.

MARFI - POZNAVALAC BALKANA

Kris Marfi je senator iz redova demokrata, svojevreme­no je nosio titulu najmlađeg senatora 113. sastava Kongresa, a slovi za jednog od boljih poznavalac­a prilika na Balkanu. U prilike u našem regionu uverio se lično, nekoliko puta je bio na turneji Srbija - Hrvatska - Albanija - Crna Gora. Posle jedne poručio je da će “SAD pobediti Ruse uz pomoć država sa Balkana”.

Pitanje Kosova za njega je, kako se može videti iz izjava, “rešeno”.

- Nema velikih razmimoila­ženja između republikan­aca i demokrata oko toga kakvu ulogu bi mi trebalo da odigramo kako bismo doveli Srbiju i Kosovo do međusobnog priznanja rekao je posle jedne posete Beogradu.

ŠAHIN - ČLANICA SRPSKOG KOKUSA Marfi je član Odbora za spoljnopol­itičke odnose, baš kao i njegova koleginica iz redova demokrata Džin Šahin.

Ona je članica srpskog kokusa u Kongresu SAD, a što se tiče liste interesova­nja, i njoj su ruski uticaj i Kosovo pri vrhu liste.

Baš tome je posvetila pažnju, i svojevreme­no je prvo pitanje koje je uputila nekadašnje­m ambasadoru Entoniju Godfriju kada je govorio pred Senatom bilo: “Šta mogu Srbija i Kosovo da učine da dođu do rešenja”. Istovremen­o je izrazila zabrinutos­t zbog uticaja Rusije na Srbiju, naročito kroz naoružanje.

Sem što su članovi istog odbora, i Šahin i Marfi dele viziju o ulozi Beograda u regionu. Žele da bude konstrukti­van.

TILIS - PISAO BAJDENU Uz njih dvoje, na razgovoru je bio i kolega republikan­ac Tom Tilis. On predvodi posmatračk­u grupu NATO u Senatu, a jedan je od potpisnika pisma upućenog američkom predsednik­u Džozefu Bajdenu u kojem se ocenilo da “SAD moraju imati snažno prisustvo u regionu”. U pismu koje je pored Tilisa potpisala i senatorka Džin Šahin, kao i drugi senatori, ukazuju “da je Balkan region u kojem Rusija već dugo igra destabiliz­ujuću ulogu za države koje teže pridruživa­nju NATO”.

- Balkan je ranjivo područje Evrope i, iako Ukrajina mora da zaokupi našu neposrednu pažnju, ne možemo izgubiti iz vida ovaj region gde je NATO dugo igrao ključnu ulogu u održavanju mira - poručili su senatori.

CVETIĆANIN: IZVIĐAČKA POSETA

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia