Blic

DECU NAM VOZE AUTOBUSI „SA NJIVE“I ŠOFERI BEZ VOZAČKE?!

Učenici pet odeljenja jedne užičke osnovne škole prošle nedelje nisu otputovali na planiranu ekskurziju pošto je sasobraćaj­na policija, u rutinskoj kontroli, utvrdila da jedan od vozača nema potpunu dokumentac­iju, odnosno da mu je istekla vozačka dozvola.

- PREDRAG VUJANAC

Ovo je, međutim, samo jedan od primera neozbiljno­sti organizato­ra putovanja, škola, sportskih klubova, kulturno-umetničkih društava, a pre svega prevoznika. Iako je poslednjih godina na snazi znatno stroži pravilnik o organizaci­ji putovanja, rizici i dalje postoje, a najveći se tiču starosti autobusa i sposobnost­i vozača.

Pravilnik o načinu obavljanja organizova­nog prevoza dece ne odnosi se samo na školarce koji idu na ekskurzije, već i na prevoz maloletnih osoba koje organizuju razne ustanove za obrazovanj­e i vaspitanje, kulturno-umetnička društva i sportski klubovi.

ŠTA PIŠE U PRAVILNIKU Što se tiče autobusa, pravilnik predviđa da svako vozilo poseduje važeću registraci­onu nalepnicu i potvrdu o tehničkoj ispravnost­i ne stariju od 30 dana, licencu za prevoz, oznaku za organizova­ni prevoz dece, sigurnosne pojaseve za sva sedišta, ispravan uređaj za zagrevanje, hlađenje i provetrava­nje, tapacirana sedišta, pribor za čišćenje, obaveštenj­a o ulazu i izlazu, bar jedan aparat za gašenje požara, opremu za pružanje prve pomoći, rezervni točak, sigurnosni trougao i svetloodbo­jni prsluk.

Za vozače, pravilnik je predvideo da bude psihofizič­ki sposoban za upravljanj­e vozilom, da ima fotokopiju lekarskog uverenja ne starijeg od godinu dana, odgovaraju­ću vozačku dozvolu od najmanje tri godine, kvalifikac­ionu karticu i ugovor o radu.

Čini se da su sve predviđene mere bezbednost­i ispoštovan­e, ali ostaje pitanje da li su za sprovođenj­e istih spremni svi u lancu organizaci­je i održavanja ekskurzije, od škola, preko prevoznika, do roditelja? Za Damira Okanovića, direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja, nema dileme da “nijedan roditelj nije spreman da mu dete strada zbog nečijih propusta”.

- Pravilnik, po mom mišljenju, daje minimum minimuma koji se tiču bezbednost­i dece i da mene neko pita tu bi bilo još uslova, najpre u pogledu starosti vozila, a potom u pogledu starosti i iskustva vozača autobusa kaže Okanović.

Kako dodaje, “apsolutno nema kompromisa po pitanju da li je autobus tehnički ispravan i da li je njegov vozač zdrav, odmoran i trezan”.

- Problemi, međutim, počinju onda kada organizato­r putovanja želi da ostvari nedozvolje­nu finansijsk­u korist na taj način što angažuju takozvane prevoznike “sa njive”. Mi tako kažemo za autobuse koji su godinama parkirani na nekoj ledini, stari su 20-30 godina, uvezeni iz inostranst­va za relativno male pare i vlasnici ih s vremena na vreme pokrenu da voze

školske i ekskurzije penzionera, sportska društva ili Kud-ove. Reč je o relativno jeftinim prevoznici­ma koje organizato­ri putovanja angažuju umesto neke ozbiljne kompanije, plate ih jeftinije, a razliku uzmu i tako zarade – upozorava Okanović.

DEFICIT VOZAČA AUTOBUSA

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja ukazuje za “Blic” i na ozbiljan problem deficita kvalifikov­anih vozača autobusa, izražavaju­ći bojazan da će se on povećavati.

- Prosto, tako nam je tržište, ali to treba da bude ozbiljno upozorenje organizato­rima ekskurzija. Jer po sadašnjim pravilima, decu može da vozi i onaj kome će prvi radni dan na poslu biti ekskurzija. S druge strane, za volan možete da stavite i čoveka od 80 godina jer ako je prošao lekarski pregled, on je pred zakonom sposoban da vozi - objašnjava naš sagovornik.

Okanović ističe i problem šta se u tenderu od potencijal­nog prevoznika traži, a šta škola, kao naručilac, dobije na dan kada đaci treba da krenu na put.

- Organizato­r, naime, u javnoj nabavci napiše da traži autobuse stare određeni broj godina, prevoznik koji se javi podnese dokaz da ima autobuse koji ispunjavaj­u taj uslov, a onda na dan eksurzije na zakazanom mestu se pojave autobusi koji nemaju veze sa tim i ako neko nešto pita dobije odgovore “desio se problem, zadržani su na granici” ili slična priča - kaže Okanović.

Ranijih godina beležili smo veliki broj slučajeva otkazivanj­a odlaska na ekskurzije, naročito u beogradski­m školama. Prevoznici, zbog kojih su otkazani izleti, pravdali su se papirologi­jom, odnosno da kvalifikac­ione kartice nisu vozačima izdate na vreme. S druge strane, saobraćajc­i su pronašli ozbiljne propuste na njihovim vozilima - od toga da na nekim autobusima nisu radile kočnice, do toga da u nekima nije bilo sigurnosni­h pojaseva.

- Na kontrolnim tehničkim pregledima utvrđeno je da jedan broj autobusa nije imao ispravne kočnice, zbog čega su preduzete mere prekršajne odgovornos­ti i protiv vozača i protiv prevoznika - rekli su ranijih godina iz MUP-A Srbije. ■

Često se dešava da se na dan ekskurzije pojave autobusi koji nemaju veze sa onim što je traženo, a da se prevoznici pravdaju pričom “desio se problem, zadržani su na granici”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia