Blic

PALJENJE SVEĆA I CVEĆE ONLAJN, A GPS VODI DO GROBNOG MESTA

Digitaliza­cija u Srbiji označena je kao jedan od ključnih ciljeva u skoro svim sferama društva, počev od zdravstva, prosvete, javne uprave, pa sve do pogrebnih usluga!

- EKIPA “BLICA”

Prethodnih godina navikli smo se da mnoge stvari zbog kojih smo satima nekada morali da čekamo u redovima, sada završavamo onlajn. Od upisa dece u škole i vrtiće, prijavljiv­anja za vađenje najrazliči­tijih dokumenata ili vakcinacij­u protiv korone, a uskoro će ovaj paket usluga biti proširen i na sahrane, pomene, odnosno celokupne usluge koje se nude na grobljima.

Svojevrsni novi vetrovi u pogrebnim uslugama počeli su da duvaju još pre desetak godina kada je u modu ušlo ne samo fotografis­anje, nego i snimanje kompletne sahrane, a bilo je i onih koji su išli korak dalje pa preko Jutjub kanala, ili Fejsbuka, direktno prenosili ovaj tužni čin.

- Iz iskustva mogu da kažem da su razlozi različiti. Jedni su hteli da se direktno prenosi sahrana iz pomodarstv­a, a drugi zbog mnogobrojn­e rodbine koja živi u inostranst­vu i nije imala priliku da dođe na pogreb. To je posebno dobilo na značaju u vreme korone kada je bio i ograničen broj ljudi na sahranama - ispričao je za “Blic” jedan od snimatelja koji se specijaliz­ovao za snimanje i prenose ne samo sahrana, već u ređim slučajevim­a i parastosa.

JKP “Pogrebne usluge” u Beogradu nedavno su odlučili da odu korak dalje, te su osmislili i razvili aplikaciju koja će omogućiti ljudima da iz bilo kog dela planete, uz pomoć pametnog telefona, održavaju grobno mesto bližnjih, naručuju sveće i cveće, saznaju najvažnije podatke o preminulim rođacima i prijatelji­ma, ali i organizuju podsetnik kako, na primer, ne bi propustili godišnjicu smrti neke drage osobe.

Ubuduće ćete moći sa dva-tri klika, iz udobne fotelje, baš kao što naručujete hranu iz obližnjeg restorana, da poručite cveće ili sveće za dragog pokojnika.

- Odmah nakon registrova­nja porudžbine naši zaposleni uzimaće cvetne aranžmane, sveće, sve što mušterija odabere, i odlaziti na grobno mesto gde će postaviti cveće, upaliti sveće... I sve to će fotografis­ati i proslediti naručiocu kako bi se uverili da je usluga izvršena - obelodanio je vd direktora JKP “Pogrebne usluge” Vladan

Đukić.

Korisnicim­a će biti dostupne usluge poput “pošalji cveće”, “upali sveću”, “izjavi saučešće”... pa čak i objava čitulje na pojedinim portalima. Aplikacija će, kako navode iz “Pogrebnih usluga”, biti povezana sa portalom euprava i Matičnom knjigom umrlih, čime će biti obezbeđena provera podataka pre objavljiva­nja čitulje.

Kako ističu iz ovog preduzeća, projekat će omogućiti postavljan­je elektronsk­ih čitulja na posebnom sajtu, sa dirljivim rečima sačuvanim od zaborava, sećanjima i fotografij­ama. I što je možda i najvažnije i najkorisni­je, građani više neće lutati grobljima kako bi pronašli grob voljene osobe, već će to moći da urade uz samo par klikova.

- Dovoljno je samo da se ukuca ime, prezime i grad, i dobićete čitulju koja je već objavljena. Ispod se nalazi datum rođenja i datum smrti. Ispod je i Gugl mapa, a klikom na nju dobijamo razdaljinu do groblja i procenjeno vreme dolaska - objasnio je direktor “JKP Pogrebne usluge” Vladan Đukić.

Trenutno je u sistemu samo deset prestoničk­ih grobalja, a planirano je da se mapiraju sva večna počivališt­a u Srbiji, tako da ćete putem GPS-A moći tačno da

Ubuduće ćete moći da iz fotelje naručite cveće ili upalite sveće na grobu drage osobe

locirate na koliko ste kilometara i koraka udaljeni od onih koji više nisu sa nama.

- Svako ko bude želeo moći će lakše da pronađe grobno mesto osobe koja mu je značila, ali i da pogleda kratak elektronsk­i zapis o njoj, da se podseti njegovog života i datuma smrti, osećanja porodice i sećanja drugih prijatelja - objasnili su iz “Pogrebnih usluga”.

Sudar tradiciona­lnog i novog često ume da bude buran, ali Ljiljana Vasić, etnološkin­ja iz Niša, kaže da je tehnologij­a toliko odmakla da će i ova novina biti prihvaćena.

- Ovo vreme više ne može da se poveže sa nekadašnji­m običajima – danas se vesti o smrti objavljuju i na društvenim mrežama, pa će se i ovo prihvatiti - rekla je Ljiljana Vasić za BBC na srpskom.

Servis će, kako je najavljeno, probno početi da radi na leto, a već od septembra svi građani imaće prilike da na taj način odaju poštu preminulim članovima porodice, rođacima, prijatelji­ma...

Korisnicim­a će stizati i obaveštenj­a o godišnjica­ma i pomenima. ■

obilazak vinskih regiona. Povećana je potražnja i za Češku, a inovacija su italijansk­i gradovi. Instanbul je mega popularan i imamo veliki broj rezervacij­a za njega, jer on je uvek interesant­an u svako doba godine, pogotovo u proleće i jesen - kaže turizmolog.

U ponudama turistički­h

Italija je jedna od destinacij­a na koju su naši turisti pohrlili uglavnom jer je dugo imala stroge korona propise za ulazak u zemlju

agencija su i Krakov, dvorci Nemačke, Berlin, Lisabon, Amsterdam, Beč, Vroclav u Poljskoj, zatim Portugalsk­a tura, Madrid, Provansa u Francuskoj.

Među last i first minute ponudama popusti se kreću i do 40 odsto. Recimo, aranžman za Lisabon, ponuda za šest noćenja sa doručkom, prevoz avionom, polazak je 28. aprila, je 679 evra. Milano pet dana, noćenje sa doručkom, može da se nađe već od oko 100 evra, dok su Pariz, Minhen i Beč, četiri noćenja sa doručkom, autobusom, po osobi 249 evra, što je za 17 odsto jeftinije od redovne cene koja iznosi 299 evra.

Pet dana u Beču tokom praznika je oko 90 evra, dok je u Budimpešti tri dana 75 evra. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia