Blic

Sredite vrt za letnje uživanje

Stiže leto i svi se selimo napolje što više možemo. Ako živite u kući ili imate vikendicu, vi ste pravi srećnici. Zato nemojte da vam je teško da taj raj sredite.

- Branka gajić

POČNITE

OD TRAVNJAKA

Bez lepog travnjaka nema urednog dvorišta. Sad je pravo vreme da počnete s održavanje­m. Redovno košenje je sve što vam treba da biste imali travnjak na kome vam zavide. Ne morate da budete profesiona­lni baštovan, do- voljno je da se pridržavat­e nekoliko pravila. Od proleća do jeseni, kad trava bokori, treba je kositi na visinu od dva do tri centimetra nekoliko puta mesečno. Kad stigne leto, četiri do pet centimetar­a je prava mera, a kosite jedanput nedeljno. Ovakvim održavanje­m dobićete lepu i bogatu travu sa dubokim korenom koji je štiti od suša. Kao i cveće, i trava se zaliva kasno uveče da voda ne bi naglo isparavala.

Redovno zalivanje u vreme suše se podrazumev­a. Prvo košenje u sezoni podrazumev­a najnižu visinu. Ali ako je trava previsoka, kosite je iz nekoliko puta. Ne treba skidati više od 1/3 dužine po košenju. Nikad se ne kosi mokra trava, a koju kosačicu ćete izabrati, zavisi od površine koju kosite. Ponekad možete da ostavite pokošenu travu, ali izbegavajt­e. Za skupljanje trave koristite korpu na kosačici ili grabulju.

GARNITURA ZA OPUŠTANJE

Deo za sedenje nekako je najvažniji, a izbor je neograniče­n. Možete da postavite plastični, metalni ili drveni nameštaj ili da renovirate komad koji više ne želite u kući. Ionako ćete leti više vremena provoditi u dvorištu nego u dnevnoj sobi.

NEKA NOĆU SVETLUCA Solarne lampe noću deluju čarobno, a mogu da se kupe po povoljnim cenama. Lako se postavljaj­u i sklanjaju, pa su zgodne i za vikendice.

NEKA CVEĆE IDE U VISINU

Cveće postavljen­o na različitim visinama deluje bujnije. Iskoristit­e hoklicu, stari stočić ili bilo šta slično.

PETUNIJE ZA VATROMET BOJA

Za vatromet boja u bašti posadite u grupama petunije niskog rasta i različitih boja. Viseće su bolje za terasu. Jednom mesečno ih prihranjuj­te i redovno ih zalivajte, samo pazite da ne preterate. Na velikim vrućinama slabije cvetaju, ali ne brinite ako klonu – oporaviće se. Redovno im odstranjuj­te uvele cvetove

i suve listove.

Baštenskom cveću odgovara humusna rastresita zemlja pomešana s malo peska. Prija im i šumska zemlja kojoj treba dodati deo obične zemlje i peska. Za vreme rasta biljke redovno okopavajte, plevite ih, proređujte i skidajte im precvetale cvetove i oštećeno lišće. Ne pretrpavaj­te bašte sadeći cveće nasumično, već lepo isplaniraj­te gde ćete koju vrstu posaditi.

ZA POČETNIKE

JE LEPI JOVA

Ovaj cvet je pogodan za početnike u baštovanst­vu jer ne zahteva previše nege. Rascvetalu biljku zasadite u plodnu i dobro dreniranu zemlju, na senovito mesto gde nema direktnog sunca. Da ne bi previše porastao u visinu, zakidajte mu vrhove jer ćete tako podstaći grananje. Za razliku od jove, njegova rođaka vinka voli sunce.

 ?? ?? Prvo košenje Podrazumev­a najnižu visinu
Prvo košenje Podrazumev­a najnižu visinu
 ?? ?? saksije ne moraju stajati na Betonu
saksije ne moraju stajati na Betonu
 ?? ?? Postavite Plastični, metalni ili drveni nameštaj
Postavite Plastični, metalni ili drveni nameštaj
 ?? ?? svetlucavi fenjeri uneće magiju u vaše dvorište
svetlucavi fenjeri uneće magiju u vaše dvorište
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia