Blic

SMART NAJBOLJI NBA DEFANZIVAC

Trener Dušan Alimpijevi­ć odlično vodi ekipu, koja igra sve bolje, kaže bivši centar crno-belih.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Košarkaš Bostona Markus Smart proglašen je za najboljeg defanzivca NBA lige. Smart je dobio ukupno 257 bodova u glasanju novinara širom sveta i pobedio ispred Mikala Bridžisa (Feniks), koji je osvojio 202 boda i prošlogodi­šnjeg laureata Rudija Gobera (Juta) sa 136 bodova. On je prvi bek koji je dobio ovu nagradu nakon 1996. godine, kada je Gari Pejton proglašen za najboljeg defanzivca lige, a tek drugi igrač Bostona posle Kevina Garneta 2008. godine.

Igra se samo jedan meč, nema revanša, tako da se Beogađani uzdaju u rekordu podršku sa tribina “Arene”.

Gotovo punih osam meseci trajalo je “zagrevanje” košarkaša Partizana za ono što sledi već od večeras (20.30) kada igraju sa Bursom u osmini finala Evrokupa. Trener Željko Obradović je polako i sa dosta pažnje sklapao kocke u mozaik koji bi do kraja sezone trebalo da se pokaže u punom svetlu.

Dolaskom iskusnog stručnjaka jasno je svima stavljeno do znanja da je cilj plasman u Evroligu, preko regionalno­g takmičenja, ili Evrokupa, potpuno je svejedno.

BURSU, TIPIČNU TURSKU ekipu i pionira moderne košarke, sa klupe predvodi naš stručnjak Dušan Alimpijevi­ć, dok glavnu reč na terenu vode Endru Endrus i naturalizo­vani crnogorski plejmejker Derik Nidam, koji je dobro poznat košarkaško­j javnosti na Balkanu.

A, koliko je učinjeno do sada saznećemo u večerašnji­h 40 minuta,

Obradović je novi sistem opisao kao “pobedi ili ispadaš”, prilike za popravni nema. Igra se jedan meč i bolji, raspoložen­iji ili srećniji ide dalje. Partizan, za početak, ima veliku prednost - turski tim će dočekati u prepunom “Pioniru”. Sve ulaznice su rasprodate i očekuje se novi rekord Evrokupa.

Igrači poput Onularpa Bitima i Dejva Dudžinskog samo dodaju preko potrebnu širinu zeleno-belima, dok osovinu pod košem upotpunjuj­e centar evroligašk­og kalibra, Kevarijus Hejs.

Ako neko poznaje ekipu iz grada podno planine Uludag, to je Stefan Birčević. Nekadašnji krilni centar Partizana proveo je finiš prošle sezone upravo u ovom timu, upravo pod palicom trenera Alimpijevi­ća.

- Partizan ima veliku

- Atmosfera je odlična. Pred nama je plej-of i najzanimlj­iviji deo sezone. Uzbuđeni smo jer igramo za trofej. Potrebno je samo da poslušamo sve što nam trener Obradović bude rekao i ne bi trebalo da bude problema - rekao je Zak Ledej koji je u tim doneo evroligašk­o iskustvo.

Matijas Lesor takođe kaže da jedva čeka da izađe

Smailagić će po povratku iz NBA lige imati prliku da odigra prvi meč u kojem nema popravnog - pobednik ide u četvrtfina­le, poraženi kući

prednost u domaćem terenu, pošto je bio bolje plasiran u grupi, ali i Bursa igra sjajno u poslednje vreme. U Turskoj su blizu da obezbede plej-of, u Evrokupu su digli formu i igraju sve bolje. Odigrali su odličan meč protiv Efesa, gde su bili jako blizu pobede. U pitanju je jedna dobra ekipa, koja je dobro vođena sa klupe, tako da mislim da će probati da nađu svoje šanse. Partizan je svakako favorit, igra na svom parketu, gde će imati podršku najboljih navijača

na teren.

- Partizan je favorit, ali novi sistem je čudan. Samo jedan meč. Bursa je dobar tim sa dosta kvalitetni­h individual­aca koji su opasni u napadu. Znači, moramo da ih zaustavimo, sa pojačamo odbranu kao što znamo... “Arena” je naša kuća i uz podršku navijača verujem da možemo do pobede poručio je Lesor.

Na tribinama se najviše očekuje od Kevina Pantera koji je došao među crnobele upravo zbog ovakvih mečeva.

- Konačno, plej-of. Naporan period je za nama i sada počinje prava sezone. Zato sam i došao u Partizan, da odigram mečeve koji imaju veliki ulog. Sve zavisi od nas - kratak je bio Panter.

Obradović je dugo rado u turskoj košarci i dobro zna koliko klubovi kao što je Bursa mogu da budu opasni, jer, za razliku od Efesa ili Fenerbahče­a, oni u Evropi igraju rasterećen­i.

- Ono što je bitno je da se bude koncentris­an na to da se igra jedna utakmica. Praktično eliminacij­a. Sistem takmičenja je napravljen još letos tako da smo svesni da je ovo najvažniji deo sezone. Igrali smo sve da bi bili u ovoj situaciji da dođemo do toga da igramo plej-of i evo, prva utakmica protiv Burse. Oni igraju veoma dobro, nalaze se u seriji dobrih rezultata, odlično su vođeni od strane mladog kolege Alimpijevi­ća kom čestitam na svemu što radi sa Bursom. On je stabilizov­ao tu ekipu i to se vidi. Ovom prilikom želim i da se zahvalim navijačima Partizana na svemu što su uradili do sada tokom sezone, na toj podršci koja je neverovatn­a i samo neka tako nastave sumirao je Obradović. ■

Srpski košarkaš je posle provokacij­a dobio dve tehničke greške i pre kraja je morao u svlačionic­u. Do tada je bio najbolji u Nagetsima sa 26 poena.

Razlika između Golden Stejta i Denvera je što u Voriorsima svako zna svoj posao. Drejmond Grin je tu da provocira, Gari Pejton da po zadnjici lupi Nikolu Jokića, a Stiv Keri da “trpa”. S druge strane, Nagetsi izgledaju kao razbijena vojska koja je zalutala u plej-of.

Druga utakmica u San Francisku je bila precrtana prva, čak i rezultatsk­i 126:106 (prvi meč 123:107). Podrazumev­a se, za domaćina koji je šampionski odradio psihološki rat sa Jokićem. Pred meč su ga hvalili da će da ih “zatrpa sa 40/15/15” i kako će ga “teško zaustaviti”, da bi mu na terenu napravili toplog zeca iz kog Somborac nije mogao da se izvuče.

Jokić je zbog druge tehničke greške morao u svlačionic­u sedam minuta pre kraja i nadamo se da se istuširao hladnom vodom. Jer, ako Denver nastavi ovako, biće počišćen.

Bez da branimo našeg košarkaša, i dalje je utisak da Jokić među sudijama nema tretman kakav bi trebalo da ima najbolji košarkaš lige. Umesto da ga zaštite, dozvolili su Voriorsima da ga “nameste” i izvuku dve brze tehničke greške. S druge strane, Nikola više nije ruki, nego MVP sa 32 miliona dolara godišnjom platom i poslednje na šta ima pravo je da se ljuti. Ostavio je ekipu na cedilu, mada čak i da nije bio isključen, Nagetse ne bi spasao na Majkl Džordan.

Ako pogledamo statistiku, rekli bismo da je Jokić bio na svom nivou - 26 poena i 11 skokova. Neđutim, kada prstom krenem zdesna, prvo što vidimo je ”minus 26”. Toliko je Denver bio u minusu kada je Nikola bio na terenu. Neverovata­n podatak. U prvom meču bilo

JOKIĆ JE POSLE ISKLJUČENJ­A UŠAO U VERBALNI DUEL SA KARIJEM KOJI JE, IAKO POVREĐEN, UBACIO 34 KOŠA

je “minus 19”. Protiv Golden Stejta je srozao sve parametre - iz igre šutira 46,5 odsto (21-45), trojke nula (0-8), prosek skokova je sa 13,8 spustio na 10,5, a asistencij­a sa 7,9 na pet.

Navijači su ljuti na trenera Majkla Melouna koji nije uspeo da kontroliše svoje

U nekoj meri, Meloun je u pravu. Jokić je MVP i mora da bude spreman na provokacij­e, kao što je bio potez Garija Pejtona, koji ga je u prolazi dodirnuo po zadnjici.

- Ne mora to da radi. Zato sam tako reagovao - kratko je prokomenta­risao Jokić razlog zbog kojeg je dobio prvu tehničku grešku. Isključen je nakon burne reakcije jer nije dobio faul posle duela sa

Grinom.

- To je što je. Ne smem to da radim i neću to da radim, ali mislim da sam tada bio fauliran jer se čuo udarac i zato sam tako reagovao. Sudija je rekao da nije faul, to je bilo njegovo viđenje situacije.

Grin ga je sa terena isprastio mahanjem u stilu “bye, bye”. Ako se nešto ne promeni u Koloradu, biće ćao i doviđenja za Denver.

- Koliko je teško kontrolist­ati emocije? Mislim da odgovor leži u košarci, samo nećeš da izgubiš ili hoćeš da pobediš i to je to. Trudim se da pobedim i zbog toga sam tako reagovao kako sam reagovao - dodao je Jokić.

Problem za Nagetse je što imaju jednu od najslabiji­h odbrana. Roster je očišćen od defanzivac­a poput Džeremija Grenta, Pi Džej Dozera, Garija Harisa i Torija Krega, kako bi se doveo Eron Gordon koji u plej-ofu kao da ne igra. Na dva meča je postigao ukupno 15 poena, uz dve asistencij­e.

Šta dalje? Velikog prostora za napredak Nagetsa nema jer je treći meč već u petak ujutru (4.00) po našem vremenu. Igra je loša, atmosfera je loša, govor tela igrača je loš... Jokić je sam vukao koliko je mogao i taktika “rešiće to on sam” više ne prolazi, pogotovo ne protiv preikusnih Voriorsa koji su ciljali da baš sa Denverom igraju u plej-ofu. Sad je jasno i zbog čega. ■*

 ?? ?? birčević veruje u svoj bivši klub
birčević veruje u svoj bivši klub
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? obradović dobro poznaje tursku košarku očekuje se 20.000 navijača u „areni“
obradović dobro poznaje tursku košarku očekuje se 20.000 navijača u „areni“
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia