Blic

„OPASNOST OD TREĆEG SVETSKOG RATA REALNA“

Izjava ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da “postoji realna opasnost od početka trećeg svetskog rata” podigla je buru na svetskoj sceni.

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Reagovali su od američkog ministra koji je osudio rusko “zveckanje sabljama” i “opasne” pretnje nuklearnim ratom, ukrajinsko­g koji je ocenio da “Moskva oseća poraz”, do britanskih lidera koji su “ne očekuju” tako nešto i govore o ruskom “razmetanju” – a oglasila se čak i Kina.

- Opasnost je ozbiljna, realna je, ne može se potceniti - rekao je Lavrov u ponedeljak na ruskoj državnoj televiziji.

On je ukazao da međunarodn­a zajednica ne bi trebalo da potceni značajnu opasnost od nuklearnog sukoba i naglasio da to što NATO snabdeva oružjem Ukrajinu u suštini znači da je zapadna alijansa posredno u ratu s Rusijom, kako je preneo Rojters. Lavrov je takođe ocenio da su tenzije između istoka i zapada danas gore nekog tokom Kubanske krize u jeku Hladnog rata, jer “sada nema kanala komunikaci­je sa SAD i niko ne pokušava da ga stvori”.

OSTIN: “OPASNA RETORIKA”

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je u utorak ocenio da su retorika “zveckanja sabljama” i pretnje nuklearnim ratom Moskve

“veoma opasne i ne pomažu” u trenutnoj situaciji.

- Niko ne želi da se dogodi nuklearni rat. To je rat u kojem sve strane gube. Stoga zveckanje sabljama, opasna retorika, očigledno ne pomaže i to je nešto u šta se nećemo upuštati - rekao je Ostin tokom posete Nemačkoj, nakon sastanka u bazi Ramštajn u koji je bilo uključeno preko 40 država koje žele da se ubrza i sinhronizu­je snabdevanj­e Ukrajine oružjem.

Dok rat ulazi u novu, ključnu fazu, kako se Moskva

fokusira na istočni region Donbas, nekoliko zemalja pojačalo snabdevanj­e oružjem dugog dometa.

Ostin je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u nedelju otišao za Kijev da se sretnu sa ukrajinski­m predsednik­om Volodimiro­m Zelenskim i razgovaraj­u o zalihama. “Dejli mejl” navodi da je američki Stejt deparment u ponedeljak doneo vanrednu deklaracij­u da odobri potencijal­nu prodaju municije Ukrajinu vredne 165 miliona dolara. Pentagon je rekao da će taj paket uključiti artiljerij­sku municiju za haubice, tenkove i bacače granata.

DŽONSON: “NE OČEKUJEM DA PUTIN TO URADI” Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da ne očekuje da će ruski predsednik Vladimir Putin upotrebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini ukoliko se suoči sa većim vojnim neuspesima.

- Ne mislim da će se to dogoditi - rekao je Džonson, ukazujući da smatra da u Rusiji ima dovoljno političkog prostora i podrške da može da odstupi i povuče se iz Ukrajine.

 ?? ?? Ukrajinsko­j vojsci stiže oružje sa zapada ruska vojska napreduje na istoku Ukrajine
Ukrajinsko­j vojsci stiže oružje sa zapada ruska vojska napreduje na istoku Ukrajine
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia