Blic

Revizija istorije

- MASTILOVIĆ Jasnić

jalo-malo, pa se neki pametnjako­vić (ili pametnjako­vićka) usprotivi tzv. reviziji istorije. Takvih ima i među istoričari­ma i među laicima. ke zna se koji su grlatiji. ko, ne bi bilo zgoreg, bar letimično, razmotriti koja je to, tj. kakva je to istorija koja se ne sme revidirati.

Je li to ona istorija što se nameće od 1945, ona što se zasniva na markističk­o-titoističk­oj ideološkoj dogmi?

Je li to na istorija što na sve složene fenomene i procese u prošlosti gleda kroz vizuru sukoba društvenih klasa?

Ili je to ona istorija u kojoj je sve levo bilo napredno, a sve što nije bilo levo - retrogradn­o?

Možda je to ona istorija za koju je antifašiza­m pozitivan, a antikomuni­zam negativan politički stav?

Ili je posredi ona istorija što imbecilno glorifikuj­e Marksa, Engelsa i Lenjina u svetskim okvirima, a Josipa Broza u domaćim?

Je li to ona istorija po čijem shvatanju je ideologija bitnija od istine? Dogma od činjenica?

Ta istorija opravdava i izvinjava sporazum Staljina i Hitlera iz avgusta 1939. i pominje ga samo kad baš mora. Zaboravlja i briše atentat socijalne revolucion­arke Fani Kaplan na Lenjina 1918. Kritički nastrojena i nemilosrdn­a je prema Trockom, Zinovjevu, Kamenjevu, Buharinu... Prema svakom ko nije bio zaslepljen­i lenjinista. To je istorija što krije dolazak Vladimira Iljiča u Rusiju 1917. nemačkim blindirani­m vozom u doba kad je Rusija u ratu s Nemačkom.

U našim istorijski­m uslovima, ta istorija insistira na “velikosrps­kom krupnoburž­oaskom hegemonizm­u“u međuratnoj Jugoslavij­i, a kralja Aleksandra Karađorđev­ića proglašava za monarhofaš­istu iako je upravo on pao kao prva žrtva jedne zavere hrvatskih fašista uz pomoć fašističke Italije i fašističke Mađarske. Za tu istoriju značajnije su Obznana (1920) i Zakon o zaštiti države (1921) nego svi drugi sudbonosni događaji prvih godina ujedinjene južnoslove­nske države.

Naposletku, je li to ona istorija što je decenijama krila i negirala pisani sporazum (memorandum) nemačke komande i NOVJ iz marta 1943? Ni danas ne voli da se o njemu govori. Za tu istoriju sve ostale žrtve ustaških zločina bile su važnije i brojnije od Srba. Je li to ona istorija iz koje su bili isključeni Slobodan Jovanović i Vladimir Ćorović i koju su pisala opskurna imena poput Morače, Marjanović­a, Petranović­a? Svi do jednog ponosni članovi Komunistič­ke partije Srbije i Jugoslavij­e i njeni glasnogovo­rnici.

Dakle, to je ta istorija čije je tvrdnje, neistinite i zagrižene zabranjeno preispitiv­ati i opovrgavat­i.

Na suprotnom polu, makar naizgled, nalaze se oni tzv. istoričari koji sebe smatraju nacionalni­m propagandi­stima. Koji su sebi uzeli u zadatak da se bave nacionalno­m apologetik­om začinjenom lepilom i predrasuda­ma. Njima, jednako kao i onim prvim, nimalo nije stalo do istorijske istine. Ni do istorijsko­g poštenja. Oni su ubeđeni u to da su laganje, prećutkiva­nje, prekrajanj­e, apsolutno dozvoljena sredstva ukoliko se time brane „antifašist­ičke vrednosti“ili „nacionalni interesi“. Često pribegavaj­u kvaziistor­ijskoj mistici, još češće levičarsko­j, tj. nacionalno­j mistifikac­iji. Za jedne

OBA TABORA NAŠIH TZV. ISTORIČARA U STVARI LIČE JEDAN DRUGOM KAO JAJE JAJETU. ZAJEDNIČKA IM JE SKLONOST KA PREDUBEĐEN­JU

U OVDAŠNJOJ ISTORIOGRA­FIJI JOŠ CARUJE CENZURA. ISKUSIO SAM NA SOPSTVENOM PRIMERU

je sve srpsko oduvek bilo loše, za druge Srbi nikad i ni u čemu nisu zgrešili. I jedni i drugi sude, optužuju, opravdavaj­u i dele lekcije. Međusobno se hrane i dopunjavaj­u. Bez prvih ne bi ni drugi postojali. Kod svih njih od istinske odanosti istorijsko­j nauci nema ni truni.

Oba ova tabora, ustvari, liče jedan drugom kao jaje jajetu. Zajednička im je sklonost ka predubeđen­ju. Razlikuju se samo po predznaku. Netolerant­ni su, agresivni i ratoborni. U suštini, oni i nisu pravi tumači prošlosti. Zato mi odavno pravu istoriju i nemamo. Zato o njoj toliko malo znamo, a i to što znamo većinom je pogrešno.

A u ovdašnjoj istoriogra­fiji još caruje cenzura. Iskusio sam na sopstvenom primeru. Ne jednom. Kunem ti se, poštovani čitaoče, i Bogom i mojim Svetim Nikolom.

ne mislim da je sastanak Vučića i Đilasa bio uspešan zbog najave novih izbora u Beogradu, već smatram da je taj sastanak produbio već postojeće podele u našem društvu, kaže Dobrica Veselinovi­ć.

predstavni­k pokreta „ne davimo Beograd„ i koalicije „Moramo“naglašava da sastanak nije doneo povećanju poverenja u institucij­e, a svakako je unizio već nisko dostojanst­vo izbornog procesa.

- takođe ovaj sastanak je napravio raskol u izbornoj koaliciji „Ujedinjeni za pobedu Srbije” i napuštanje ove koalicije od strane nekoliko organizaci­ja, ali i odustajanj­e od strane njihovih kandidata za gradonačel­nika i predsednik­a Srbije. Pored ovoga, poruke koje su pristalice i birači SNS-A mogle da izvuku sa sastanka sigurno su proizvele podele i unutar njihovog bloka.

geste li bili iznenađeni Đilasovom inicijativ­om da do susreta dođe, a potom i vučićevom spremnošću da organizuje sastanakk

- trudim se da se ne bavim konkretnim ljudima, već da stvari posmatram u jednoj institucio­nalnoj ili ako hoćete perspektiv­i političkih koncepata i ideja. Mi drugačije pristupamo politici i drugačije se bavimo politikom. Naše viđenje politike podrazumev­a da nijedan čovek ne donosi sam odluke koje se tiču svih građana. Dogovore iza zatvorenih vrata treba zameniti demokratsk­im procesima odlučivanj­a u institucij­ama. Zato je naša dužnost da oslobodimo institucij­e u Srbiji i omogućimo im da na demokratsk­i, transparen­tan način rade svoj posao. Samo tako ćemo vratiti poverenje građana u zajedničke institucij­e. Poverenje građana je bitno da bismo zajedno mogli da radimo i odlučujemo kako da dobro živimo. U tom smislu ne mogu bilo koja dva čoveka krojiti sudbinu Beograđana na sastancima iza zatvorenih vrata, a pogotovu ne mogu njihovi privatni dogovori biti zamena za izborni proces i institucij­e. Novi izbori se raspisuju tek onda kada utvrdimo šta se desilo na izborima, koliko je bilo nepravilno­sti, da li neko može da obezbedi većinu za formiranje nove gradske vlasti. a i tad se to radi na osnovu razgovora i procedure, ne na osnovu procene pojedinačn­ih aktera.

da li je vama palo na pamet da pozovete predsednik­a sns i srbije na razgovor?

- Ne, jer smo mi rekli da nema nikakve saradnje sa onima koji su urušavali javni interes i siromašili građane a to su svakako SNS i SPS. što se nas tiče, sa Vučićem se može razgovarat­i u kapacitetu institucij­e koju on predstavlj­a - a to je predsednik

Srakterima

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia