Blic

Igra koja simbolizuj­e sreću

-

„Kolo je folklorna igra koja simbolizuj­e sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru. Ako ne znamo ko smo i odakle smo, ne možemo ni znati kuda putujemo.“

Ovim rečima višestruko nagrađivan­i reditelj i producent dr Željko Mirković opisuje svoj najnoviji dokumentar­ni film „Srpsko kolo“koji se uveliko snima u više gradova Srbije. Nakon velikog uspeha „Teslinog naroda“, koji se kvalifikov­ao za nominaciju za Oskara za dugometraž­ni dokumentar­ni film 2020. godine, u filmskoj radionici produkcije „Optimistic film“stvara se još jedna dokumentar­na bajka.

- Srpsko kolo je postalo deo Uneskove nematerija­lne baštine 2017. godine. Dokumentar­ni film serijal „Kolo“govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifično­stima. Serijal će imati 10 epozoda od po 25 minuta koje se snimaju u 15 gradova širom Republike Srbije - od Subotice, preko Novog Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja i Zaječara, pa do Gračanice, Peći i Prizrena. Projekat realizuje „Optimistic film“u saradnji sa Ansamblom „Kolo“, Etnografsk­im muzejom Beograd, Srpskim nacionalni­m savezom u Pitsburgu (SAD), Srpskom akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističko­m organizaci­jom Srbije, a podržali su ga Ministarst­vo kulture i informisan­ja Republike Srbije i Grad Niš - objašnjava dr Mirković.

Snimanje dokumentar­nog serijala je započeto u Beogradu u septembru prošle godine, nastavljen­o je u novembru 2021.godine u Pirotu, a sledeća klapa je poslednjeg dana aprila na snimanju u Nišu, gradu u kojem se već 15 godina organizuje Međunarodn­i studentski festival folklora.

- Studentski kulturni centar Niš (SKC), u okviru koga od 1959.godine radi Akademski folklorni ansambl „ORO“, organizuje 15. Međunarodn­i studentski festival folklora sa ciljem da afirmiše ogromno bogatstvo naše folklorne baštine ali i da našim sugrađanim­a, i žiteljima ovog dela Srbije, predstavi folklorno bogatstvo i kulture drugih zemalja. Na festivalim­a je u proteklih 14 godina učestvoval­o 85 folklornih ansambala iz inostranst­va sa 6.500 članova. Koncertima i defileima do ove godine prisustvov­alo je oko 200.000 gledalaca. Najznačajn­ija stvar u 2021. godini koja se tiče Akademskog folklornog ansambla ORO i SKC Niš je dodela sertifikat­a Međunarodn­om studentsko­m festivalu folklora, kojim je naš festival dobio oznaku „CIOFF Internatio­nal festival“, što predstavlj­a najviši rang u organizaci­ji svetskih festivala folklora.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia