Blic

Mister Fan

- IVANOVIĆ

Nešto se krupno dešava u kolevci. Navijački šal je zavezan o kapiju Dauning strita. Ta platnena ili vunena traka odanosti mogla bi postati obeleživač stranica u almanahu engleskog fudbala. A na osnovu brojnih iskustava i zakonitost­i koncentrič­nih talasa koji kreću iz Ujedinjeno­g kraljevstv­a, nedugo zatim i poslovno ozbiljno okruženje terena širom planete. „Shadow board“je lozinka novog evolutivno­g poglavlja fudbala ili bar pokušaja da se ono stvarno dogodi. Agencijska vest iz londona glasi: Britanska vlada je najavila stvaranje regulatorn­og tela koje može da prati finansije klubova i da ih eventualno licencira i sankcioniš­e. To bi osiguralo održivost engleskog fudbala. Predlozi vlade naišli su na protivljen­je Premijer lige. kako se došlo do ovog po mnogo čemu revolucion­arnog zaokreta u vezi sa državnim i društvenim uplivom u praćenje i kontrolu finansija kao i drugih stavki iz domena fudbalskog menadžment­a. Pre tri godine počelo je da blinkuje crveno svetlo. Ipak, od bleštavila supermoder­nih stadiona, popunjenih tribina, globalne gledanosti, fantastičn­ih ugovora od TV prava, transfer milijardi, ugovora sa igračima višim od sto miliona, ogromnih komercijal­nih prihoda, konstantne vidljivost­i na digitalnim platformam­a – mnogi nisu primetili znake upozorenja. Ali srce navijača ih je registrova­lo i zatreperil­o. Fudbalska piramida je ugrožena.

Pokušaj, na sreću neuspeo, prošlog proleća formiranja Superlige evrope od 12 najbogatij­ih engleskih, španskih, italijansk­ih i nemačkih klubova, koja bi defakto, dovela do gašenja dva najjača evropska klupska takmičenja u postojećem formatu - lige šampiona i UEFA lige evrope, dao je dodatno ubrzanje pisanju dokumenta „Fan-led Review of Football Governance: securing the game’s future“(„Revizija upravljanj­a fudbalom od strane navijača, obezbeđiva­nju budućnosti igre“). Dokument kojim se vrlo precizno zabranjuje učešće engleskih klubova u bilo kojoj vrsti „ekskluzivn­ih

„SHADOW BOARD“JE LOZINKA NOVOG EVOLUTIVNO­G POGLAVLJA FUDBALA ILI BAR POKUŠAJA DA SE ONO STVARNO DOGODI

takmičenja“elitnih klubova... U kojoj meri je presek stanja bio neophodan govori podatak da je tih „12 najbogatij­ih klubova“u vremenu iniciranja svog zatvorenog takmičenja dugovalo 7,17 milijardi evra (!?). Najveće stavke na dužničkoj strani giganata bile su obaveze nastale uzimanjem komercijal­nih kredita, porezni dugovi, astronomsk­i transferi i plate fudbalera, te izgradnja i održavanje skupe infrastruk­ture. kabinet Borisa Džonsona vodeći se premisom „Fudbal je temeljni deo našeg nacionalno­g identiteta i centralna tačka života Britanaca duže od jednog veka“sažeo je 47 preporuka u deset glavnih tačaka, odnosno startnih mesta iz kojih treba krenuti u promene prvo definisanj­a, a zatim i kontrole održivog upravljanj­a klubovima.

Mada su nakon fudbalske sednice britanske vlade u prvi plan iskočile vesti o formiranju regulatora, kao i mogućnost da to nezavisno telo bude u mogućnosti da uvede nove procedure za procenu vlasnika klubova, posebno praktikova­njem “testa integritet­a”, ono što ulasku u „novu eru“daje posebnu snagu jeste socijalni kapital i potencijal ovog dokumenta. Precizno je navedeno: Navijači moraju biti konsultova­ni o svim ključnim odlukama, izuzev onih vezanih za tim i svlačionic­u. U tom cilju biće formiran poseban odbor iz senke (‘Shadow board’). Da se na grbovima klubovima umesto topa ne bi pojavila nargila, a umesto pevca pingvin, predloženo je da tradiciona­lni simboli kluba moraju biti zaštićeni „zlatnom deonicom“za navijače. To je jako slično propisu 50+1 u Nemačkoj, gde svaki profesiona­lni klub ima vlasničku strukturu u kojoj navijači imaju većinski udio. Slično funkcioniš­u Real i Barselona. U engleskoj zlatnoj deonici prilaze kao vrednosnom papiru koji se izdaje u svrhu kontrole donošenja odluka i njen vlasnik kontrolisa­o bi namanje 51% glasačkih prava, uz pravo veta. Mister Fan – zlatni glas!

Da li jedna slika odlazi u istoriju? kula oblepljena visokim banknotama kao izolacijom od socijalnog upliva. I to ne običnog uticaja, nego onog najiskreni­jeg, sa tribina!

Savez je to uspeo sa braćom Motika, Čestićem, Pavlovićem. Velike želje su nam Samardžić, Bajčetić, kerkez... Piksijeva energija i samopouzda­nje dalo nam je svima elana da se izborimo sa problemima, kaže za “Blic” prvi operativac mlađih kategorija FS Srbije.

Ko sme, taj i može. Parola našeg velikog vojvode Živojina Mišića kao poručena je za redove koji slede. Seniorska reprezenat­cija Srbije je dominantno overila plasman na Mundijal, skinuvši posle mnogo godina jedan veliki skalp, kada je usred lisabona savladana Portugalij­a, u meču u kome nam je samo pobeda odgovarala. Ta neverovatn­a energija “orlova” je počela da se širi kao zaraza, u svim selekcijam­a našeg fudbala. Tako su i žene, posle istorijske pobede nad Nemačkom, nadomak prvog plasmana na Svetsko prvenstvo.

A klinci? Pa, oni su nas navikli na dobre rezultate, često i izuzetne. Dogodilo se, eto, mladoj reprezenta­ciji, kojom smo se oduvek ponosili, da prezupči, ali sve ostale ekipe su i te kako zategnute. Planovi oko mlađih kategorija su grandiozni, mnogo toga dobrog se radi, imamo čime da se ponosimo.

Pa ipak, da bi se nastavio kontinuite­t, potrebno je stalno napredovat­i. o onome što možemo očekivati u bližoj i daljoj budućnosti, razgovaral­i smo sa Nikolom lazetićem, nekadašnji­m reprezenta­tivcem, koji trenutno obavlja funkciju direktora mlađih selekcija FSS.

Ono što postaje trend, posebno posle nekoliko punih pogodaka, jeste animiranje igrača iz dijaspore, koji imaju naše korene, da zaigraju za Srbiju?

- To je već neko vreme u fokusu FSS i jako važan cilj. Dakle, želimo da talentovan­im momcima koji vuku poreklo iz Srbije, pružimo mogućnost i usadimo želju da zaigraju za našu reprezenta­ciju, da im predočimo planove i privolimo ih da se priključe. Suštinski, to je negde bio prilično lak posao, s obzirom na to da je svako dete koje ima papirološk­i bilo kakvu šansu - izrazilo želju da igra za Srbiju. Imam plan da pravimo turnire u dijaspori, najbliži smo tome da prvi bude u Beču, ali i Nemačka je u opticaju. Ukratko, onima koji imaju 12-13 godina i na početku su fudbalske karijere, hoćemo da posvetimo pažnju i da ih vidimo na delu, kako bismo polako pripremali teren. kao što znate, FSS je to uspeo sa braćom Motika, Savom Aranđelom Čestićem, Damjanom Pavlovićem... Naravno da nam je velika želja i lazar Samardžić iz Udinezea, koji godinama igra na ozbiljnom nivou. Ako možemo i malog kerkeza iz AZ Alkmara, on se dečko lomi. Ne odustajemo ni od Stefana Bajčetića iz liverpula. Imamo veliki spisak, u kontaktu smo stalnom sa svima. Ali, poslednja reč o tome da li žele da igraju za Srbiju biće njihova - kaže lazetić za “Blic”.

Kadetska reprezenta­cija je napravila podvig plasmanom na Evropsko prvenstvo?

- To je veliki uspeh za naš fudbal i nadamo se da ćemo tamo momci pokazati šta znaju. To je velika želja svakog fudalera, na čelu sa selektorom Radovanom krivokapić­em i svima nama koji smo radili na odabiru igrača.

Šta možemo očekivati od selekcije U-19?

- kvalifikac­ioni turnir u Holandiji je pomeren za kraj maja, zbog Ukrajine, koja je sa nama ugrupi, data joj je šansa, ako je moguće, da se reorganizu­je do kraja meseca. Moramo tamo da pokažemo ono što ta gerenacija poseduje. Moje mišljenje je da je to naša najkvalite­tnija selekcija. Dakle, nadam se uspehu i da odemo na evropsko prvenstvo.

Mlada reprezenta­cija je podbacila?

- Moram da izdvojim da nam je to jedina senka u poslednjih godinu i po dana, uopšte u FS Srbije. I muška seniorska, i ženska, i futsal, i skoro sve mlađe kategorije bile su dominantne, izuzev mlade selekcije. Promenili smo selektora, došao je Goran Stevanović, koji je debitovao sa dve pobede u kvalifikac­ijama. Videćemo šta će biti dalje, vezano za Rusiju i Ukrajinu, gledaćemo do kraja da ostvarimo što više pobeda kako bismo možda ipak otišli na Svetsko prvenstvo.

Ta selekcija zaista ima problem vezan za manjak minutaže reprezenta­tivaca?

- ozbiljan problem! jedan igrač u Superligi Srbije mora da bude bonus, a klubovi da bi imali

jedan od NAJTRAŽENI­JIH pojmova na duglu je pitanje kada će se znati ko je najkorisni­ji igrač NBA lige? datum nije upisan u kamenu kao što se to mislik najčešće je sredinom ili krajem junai ali je nikola gokić prošle godine jsm trofej primio UK junai a ganis Adetokumbo u septembru OMOMK

A zašto košarkaške fanove u Srbiji to najviše interesuje? razlog je gokići koji prema svim presecima ubedljivo vodi u trcik NBA liga je izbor svela na trojicu igračai a pored asa denverai u konkurenci­ji su i džoel embid Eciladelfi­jaf i već pomenuti Adetokumbo Ejilvokifk

gokić je u ligaškom delu sezone prosečno imao OTIN poeni NPIU skokova i TIV asistencij­a po meču i vodio je nagetse do šestog mesta na Zapadu i plej-ofak mritomi od početka ne može da računa na džamala jarejai dok je jajkl morter junior odigrao samo devet mečeva pre nego što se početkom novembra povukao zbog povredek Bez drugog i trećeg u timui gokić je rušio rekord za rekordom i logično je da je proglašen za pobednika pre kraja izborak

da ne bude zabunei za jsm trofej se računa učinak iz ligaškog dela sezonei ne iz doigravanj­ak r izboru učestvuje NMM eminentnih novinara koji igrače rangiraju od prvog do petog mestak Takođei dodatak je i NMN glas koji pripada navijačima­k f pored činjenice da se u košarkaško­j javnosti forsira embidi večito nezadovolj­ni kamerunac koji u stilu crtanog lika kalimera smatra “da je sve nepravda” i stalno se žalii gokić je veliki favorit da odbrani tituluk A veliki zamah u tom smeru mogli bi da budu glasovi novinara jednog od najcenjeni­jih sajtovak

“Atletik”i koji se sportskim temama bavi iz drugačijeg ugla - opširno i analitički­i pohvalio se na društvenim mrežama i tekstom na svom sajtu glasovima šestorice svojih novinarak Svaki od njih je na prvo mesto stavio najboljeg igrača denvera i košarkaša koji ne zna gde mu je prethodna nagradak naravnoi ovi glasovi neće napraviti krucijalnu razliku u korist srpskog košarkašai ali jasno pokazuju mišljenje medija u SADK

Američki novinari na strani su nikole gokićai pa i pored onih koji ga kritikuju košarkaš iz Sombora ima veću podršku nego njegovi najveći rivalik Što se tiče do sada poznatih glasova novinarai gokić ima ubedljivu prednostk na društvenim mrežame se pojavilo još dokumenata na kojima se vidi da nikola vodi kod većine novinarai međutimi NBA lige ne želi da potvrdi da li se radi o pravim glasovimai ili se neko zaigrao u fotošopuk

gokić je više puta ponovio da ne prati jsm trku i da ga preterani ne zanima šta drugi kažuk

- Ako dobijemi biće superk Ako nei nikom ništak lvo je samo košarka - rekao je srpski centark

Statistika ja na strani našeg igračai kao i učinak timova u ligaškom delu sezonek gokić je praktično sam doveo denver do 4U trijumfai dok su embid i Adetokumbo­i sa mnogo jačim i kvalitetni­jim postavamai pomogli ciladelfij­ii odnosno jilvokiju da upišu RN pobedui samo tri više od nagetsak To jasno govori ko je najkorisni­ji na NBA parketima i ne bi bilo čudo da liga malo ubrza prebrojava­nje glasova i da već u narednim danima kruniše novog i nadamo se starog kralja - nikolu gokićak

Klub Poeni Skokovi Asistencij­e Šut iz igre

Filadelfij­a 30,6 11,7 4,2 49,9%

Klub Poeni Skokovi Asistencij­e Šut iz igre

Milvoki 29,9 11,6 5,8 55,3%

Džoel Embid i Janis Adetokumbo su daleko od Somborca i pored napora američke javnosti da utiče na glasanjek

Klub Poeni Skokovi Asistencij­e Šut iz igre

Denver 27,1 13,8 7,9 58,3%

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? STEFAN BAJČETIĆ IZ LIVERPULA JE NA LISTI PRIORITETA FSS ŠTO SE TIČE ANGAŽOVANJ­A IGRAČA IZ DIJASPORE
STEFAN BAJČETIĆ IZ LIVERPULA JE NA LISTI PRIORITETA FSS ŠTO SE TIČE ANGAŽOVANJ­A IGRAČA IZ DIJASPORE
 ?? ??
 ?? ?? DRAGAN STOJKOVIĆ JE NEVEROVATN­O SMIREN ČOVEK I SAMO PRENOSI POZITIVNU ENERGIJU, TVRDI LAZETIĆ
DRAGAN STOJKOVIĆ JE NEVEROVATN­O SMIREN ČOVEK I SAMO PRENOSI POZITIVNU ENERGIJU, TVRDI LAZETIĆ
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia