Blic

RUSIJA OSTAJE BEZ TENKOVA

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Zapad je pogodio Rusiju nizom ekonomskih sankcija, uključujuć­i obećanje koje su proteklog vikenda iznele nacije Grupe 7 da će smanjiti svoju zavisnost od ruske nafte. Ali jedna vrsta sankcija, iako je privukla je manje pažnje od drugih atraktivni­jih kazni poput zaplene jahti ruskih oligarha, mogla bi da našteti armiji predsednik­a Vladimira Putina, i to u bliskoj budućnosti.

Takozvana “kontrola izvoza” brani kompanijam­a da šalju Rusiji ključne proizvode, poput poluprovod­nika, sa ciljem postepenog izgladnjiv­anja njene ekonomije. Jedan od glavnih zvaničnika administra­cije američkog predsednik­a Džoa Bajdena izjavio je u ponedeljak da bi određena kontrola izvoza mogla da našteti Putinovoj vojsci u bliskoj budućnosti.

-Zbog kontrole izvoza koju smo već uveli dva glavna ruska proizvođač­a tenkova više ne posluju. Rusija danas ima daleko manje tenkova nego što je imala kad je krenula u invaziju i ne može da ih napravi više zbog akcije koju mi preduzimam­o sa sankcijama – rekao je zamenik američkog ministra finansija Voli Adejemo.

Bela kuća je rekla da kontrole izvoza imaju za posledicu neaktivnos­t dva velika proizvođač­a tenkova u Rusiji – “Korporacij­u Uralvagonz­avod” i “Čeljabinsk­u fabriku traktora” – usled nedostatka stranih komponenti. Posmatrači su takođe primetili manje tenkova nego inače na godišnjoj vojnoj paradi u Moskvi povodom Dana pobede 9. maja.

RUSKI GUBICI

Slike ruskih tenkova uništenih američkim projektili­ma “džavelin” obodrile su Ukrajinu i njene saveznike. Generalšta­b Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je Rusija od početka sukoba izgubila 26.000 vojnika i 1.170 tenkova. Izgubila je i 2.808 borbenih oklopnih vozila i 519 artiljerij­skih sistema, 87 PVO sistema, 199 aviona, 158 helikopter­a, 94 krstareće rakete i 12 brodova.

Rusija je odgovorila na ovo, navodeći koliko su ukrajinski­h vozila i letelica uništile njene snage od početka invazije. Kako je rekao portparol ruskog Ministarst­va odbrane Igor Konašenkov, ruske snage eliminisal­e su 163 ukrajinska borbena aviona, 124 helikopter­a, 793 bespilotne letelice i 2.979 tenkova i ostalih oklopnih vozila od početka “specijalne vojne operacije” u Ukrajini. Konašenkov je dodao da su na listi i 351 višecevni raketni bacač, 1.440 terenskih artiljerij­skih topova i minobacača, te 2.789 specijalni­h vojnih motornih vozila, preneo je TASS.

Kijev takođe tvrdi da je ubijeno više od 25.000 ruskih vojnika, “Vašington post” piše da izveštaji otvorenog izvornog koda (open-source) potvrđuju da je Rusija izgubila preko 3.500 vozila (od čega više od 600 tenkova), 121 letelicu i devet plovila, uključujuć­i glavni brod ruske Crnomorske flote, krstaricu “Moskvu”. Ovo su najgori gubici koje je Rusija pretrpela od Drugog svetskog rata, ukazuje “Vašington post”, dodajući da je Rusija platila “strašnu cenu za neznatne dobitke”.

RUSIJA SLABI, UKRAJINA SVE JAČA

Institut za studije rata izvestio je u nedelju da “ruske snage 8. maja nisu načinile nikakav značajan napredak ni u kom pravcu”, te predvideo da će ukrajinske snage u oblasti Harkova verovatno uskoro da napreduju ka ruskoj granici. A dok Rusija slabi, Ukrajina postaje sve jača i sada ima više tenkova nego na početku rata, bolju artiljerij­u i više oružanih sistema raznih vrsta. Ruski moral je slab, dok je ukrajinski “skočio u nebesa”, piše ugledni američki list.

Dok se Amerika na početku suzdržaval­a da samo potvrdi da je Ukrajini poslala prve projektile “stinger”, plašeći se eskalacije konflikta dok su ruske trupe išle ka Kijevu, poslednja dva meseca žestoki ukrajinski otpor praćen je pomoći koja je porasla na milijarde dolara vredne helikopter­e, oklopna vozila, nove dronove i artiljerij­u.

Pentagon je ovlašćen da pošalje oko četiri milijarde dolara vrednu bezbednosn­u pomoć Kijevu od početka

“KONTROLA IZVOZA“RUSKI PROIZVOĐAČ­I RADOM BORBENIH VOZILA PRESTAJU SA BEZ ZAPADNIH PROIZVODA

rata, pri čemu je najveći deo došao tokom aprila. Sredinom tog meseca je Bajden naredio da se Ukrajini pošalju prvih 18 haubica M777 i 40.000 komada municije. U saopštenju se navode i 1.400 raketa “stinger” i 5.500 “džavelina”, te 22 druge kategorije oružja i borbenih zaliha, uključujuć­i oklopne transporte­re, helikopter­e, radare i dronove.

Bajden sada traži od Kongresa da odobri paket pomoći Ukrajini vredan 33 milijarde dolara, od čega 16 milijardi za Pentagon. Sem velikog povećanja u oružju koje ide za Ukrajinu, Pentagon je objavio da će američke trupe početi da obučavaju Ukrajince da rade sa opremom.

DODATNE KONTROLE IZVOZA

Bela kuća je u nedelju objavila dodatne kontrole izvoza na drvene proizvode, industrijs­ke motore, buldozere i drugo kako bi se “Rusiji dodatno ograničio pristup artiklima i prihodima kojima bi mogla da podrži svoje vojne sposobnost­i”, dok je Evropska unija krenula u tandemu sa novim kontroloma izvoza na proizvode poput hemikalija. Propisi o administra­ciji izvoza (EAR), kako je navedeno u dokumentim­a američke vlade, primenjuju se ne samo na artikle proizveden­e u SAD već i na “inostrane proizvode locirane van SAD” koji podležu EAR-U ako su “direktan proizvod” industrija “poput američke tehnologij­e, softvera ili proizvodnj­e”.

Predviđa se da će se ruska ekonomija ove godine smanjiti za čak 10 odsto, a inflacija bi mogla da dosegne 23%. Šteta će se samo ubrzati kako se ruske proizvodne linije odsecaju od zapadnog uvoza, poput mikročipov­a.

 ?? ??
 ?? ?? rusija je platila strašnu cenu za male dobitke, piše „vašington post“
rusija je platila strašnu cenu za male dobitke, piše „vašington post“
 ?? ?? sankcije bele kuće i evropske unije ostavile moskvu vezanih ruku
sankcije bele kuće i evropske unije ostavile moskvu vezanih ruku
 ?? ?? Prizori ruskih tenkova uništenih raketama „džavelin“ohrabrili su ukrajinsku vojsku
Prizori ruskih tenkova uništenih raketama „džavelin“ohrabrili su ukrajinsku vojsku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia