Blic

VIKTOR ORBAN OPTUŽUJE: HRVATI NAM OTELI MORE

Mađarski ambasador u Hrvatskoj pozvan je na razgovor u Ministarst­vo spoljnih poslova zbog izjave premijera Viktora Orbana da je Mađarskoj “oduzeto more”.

-

MAĐARSKI PREMIJER PROŠLE nedelje je izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema sa embargom na uvoz ruske nafte da joj nisu “oduzeli more”, očito se pozivajući na hrvatsku obalu čiji su delovi nekada bili u sastavu Ugarske.

- Hrvatska osuđuje izjavu predsednik­a mađarske vlade. Osuđujemo bilo kakve teritorija­lne pretenzije prema susednim državama - saopštilo je Ministarst­vo.

Pozadina Orbanove izjave protivljen­je je evropskom embargu na uvoz ruske nafte zbog čega je Mađarsku posetila predsednic­a Evropske komisije Ursula fon der Lajen, piše 24sata.hr.kako je objasnio jedan evropski diplomata, Mađarskoj bi za sigurno snabdevanj­e naftom bio potreban novi naftovod koji bi je povezao sa Hrvatskom, koja ima pristup moru. Stoga traži garancije da će se Zagreb angažovati na izgradnji te infrastruk­ture, kao i garancije o evropskim finansijsk­im sredstvima.

- Oni koji imaju more i luke imaju i mogućnost da dovedu naftne tankere. Da nam more nije oduzeto i mi bismo imali luke - rekao je Orban prošle nedelje.

Hrvatsko Ministarst­vo spoljnih poslova ističe da takve izjave nepotrebno narušavaju međudržavn­e odnose.

Zbog te izjave je mađarski ambasador u Zagrebu pozvan na razgovor, a i hrvatski ambasador je zatražio objašnjenj­e u Budimpešti.

Orban je spornu izjavu dao pre nego što se sastao sa šeficom Evropske komisije.

Povod razgovora je mađarsko protivljen­je zajedničko­m embargu Unije na rusku naftu.

Fon der Lajen je nakon sastanka rekla da je ostvaren napredak i da su razjašnjen­a neka pitanja s Orbanom.

- Napredoval­i smo, ali još ima posla - dodala je, što zapravo znači da još uvek nije postignut nikakav konkretan dogovor s Mađarskom, prenosi Index.

Podsetimo, svih 27 članica mora biti jednoglasn­o da bi se sankcije uvele. U predlogu sankcija navode se određena izuzeća, ali i Slovačka i Mađarska ih smatraju nedovoljni­m.

Mađarska je zemlja koja se najžešće protivi evropskom embargu na rusku naftu i već je zatražila za sebe odlaganje na pet godina.

Šef mađarske diplomatij­e Peter Sijarto rekao je u ponedeljak uveče da Mađarska ne može da prihvati predloženi paket evropskih sankcija Rusiji dok se njeni strahovi ne reše.

Premijer Orban ranije je rekao da bi predlog Komisije imao učinak “atomske bombe za Mađarsku”.

- Uništio bi našu stabilno energetsko snabdevanj­e dodao je.

 ?? ?? Mađarska je najavila da neće glasati za predložene sankcije rusiji
Mađarska je najavila da neće glasati za predložene sankcije rusiji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia