Blic

ČETIRI DRŽAVE POVUKLE PRIZNANJE KOSOVA

Povodom zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope (SE), juče je u Beogradu odžana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedava­o predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

-

VUČIĆ JE PRETHODNO REKAO DA je Priština apliciranj­em za članstvo u SE prekršila Vašingtons­ki sporazum, kao i da godinama unazad krši Briselski sporazum, te dodao da će se to odraziti na odnose u regionu.

Kako je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost istakao šef diplomatij­e Nikola Selaković, Srbija se nalazi u teškoj situaciji, a naša država i državni vrh suočeni sa teškim pristiscim­a da prihvatimo dobrovoljn­o narušavanj­e teritorija­lnog integritet­a, dobrovoljn­o rušenje međunarodn­og javnog prava i to na svoju štetu.

DVE DRŽAVE POMAŽU PRIŠTINI

Selaković je rekao da su srpske obaveštajn­e službe došle do saznanja da najmanje dve velike države rade na pružanju logističke podrške Prištini za dobijanje priznanja, ali i da rade na zaustavalj­anje kampanje Srbije za “otpriznava­njem”, odnosno povlačenje­m priznanja.

- Predao sam predsednik­u Vučiću diplomatsk­e note četiri države koje su povukle priznanje nezavivern­a snosti takozvanog Kosova. Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednik­a Vučića da kada bude smatrao za potrebno obavesti širu javnost o kojim je državama reč - rekao je on.

Kako je dodao, ovim gestom Srbija želi da da šansu državama članicama Saveta Evrope da u junu ne pokrenu postupak prijema Kosova u ovu organizaci­ju.

NASTAVAK OTPRIZNAVA­NJA KOSOVA

- Želimo da pokažemo našu spremnost da razgovaram­o i da do rešenja dođemo kroz dijalog, a ne unilateral­no - rekao je Selaković, dodavši da će Srbija nastaviti da se bori i radi na otprizavan­ju jednostran­o proglašene nezavisnos­ti Kosova.

Kako je naveo, neki su govorili protivno i dovodili u pitanje Vučićevu argumetaci­ju u vezi sa važenjem Vašingtons­kog sporazuma.

- Vlada SAD je kroz saopštenje Stejt department­a, povodom prve godišnjice Vašingtons­kog sporazuma, jasno stavila do znanja da SAD smatraju taj sporazum i dalje važećim i kroz to saopštenje su pozvali i Beograd i Prištinu da sporazum poštuju - rekao je Selaković.

Takođe, naveo je da je Priština predavanje­m formalnog zahteva za prijem Kosova u Savet Evrope pokazala da ne poštuje ni taj sporazum, ali ni stav države koja je bila domaćin (SAD) postizanja sporazuma i učestovala u njemu. Navodi i da je pokazala da ne želi da do bilo kakvog rešenja dođe dijalogom.

Sednici Saveta za nacionalnu bezbednost su prisustvov­ali ministri Vlade Srbje, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, načelnik Generalšta­ba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić...

BAR DVE VELIKE DRŽAVE POMAŽU KOSOVU NA PUTU KA PRIZNANJU

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia