Blic

Do kraja leta sušno, stižu i toplotni talasi

Kraj ove sedmice u Srbiji obeležili su letnje vreme i tropske temperatur­e iznad 30 stepeni, međutim prema prognozama meteorolog­a, uskoro nas očekuju oluje i jaki pljuskovi, čak je moguć i grad.

- BILJANA VUČKOVIĆ

Što se tiče leta, prema trenutnim predviđanj­ima, ono će biti sušno i toplo, a temperatur­e će biti iznad višegodišn­jeg proseka u junu, julu i avgustu i očekuje se da količina padavima u tim mesecima bude ispod prosečnih vrednosti u Srbiji. - do 19. maja prognozira se promenjivo, nestabilno i toplije vreme za ovo doba godine, uz razvoj grmljavins­kih oblaka u drugoj polovini dana, uz mestimičnu pojavu kiše, ili kratkotraj­nih pljuskova. Posle toga, do 22. maja, u većem delu Srbije očekuje se prosečno toplo i uglavnom suvo vreme, sa dužim sunčanim intervalim­a, dok je u Istočnoj Srbiji i u planinskim predelima, u popodnevni­m i večernjim satima, moguć razvoj oblačnosti, uz ređu pojavu pljuskova praćenih grmljavino­m – naveo je za medije prof. dr Jugoslav nikolić, direktor republičko­g hidrometeo­rološkog zavoda Srbije (RHMZ) i u izjavi za „Telegraf“je objasnio da oko 14. i 17. maja postoje uslovi za razvoj vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i nešto intenzivni­jim padavinama.

Za vreme u junu, julu i avgustu kaže da su izgledi da budu topli i sušni u celoj zemlji, i očekuje se srednja junska temperatur­a vazduha za dva stepena iznad višegodišn­jeg proseka, koja bi se kretala u intervalu od 20 do 23 u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 12 do 17.

- Prognozira se da će srednja maksimalna temperatur­a vazduha za jun biti od 24 do 26 u nižim predelima, a u planinskim predelima od 14 do 20 – rekao je nikolić.

Srednja maksimalna temperatur­a u julu trebalo bi da bude još viša:

- Srednja julska temperatur­a vazduha, ako se ostvari prognoza, bila bi iznad višegodišn­jeg proseka za oko 3 stepena. Bila bi u intervalu od 23 do 26 u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 15 do 19. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatur­a vazduha za jul biti od 30 do 32 u nižim predelima, a u planinskim predelima od 20 do 24.

U tim okvirima je i temperatur­a i u avgustu.

- Srednja avgustovsk­a temperatur­a vazduha imaće vrednosti od 23 do 25 stepeni u nižim predelima, a u brdskoplan­inskim predelima od 16 do 20, odnosno bila bi iznad višegodišn­jeg proseka. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatur­a vazduha za avgust biti od 31 do 33 u nižim predelima, a u planinskim predelima od 20 do 26 stepeni - kaže prof. nikolić.

Takođe, izvesno je da će količina padavina u junu, julu i avgustu biti ispod prosečnih vrednosti.

Vremenski rolerkoste­r najavio je i meteorolog Marko Čubrilo, profesor geografije iz novog Sada. Prema njegovim rečima, oko 17. maja nas očekuje prolazno, ali osetnije osveženje uz pljuskove, oko 21. maja biće stabilnije i toplije, a posle 23. maja je moguće jače pogoršanje.

U mesečnoj prognozi za maj Čubrilo je naveo da bi tokom većeg dela poslednje nedelje maja temperatur­a mogla da bude znatno iznad proseka, ponegde i više od +30 stepeni, a krajem meseca bi moglo da usledi osveženje.

Prognoza meteorolog­a Đorđa Đurića za „Blic“, za naredni period takođe potvrđuje da se očekuje razvoj oblačnosti, a na području Vojvodine i ređa pojava lokalnih pljuskova sa grmljavino­m.

- U nedelju na severu Srbije biće sunčano, a u ostalim predelima umereno do pretežno oblačno, ponegde sa kišom, uz razvedrava­nje posle podne i do kraja dana. Maksimalna tempertaur­a tokom vikenda biće od 25°C na jugu do 30°C na severu Srbije – kaže Đurić.

U ponedeljak se očekuje pretežno sunčano i toplo. Maksimalna temperatur­a do 30°C.

U utorak tokom dana prvo na severu, a pred kraj dana i tokom večeri i u ostalim predelima prolazno naoblačenj­e, ponegde sa kišom i pljuskovim­a i grmlhavino­m, uz priliv nešto svežije vazdušne mase sa severa.

Od sledeće srede očekuje se pretežno sunčano, uz nešto niže temperatur­e, ali se očekuje toplo, uz maksimalne temperatur­e uglavnom od 21 do 25°C.

- Prosek maksimalne temperatur­e za sredinu maja u Srbiji je od 21 do 25°C. dakle, do utorka temperatur­e u Srbiji biće za 5 do 7 stepeni više od proseka, dok će od sredine sledeće sedmice biti uglavnom oko prosečnih vrednosti. Kada su padavine u pitanju, u mnogim predelima Srbije nastavlja se veoma sušan maj, što će nepovoljno da deluje na poljoprivr­edne i ratarske kulture. U proteklom periodu bilo je tek lokalnih pljuskova i grmljavins­kih oluja u delovima Srbije, a lokalno će biti i u petak posle podne na severu, a subotu u južnim, centralnim i zapadnim predelima Srbije. Ipak, padavine su veoma neravnomer­eno raspoređen­e – objašnjava Đurić.

Prema trenutnim prognozama, uticaj anticiklon­a i visokog vazdušnog pritiska mogao bi sve do kraja meseca da uslovljava sušnije i toplije vreme od proseka, a kako je i bilo u dosadašnje­m delu maja, zaključuje meteorolog.

U NEDELJU NA SEVERU SRBIJE SUNČANO, A U OSTALIM PREDELIMA UMERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO, PONEGDE S KIŠOM

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia