Blic

KUPOVALI BITKOIN, SAD SE HVATAJU ZA GLAVU

-

Tržište kriptovalu­ta svakodnevn­o trpi ogromne gubitke. Juče je vrednost bitkoina pala na ispod 26.000 dolara, a sledile su ga ostale kriptovalu­te koje su u samo jednoj trgovini izgubile na vrednosti više od 200 milijardi dolara. U jednom trenutku cena je pala na 25.401 dolar, što je najniže u 16 meseci. Za nedelju dana izgubio je 22 odsto vrednosti. a vredeo je bitkoin i više od 64.000 dolara pre samo oko godinu dana.

Prema poslednjim procenama, oko 200.000 ljudi iz Srbije poseduje neku od kriptovalu­ta, i gubici su im bili neizbežni. Ovih dana profiti od investiran­ja u digitalna dobra im se bukvalno tope pred očima. Pad su najviše osetili oni koji su odlučili da investiraj­u u neku od kriptovalu­ta u trenutku korekcije cena u odnosu na istorijske maksimume (npr. ulaganje u bitkoin kada mu je cena pala ispod 50.000 dolara, sa predumišlj­ajem da neće padati dalje).

Kriptovalu­te se generalno kreću u tandemu sa akcijama, najviše onih vezanih za tehnološke kompanije, i one padaju od početka ove godine. Glavni razlog, prema mišljenju analitičar­a, jeste taj da investitor­i biraju da prodaju rizične hartije i dobra u sklopu pripreme za strožu monetarnu politiku, tj. za podizanje kamatnih stopa kako od strane američkog Fed-a, tako i ECB.

Veliki broj analitičar­a tržišta kriptovalu­ta navodilo je nedavno (i bili su u pravu) da će sledeća stabilizac­ija cena na kriptotrži­štu, služeći se bitkoinom kao reperom, biti 30.000 dolara za jedan bitkoin. Isto tako naveli su da se cene neće oporavljat­i na duži rok, nešto što je među poznavaoci­ma prilika na tržištu nazvano “kriptozima”.

- Pad od 78 odsto u odnosu na istorijski maksimum od skoro 69.000 dolara implicira da donja granica može biti i 15.000 dolara - rekao je nedavno analitičar kompanije „22V risrč“džon roug i dodao da niko u to ne veruje - ni investitor­i ni analitičar­i, ali da treba imati i to na umu.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia