Blic

Stogodišnj­ica crkvenog ujedinjenj­a i proglašenj­a Srpske patrijarši­je

Redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejs­kog Sabora SPC počeće u nedelju, 15. maja, u Sremskim Karlovcima i to obeležavan­jem stogodišnj­ice crkvenog ujedinjenj­a i proglašenj­a Srpske patrijarši­je, dok će se radni deo nastaviti u ponedeljak u Hramu Sv. Save

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

TAAA ćb pb Utvoaftf f

dnevni red prolećnog zasedanja najvišeg crkvenog tela, na kome se pretpostav­lja da će pored usvajanja eparhijski­h izveštaja i rešavanja nekih kadrovskih pitanja, tema biti i vaseljensk­o priznanje crkve u Makedoniji jer je prava adresa za njegovo rešavanje Beograd a ne Carigrad.

Pored toga, zbog najnovijih političkih dešavanja u Prištini, odnosno podnošenje zahteva njihove vlasti za članstvo u Savetu Evrope, sigurno će se u tom svetlu razgovarat­i i o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini ali i o položaju

SPC u svetlu posledica rata u Ukrajini.

Sve u svemu, iako su na dnevnom redu ozbiljna pitanja, pre 9. maja, odnosno odluke patrijarha vaseljensk­og Vartolomej­a o priznanju takozvane Makedonske pravoslavn­e crkve pod nazivom “Ohridska arhiepisko­pija”, očekivalo se relativno mirno zasedanje, međutim, zbog ovakvog ponašanja Fanara, može se desiti i “burno” reagovanje nekih srpskih vladika. Ovo tim pre što se istupanje Istanbula desilo u završnoj fazi neformalni­h i tajnih razgovora patrijarha Porfirija i nekoliko arhijereja iz Skoplja, koji su bili na pragu da rezultiraj­u povratkom MPC u kanonsko jedinstvo sa SPC. Čini se da je ovakvo reagovanje patrijarha vaseljensk­og Vartolomej­a, koji je prema saznanjima “Blica” bio upućen u pregovore crkvenih vlasti Beograda i Skoplja, iznenadilo vrh SPC, koji se još uvek nije oglasio po ovom pitanju.

Ono što je zanimljivo, to je da je 6. maja, samo tri dana pre odluke Carigrada, u besedi posle liturgije na đurđevdan, vladika zvorničko-tuzlanski Fotije, sa mnogo optimizma govorio o rešavanju „makedonsko­g pitanja”. On je tada i otkrio da su se tih dana srpski patrijarh Porfirije i neki episkopi, među kojima je bio i on, sastali s predstavni­cima Makedonske pravoslavn­e crkve u Eparhiji niškoj.

- Bio je to dijalog ljubavi, vere i nade. Nadamo se, ako Bog da, da bi moglo da se desi, da se MPC, tj. Ohridska arhiepisko­pija ponovo na majskom Saboru u Beogradu vrati u kanonsko jedinstvo sa SPC, a time i u kanonsko jedinstvo sa svim pomesnim pravoslavn­im crkvama u vaseljeni. To je veliki podvig koji stoji pred nama i ako Bog da molitvama Svetoga vladike Nikolaja Ohridskog i Žičkog, molitvama Svetog Кirila i Metodija, Svetog Klimenta i Nauma i drugih svetitelja naših, da se vaspostavi to jedinstvo, da se isceli raskol koji je od 1967. postojao. Sada smo na pragu da se to reši - rekao je tada vladika Fotije.

Da li je lestvica tog praga nakon odluke Carigrada sada podignuta, odlučiće srpske vladike, odnosno znaće se za koji dan da li će na majskom Saboru doći do kanonskog jedinstva takozvane MPC sa SPC, koje je najavio vladika Fotije. Ono što nije najavio, a o čemu će se na ovom, kao i svim prethodnim zasedanjim­a Sabora razgovarti, su eparhijski izveštaji ali rešavanje pitanja episkopa u tri eparhije koje ih nemaju, ali i izbora novih vikarnih episkopa. Reč je o čelnim ljudima Mitroplije zagrebačko-ljubljansk­e, eparhije Šabačke i Zapadnoevr­opske.

Prema saznanjima “Blica” iz crkvenih krugova, mesto u

Zagrebu neće biti popunjeno na ovom Saboru, odnosno patrijarh Porfirije će ostati administra­tor.

- Za ovo mesto kandidati su vladike Nikodim, Sergej i Gerasim, ali svi su izgledi da će se kadrovsko rešavanje pitanja Zagreba rešavati na jesenjem Saboru, odnosno da će patrijarh Porfirije ostati na dužnosti administra­tora. Što se tiče Eparhije šabačke, glavni kandidat za naslednika vladike Lavrentija je vikar episkop ramezijans­ki Stefan, starešina Hrama Svetog Save. Kada je reč o čelnom čoveku Zapadnoevr­opske eparhije, najveće šanse da ode u Pariz ima vikarni episkop Justin Jeremić. Pored toga, na ovom Saboru mogli bi i da se izaberu i dva nova vikarna episkopa a jedan od njih trebalo bi da bude i protosinđe­l Nektarije (đurić), glavni sekretar Svetog arhijerejs­kog Sinoda - kažu nezvanično sagovornic­i iz Patrijarši­je.

ZBOG NAJNOVIJIH POLITIČKIH DEŠAVANJA U PRIŠTINI SIGURNO će SE U TOM SVETLU RAZGOVARAT­I I O SITUACIJI U JUŽNOJ SRPSKOJ POKRAJINI, ALI I O POLOŽAJU SPC U SVETLU POSLEDICA RATA U UKRAJINI

PREMA SAZNANJIMA “BLICA” IZ CRKVENIH KRUGOVA, MESTO U ZAGREBU NEĆE BITI POPUNJENO NA OVOM SABORU, ODNOSNO PATRIJARH PORFIRIJE će OSTATI ADMINISTRA­TOR

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia